• BIST 9079.97
  • Altın 2306.659
  • Dolar 32.3183
  • Euro 35.0385
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 19 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 19 °C

Reflü tedavisinde yeni yöntem: Barrx

Reflü tedavisinde yeni yöntem: Barrx
Reflü kaynaklı kanser oluşumunu büyük ölçüde önlüyor.

Reflü kaynaklı kanser oluşumunu büyük ölçüde önlüyor.

Günümüzde pek çok kişinin yakındığı hastalıklardan biri olan reflü tedavisinde seçenekler gittikçe artıyor. Müdahale süresini ve iyileşme dönemini kısaltan tedavi yöntemlerinin yanı sıra, olası başka hastalıkları önleyen tedavi seçenekleri giderek önem kazanmaya başlıyor. Bunlardan biri Barrx. Reflü tedavisinde başarı ile uygulanan Barrx yöntemi ile, müdahale süresi ve iyileşme dönemi kısalırken, kanser oluşumu da önlenebiliyor. Yöntemi Türkiye’de ilk kez uygulayan Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu reflü ve Barrx yöntemi hakkında bilgi veriyor.

Halk arasında “Mide Reflüsü” olarak bilinen “Gastroözofageal Reflü” hastalığı, mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır. Reflü, asitli mide içeriğinin yemek borusuna gelmesi ve uzun süre temas etmesiyle yemek borusunun asitten kendini koruma özelliğinin yok olmasından kaynaklanır. Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülmektedir.

Reflünün uzun dönemde en korkulan komplikasyonu yemek borusu kanseri riskidir. Batı toplumlarında son 30 yılda en hızlı artış gösteren kanser türü olan yemek borusu kanseri, çoğu kez reflünün yol açtığı hücresel değişim tarafından tetiklenmektedir.

Barrx yöntemi nedir?

“Barrett ösofagus” yemek borusunun son bölümünü oluşturan hücrelerin uzun süreli reflü hasarı nedeniyle değişime uğramasıdır. Sağlıklı bir insanın midesinde bol miktarda asit safra ve pankreas sıvısı bulunur. Mide iç çeperini döşeyen hücrelerin aside karşı korunması olduğundan, olağan şartlarda bu sıvılar mideye zarar vermez. Fakat özellikle mide kapağı olarak adlandırılan koruyucu düzenekte yapısal bozukluk olduğunda, bahsi geçen asidik mide içeriği yemek borusuna geri kaçar. Yemek borusu hücrelerinin asit, safra ve pankreas sıvısına karşı koruması olmadığından, bunların yarattığı tahribat sonucunda reflü hastalığını meydana gelir. Öncelikle ‘ösofajit’ olarak tanımlanan yangı süreci başlar. Reflü süreci uzadıkça, yemek borusu hücreleri kendilerini korunma amacıyla bağırsak hücrelerine dönüştürme eğilimi gösterir. Bu dönüşüm korunma amaçlı da olsa, genetik kodlamada olmadığından Barrett ösofagus adı verilen hücresel değişim oluşabilir. Süreç sonunda yemek borusu kanseri riski 30 ila 125 kat artar. Özellikle mide kapağının yapısal bozukluğu ile birlikte meydana gelen Barret ösofagus vakalarında cerrahi girişim önerilir.

BARRX teknolojisi, değişime uğramış bu hücrelerin elektrofrekans yöntemiyle yok edilmesini sağlıyor. Normal bir endoskopun üstüne takılan küçük bir ek ile, 360 ya da 90 derecelik alanlar 1mm derinliğe kadar temizlenebiliyor. Yaklaşık 10 dakika süren işlemin sonrasında hasta, tıpkı normal bir endoskopi tedavisi görmüş gibi kısa süreli bir dinlenmenin ardından günlük işlerine dönebiliyor. Amerikan Gıda ve İlaç İdaresi (FDA) onaylı uygulamanın 2003’ten bu yana yürütülen çalışmalarda, displazi gelişmiş ve gelişmemiş intestinal metaplazili (hücresel değişim) olgular için, işlem sonrası yapılan takiplerde % 98.4’e varan başarısını gösteren yayınlar mevcuttur.

Haberturk

Bu haber toplam 2160 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim