• BIST 9311.88
  • Altın 4344.503
  • Dolar 38.8487
  • Euro 44.8721
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 26 °C

Rehber öğretmen ve danışmanlara elektronik sigara eğitimi verildi

Rehber öğretmen ve danışmanlara elektronik sigara eğitimi verildi
Çorum'daki okullarda görev yapan rehber öğretmen ve psikolojik danışmanlara elektronik sigaranın zararları ve bu konudaki yasal düzenlemeler hakkında eğitim verildi.

İl Milli Eğitim Müdürlüğünden yapılan açıklamaya göre, İl Milli Eğitim Müdürü Cemil Çağlar, kurum binasında düzenlenen eğitimde yaptığı konuşmada, ergenlik döneminde gençlere sağlıklı yaşam ve "hayır" diyebilme becerisi kazandırılmasının madde bağımlılığını önlemeye karşı doğru bir yaklaşım olacağını bildirdi.

Bağımlılık sürecinin insanlığın beka sorunu olarak görülmesi gerektiğini belirten Çağlar, "Özellikle elektronik sigaraların kullanımında artış var. Bu noktada okul rehberlik servislerine önemli görev düşmektedir. Bu süreçte aileleri sürekli bilgilendirmemiz, öğrencileri sanatsal ve sportif etkinliklere yönlendirmemiz, bağımlılık yapıcı ortamlardan uzaklaştırmamız gerekiyor." ifadelerini kullandı.

Hitit Üniversitesi Sağlık Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Selen Özakar Akça ise sunumunda, "puff-bar" olarak da bilinen elektronik sigaraların tütün içermediğini ancak albenili tasarımlarına aldanılmaması gerektiğini vurguladı.

Elektronik sigaraların 16 bin civarında aroma seçeneğinin bulunduğunu, sosyal medya ve fenomenler aracılığıyla çocukların hedef alındığını aktaran Akça, "İçerdiği meyve ve çikolata aromalarından dolayı özellikle genç içiciler için daha cazip hale gelmektedir. Elektronik sigarada bulunan nikotin, bağımlılık yapıcı bir maddedir. Nikotin gelişmekte olan fetüse toksik, gebe kadınlar ve fetüs için zararlıdır. Adolesan ve genç erişkinlerin beyin gelişimi nikotinden olumsuz etkilenebilir. Ayrıca elektronik sigaranın bataryasının alev alması veya patlaması sonucunda istenmeyen yaralanmalar ortaya çıkabilmektedir. Kısaca nikotinli puff-barlar yüksek derecede bağımlılık yapabilmekte ve bıraktıktan sonra bazen anksiyete, konsantrasyon sorununa ve baş ağrısına neden olmaktadır." değerlendirmesine bulundu.

Elektronik sigaranın tehlikeli olduğunu vurgulayan Akça, şunları kaydetti:

"Bu ürünlerin ucuz şekilde pazarlanmaları, parlak renkli, meyve aromalı olmaları ve kolay erişilebilirlikleri ile çocuklar ve adölesanlar için caziptir. Adölesanlarda puff-bar kullanımı evalı (Elektrikli sigara hastalığı) ve diğer solunum sistemi rahatsızlıklarına neden olabilir. Ayrıca bilişsel işlevlerde bozulma ve nikotin bağımlılığı da gelişebilir. Bu nedenle ebeveynler ve adolesanla çalışan uzmanlar puff-barın ve meydana getirdiği tehlikelerin farkında olmalıdır."

 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 526 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim