• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 24 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 24 °C
  • İzmir 22 °C

Rekabet Kurumu'ndan Eczacılar Birliği'ne denetim

Rekabet Kurumu'ndan Eczacılar Birliği'ne denetim
Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti bazı ilaç firmalarının vade ve ticari iskontolarda indirim yapmalarıyla ilgili uygulamarına yönelik Rekabet Kurumu denetim başlattı.

Türk Eczacılar Birliği Merkez Heyeti bazı ilaç firmalarının vade ve ticari iskontolarda indirim yapmalarıyla ilgili uygulamarına yönelik Rekabet Kurumu denetim başlattı.

Türk Eczacıları Birliği (TEB) Merkez Heyeti, ''Bazı ilaç firmalarının vade ve ticari ıskontolarda indirim yapmaları veya bu uygulamalara son vermeleri üzerine bu firmaların ürünleri yerine alternatiflerinin hastalara verilmesini teşvik etmek'' iddiasının ön araştırmasını yapmak üzere birlik ile Ankara ve İstanbul'daki eczacı odalarında Rekabet Kurumu denetimlerinin başlatıldığını bildirdi.

TEB Merkez Heyeti tarafından yapılan yazılı açıklamada, birliğin kamu ve hasta yararını öncelikli olarak savunan bir meslek örgütü olduğu ifade edildi.

''Bazı ilaç üreticisi-ithalatçısı firmaların eczanelere sunduğu vade ve ticari ıskontolarda indirim yapmaları veya bu uygulamalara son vermeleri üzerine söz konusu firmaların ürünleri yerine alternatiflerinin hastalara verilmesini teşvik etmek'' iddiasının ön araştırmasını yapmak üzere Rekabet Kurumu tarafından birlik ile Ankara ve İstanbul eczacı odalarında denetimlerin başlatıldığı belirtilen açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Üyelerimizi ilaç alım koşulları ile ilgili olarak uyarmak da bu görev kapsamındadır. Diğer yandan, birliğimiz Sağlık Bakanlığının, 'eşdeğer ilaçların eczacı tarafından birbiri yerine ikame edilmesi hem bilimsel hem de hukuki açıdan doğrudur' şeklinde ifadeler içeren 18 Haziran 2009 tarihli genelgesinin gereğini yapmakta, üyelerini de buna uygun davranmaya çağırmaktadır.

Kamu kurumu niteliğinde bir meslek örgütü 'yasa ve genelgelerle kendisine verilen görevleri yaptı; eczacısının, hastasının ve kamunun çıkarlarını korudu' diye cezalandırılacaksa, ciddi bir toplumsal sorunla karşı karşıyayız demektir. İlaca ulaşma en doğal insan hakkıdır. Bu hakkın kullanılması rekabet kapsamında değerlendirilemez.''

Açıklamada, ilaç şirketlerinin geçen yılı yüzde 10,4 büyüme oranı ile kapattığı savunularak, ''Buna rağmen krizi bahane ederek ilaç alımı koşullarını değiştirmeye, bir ticari teamül haline gelmiş olan ıskontoları ve vadeleri kaldırmaya cesaret edebilmişlerdir. Eczacılar, kendilerine ait olan kamu sağlığı ve bütçesini korumak görevini yerine getirmek yönünde adım attıklarında da bazı firmalar örgütümüzü Rekabet Kurulu'na 'şikayet etme' yoluna gitmişlerdir'' denildi.

Haber7

Bu haber toplam 1572 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim