• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Reşat Bahat: SUT değişikliği "Kötü bir sürpriz"

Reşat Bahat: SUT değişikliği "Kötü bir sürpriz"
Sağlıkta tüm ödemeler sil baştan düzenlendi. Özel hastaneler yeni rakamların kendilerini zorda bırakacağı görüşünde.

Resmi Gazete’de yayınlanan 205 sayfalık listeyle, işlem ve tedavilerde, kamu tarafından hastanelere ödenecek ücretler yeniden belirlendi. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Jülide Sarıeroğlu, yeni düzenlemeyle, kanserle ilgili tedavilerde artık fark ve ilave ücret alınamayacağını açıklarken, özel hastaler ise rakamların kendilerini zorda bırakacağı görüşünde.

205 sayfalık yeni liste
Resmi Gazete’de dün yayınlanan 205 sayfalık listeyle, işlem ve tedavilerde, kamu tarafından hastanelere ödenecek ücretler yeniden belirlendi. Yoğun bakım hastalarında, hastanelerin ilave ücret hakkı yüzde 20’den 30’a çıkarılırken kalp nakli gibi işlemler için kamu tarafından hastanelere ödenecek tutar ise artırıldı. İlave ücret alınamayacak işlemler listesinde de yeni eklemeler yapıldı ve tüm kanser işlemleri bu listeye alındı. Listede 400 civarında kanser ve kanser cerrahisi işlemine yer verildi.

Düzenlemeler bununla da sınırlı kalmadı. Görüntüleme teknolojilerinden MR, kanser teşhisinin konulmasını sağlayan iğneli biyopsi, derin biyopsi işlemleri ve san testleri için ödenecek fiyatlar düşürüldü. Bakan Sarıeroğlu yaptığı açıklamada, sağlıkla ilgili 7 bin 400 işlemden 3 bin 550’sinde fiyat artışı yapıldığını söyledi. Bu değişikliklerle, yüzde 14 ile yüzde 225 fiyat artışı yaptıklarını söyleyen Sarıeroğlu, “Düzenleme öncesi kanser cerrahisi için yılda 240 milyon TL ödüyorken söz konusu düzenleme ile bu ödemeyi yılda yaklaşık 750 milyon TL’ye çıkartarak kanser hastalarımızın tedavilerini tamamen ücretsiz hale getirdik. Sağlık hizmet sunucularına her yıl için yaklaşık 2,5 milyar TL kaynak artışı sağladık. Sağlık hizmet sunumu sektöründe bir arz-talep dengesi kurarrak, ülkemizdeki sağlık hizmeti yatırımlarının artırılmasına da bir olanak sağlayarak sektörde buna bağlı kalite, erişilebilirlik, yaygınlık ve istihdam artışı bekliyoruz” dedi.

Kötü bir sürpriz
Özel Hastaneler ve Sağlık Kuruluşları Derneği (OHSAD) Başkanı Reşat Bahat ise açıklanan listelerin kendileri için kötü bir sürpriz olduğunu söyledi. Beklentilerinin ve yaptıkları görüşmelerin fiyatların artırılması yönünde olduğunu söyleyen Bahat şöyle devam etti: “Kanser cerrahlığı çok özel bir iştir, çok niteliklidir ve herkesin yapmaması gerekir. Oysa bugün itibarıyla kanser cerrahisinde fiyat farkını yasakladılar. Bu, kanser cerrahisinin nitelikli olarak yapılmasına engel olur, sıradan bir işleme çevirir ve bunun sıkıntısını hepimiz yaşarız. Üstelik kanser cerrahisi dediğimiz o kadar geniş bir alanı kapsıyor ki, bütün bir sağlık sektörü için çok sıkıntılı ve kritik bir gelişmeden bahsediyoruz. Biyopsi en sık yapılan ve hayat kurtaran işlemlerdendir, bunun fiyatı düşürülüyor. Görüntüleme ve laboratuar da keza öyle. Biz hizmetlerin sağlıklı yürümesi için fiyat artışı beklerden karşımıza çıkan çok kötü bir sürpriz. Hacimli işlemlerin fiyatı düşürülüyor, fiyat artışı çok sınırlı bir alanda uygulanıyor. 14 yıldır fiyat artışı bekliyoruz ve geldiğimiz noktaya bakın. Bu işin kazananı olmaz, herkes olumsuz etkilenir.”

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 13592 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim