• BIST 8988.6
  • Altın 2299.076
  • Dolar 32.3237
  • Euro 35.0632
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 26 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 23 °C

Robot elli kadın cerrah

Robot elli kadın cerrah
Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan robotik boyun ve gırtlak ameliyatlarında cerrahi rekoru kırıyor.

Kayhan, Da Vinci robotuyla deliksiz kanser ameliyatı yaptı. 4 ayda,10 dakika süren 10 operasyon gerçekleştirdi.

Kulak Burun Boğaz (KBB) cerrahı Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan boyun ve gırtlak ameliyatlarını 'robot ellerle' bademcik ameliyatı kadar kolaylaştırdı. İki çocuk annesi 43 yaşındaki cerrah KBB alanında ilklere imza attı. Türkiye Robotik Kulak Burun Boğaz ameliyatlarını ABD ile aynı anda başlattı. Kadın cerrah, robotla dört ay içinde toplam on KBB operasyonu yaparak bunun sonuçlarını bilimsel olarak yayımladı. Da Vinci adlı robot kalp, prostat cerrahisinde artık sıklıkla kullanılmaya başladı. Ancak Kulak Burun Boğaz alanında kullanımı için Amerikan Sağlık Bakanlığı FDA'den onayı ocak ayında alındı. Bilimsel onay alınır alınmaz operasyonlar Türkiye'de ilk kez Ümraniye Devlet Hastanesi'nde Şişli Etfal Hastanesi Başhekimi Prof. Dr. Suat Turgut tarafından uygulandı. Ardından ameliyatlara Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan, Bakırköy Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde başladı. Vaka sayısı dört ay içinde onu bulunca rekor kırdı. On ameliyattan yedi tane gırtlak kanseri ameliyatını bu rabot sayesinde gerçekleştirdi. Doç. Dr. Fatma Tülin Kayhan Da Vinci robotunu bademcik, yumuşak damak, ağız boşluğu, yutak, gırtlak bölümündeki iyi huylu ve kötü huylu tümörlerin alınması operasyonlarında kullanıyor. İyi huylu, kötü huylu tümörlerde kullanılan bu teknik horlama ameliyatlarına da uygulanacak.

BADEMCİK AMELİYATI GİBİ
Onun yaptığı ameliyatlar sayesinde çene kemiğinin kırılması, boğazın kesilmesi gereken büyük operasyonlar hiç iz kalmadan bademcik ameliyatı gibi yapılabiliyor. Eskiden bu ameliyatlar için boğazın delinmesi gerektiğinden hastalar ancak mikrofonla konuşmak zorunda kalıyordu. Robotik cerrahi ise bu riski tamamen ortadan kaldırdı. Ameliyattan sonra enfeksiyon riski de çok azalıyor. Robot sayesinde ameliyat alanı üç boyutlu görünüp 40 misli büyütülebildiği için ameliyat damarlara ve sinirlere zarar vermeden yapılabiliyor. En yetenekli hekimin elleri ancak 180 derece hareket edebilirken robotun küçük elleri 540 derece hareket edebiliyor. Titreme riski hiç bulunmuyor.

SGK'DAN KARŞILANIYOR
Devlet Hastanesi'nde yapılan bu ameliyat hastaların SGK'sı ile karşılanıyor. Yalnızca aletin her operasyonda değişen küçük parçaları için hastanın ek ücret ödenmesi gerekiyor. Hastalara pek çok avantaj sağlıyor.

ROBOT AĞIZDAN GİRİYOR
Da Vinci adlı robotla yaptığı ameliyatlar için ağızdan giriliyor, on dakikada bir operasyon bitiriliyor. Hasta aynı gün konuşup yemeğe başlayabiliyor. Yutma ve konuşma sorunu bulunmuyor. Hastaneden taburcu olma süresi çok kısalıyor. Bakırköy Sadi Konuk Devlet Hastanesi Kulak Burun Boğaz Klinik Şefi olan Fatma Tülin Kayhan bu operasyonlar için Avusturya'da eğitim almış. Robotun kullanımı için uzun süre insan damar yapısına çok benzediği için domuzlar üzerinde çalışma yapmışlar. Robotik ameliyatların hastaya büyük kolaylık sağladığını anlatırken bu robot sayesinde büyük kesili ameliyatların küçük operasyonlara dönüştüğünü söylüyor. Bu alanda çok az kadın cerrah olduğunu söyleyen Kayhan, "Kadınlar çok fazla şeyi bir anda düşünebilir, bu nedenle robotik cerrahi operasyonları için avantaj olduğunu sanıyorum. Robotik cerrahi için hasta seçiminin çok iyi yapılması gerekli. Cerrahiye uygun hastaların belirlenmesi önemli, yaş fark etmiyor ama ameliyattan yarar sağlayacak hastalar belirlenmeli" diyor. Robotik cerrahi aslında cerrahların uzak yerlerdeki hastaları ellerindeki kumanda yardımıyla bulundukları hastaneden ameliyat edebilmesi için geliştirildi. Şu anda aynı odada operasyon yapılması için izin veriliyor. Bir aksilik çıkarsa hemen açık ameliyata dönülebiliyor. Ancak hekimlerin başka şehirlerdeki hastaları ameliyat edebilmesi için de çalışmalar sürüyor.
 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3676 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim