• BIST 9575.35
  • Altın 2487.933
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.8335
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 22 °C

"Robotik cerrahi, çocuk ameliyatlarında da önem kazanıyor"

"Robotik cerrahi, çocuk ameliyatlarında da önem kazanıyor"
İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Emir: "Robotik cerrahiyle çok sayıda ameliyat başarıyla yapılabilmekte. Erişkinlerin ardından çocukların ameliyatlarında da artık önem kazanmaya başladı"

HATİCE ŞENSES

İstanbul Üniversitesi (İÜ) Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Ürolojisi Anabilim Dalı ve Çocuk Ürolojisi Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Haluk Emir, robotik cerrahiyle çok sayıda ameliyatın başarıyla yapılabildiğini belirterek, "Erişkinlerin ardından çocukların ameliyatlarında da artık önem kazanmaya başladı. Bu yöntem, gelecekte ameliyat gerektiren hastalıkların tedavisinde birinci seçenek olma yolunda" ifadelerini kullandı.

Emir, AA muhabirine yaptığı açıklamada, çocuklarda görülen ürolojik sorunların genellikle anne karnında oluştuğunu, bunların da kalıtımsal olduğunun düşünüldüğünü ifade etti.

Ürolojik sorunların nadiren çevresel veya anneye ait hamilelik sırasındaki bazı etkenlere bağlı olarak geliştiğine dikkati çeken Emir, "Başka bir deyişle çocuklarda görülen ürolojik sorunların hemen hiçbiri anne ve babanın suçluluk hissi yaşamasını gerektiren sorunlar değildir" dedi.

Prof. Dr. Emir, bebek doğmadan bile bu sorunların birçoğunun belirlenip, takip altına alınabileceğini vurgulayarak, ürolojik hastalıkların tedavisinde ana ilkelerinin öncelikle hayati, daha sonra ise sosyal uyum için gerekli fonksiyonları korumak olduğunu söyledi.

Bunların sağlanmasının ardından çocuklarda iyi kozmetik görünüm elde etmeyi önemsediklerini aktaran Emir, şunları kaydetti:

"Endoskopik girişimler, açık cerrahi yöntemlerle elde ettiğimiz sonuçları daha küçük kesilerden veya doğal yollardan girilerek elde edebildiğimiz yöntemlerdir. Böylece daha az yara izi bırakarak kozmetik olarak daha iyi bir sonuç elde edilir. Endoskopik işlemler sonrası hastalar genellikle daha hızlı iyileşir. Çocuklar evlerine ve okullarına, ebeveynler de işlerine daha erken dönebilir. Günümüzde birçok hastalığın tedavisinde bu yöntemler açık cerrahinin yerini almış ve almaya devam etmektedir. Çocuk yaş gurubunda, ürolojik hastalıkların tedavisinde endoskopik yöntemler hem tanı amaçlı hem de tedavi amaçlı yaygın olarak kullanılmaktadır. Birçok merkezde karmaşık ameliyatlar bile endoskopik yolla yapılmaktadır."

- "Robotik Cerrahi Merkezi kurmayı hedefliyoruz"

Prof. Dr. Emir, bu yöntemle "karın içerisinde yerleşimli inmemiş testis", böbrek çıkışı ya da mesane girişi darlığı, idrarın böbreğe geri kaçışı, çalışmayan böbreğin çıkarılması veya bir böbreğin çalışmayan yarısının çıkarılması gibi sorunların tedavi edilebildiğini anlatarak, laparoskopik cerrahinin geldiği en son noktanın ise robotik cerrahi olduğunu dile getirdi.

Cerrahi tedavi yöntemlerinin endoskopik girişimlere doğru kaydığını aktaran Emir, robotik cerrahinin de gelecekte ameliyat gerektiren hastalıkların tedavisinde birinci seçenek olacağını öne sürdü.

Emir, Türkiye'deki bazı devlet, özel ve üniversite hastanelerinde robotik sistemin kurulduğuna ve özellikle erişkin hastalarda kullanılmaya başlandığına işaret ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Ancak robotik cerrahi sisteminin hem kurulması hem de kullanımı günümüzde oldukça maliyeti artırıcı niteliktedir. Bu nedenle biz kliniğimizde öncelikle laparoskopik cerrahiyi hastalarımızın tedavisinde yaygın olarak kullanmakta ve kliniğimizden yetişen uzmanlarımıza öğretmekteyiz. Ancak yakın gelecekte bu sorunların aşılacağı düşüncesiyle alt yapımızı hazır hale getirmekteyiz. Önümüzdeki yıl bu konuyla ilgili fakültemizde uluslararası katılımlı bir çalıştay yapmak üzere hazırlıklara başladık. Yine fakültemizde tüm ilgili birimlerin kullanabileceği bir 'Robotik Cerrahi Merkezi' kurmak üzere gerekli çalışmaları da başladık. Tüm hedefimiz, bir dolu olumsuz koşulla rağmen, hem sağlık hizmetinde hem tıp eğitimi öncü konumda olan İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Hastanesi'ne yakışır bir şekilde hastanemizin günün gereği teknolojik alt yapısını güçlendirmektir. Böylece hastanelerimizde daha yetkin doktor meslektaşlarımız yetişecek, hastalarımız da en üst düzeyde sağlık hizmetine ulaşamaya devam edeceklerdir."

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 4737 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim