• BIST 9915.62
  • Altın 2439.282
  • Dolar 32.4246
  • Euro 34.6533
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 25 °C

Romatizmal Hastalıklar 50 Yaşından Önce Başlıyor

Romatizmal Hastalıklar 50 Yaşından Önce Başlıyor
Günümüzde birçok kişi romatizmal rahatsızlıklarla mücadele ederken, uzmanlar bu rahatsızlıkların 50 yaşın altında başladığı konusunda uyarıyor.

Günümüzde birçok kişi romatizmal rahatsızlıklarla mücadele ederken, uzmanlar bu rahatsızlıkların 50 yaşın altında başladığı konusunda uyarıyor. Romatizmal hastalıklarda tanının erken konulmasının tedavinin başarı oranını yükselttiğini ifade eden Romatoloji Hekimi Uzm. Dr. Aydan Köken Avşar, "Vaktinde ve doğru tedavi edilmeyen iltihaplı romatizmal hastalıklar eklemlerde kalıcı hasara yol açarak hareket kısıtlılığı, sakatlık ve iş göremezliğe sebep olmaktadır" dedi.

Kocaeli Şehir Hastanesinde görev yapan Romatoloji Hekimi Uzm. Dr. Aydan Köken Avşar, 12 Ekim Dünya Artrit Günü dolayısıyla bilgilendirmelerde bulundu. Artritin eklemde ağrı, şişlik, hassasiyet, ısı artışı, kızarıklık ve eklem hareketlerinde kısıtlılıkla kendini gösteren bir hastalık olduğunu ifade eden Avşar, "Artriti olan hastaların önemli bir kısmı özellikle de iltihaplı olanlar, sanılanın aksine 50 yaşın altında da başlar. Günümüzde çok fazla çeşit romatizmal hastalık bulunmaktadır. Romatizmal hastalıkların nedenleri çok iyi bilinmemekle beraber, genetik olarak yatkınlığı olan bireylerde çevresel faktörlerin de etkisiyle ortaya çıktığı düşünülmektedir" dedi.

"Sadece eklemleri etkilemezler"

Romatizmal hastalıkların düşünüldüğü gibi yaşlılıkla ilgili bir durum olmadığını vurgulayan Avşar, "Çocukluk çağından ileri yaşa kadar her yaş grubunu etkileme özelliği vardır. Sadece eklemleri etkilemezler. Eklemlerin yanında akciğer, beyin, kalp, böbrekler,deri ve gözleri de etkiler. Bazen eklemleri tutmadan önce bu hayati organları tutarak yaşamı tehdit edebilirler" diye konuştu.

"Sakatlık ve iş göremezliğe sebep olmaktadır"

Romatizmal hastalıklarda tanının erken konulmasının ve tedaviye erken başlanılmasının tedavinin başarı oranını yükselttiğinin altını çizen Dr. Köken Avşar, "Vaktinde ve doğru tedavi edilmeyen iltihaplı romatizmal hastalıklar eklemlerde kalıcı hasara yol açarak hareket kısıtlılığı, sakatlık ve iş göremezliğe sebep olmaktadır. Romatoid artrit ve ankilozan spondilit halk arasında en çok adı duyulan ve diğer romatizmal hastalıklara göre toplumda daha sık görülen iki önemli hastalıktır. Romatoid artrit daha çok el ve ayak gibi küçük eklemleri simetrik olarak etkileyerek doğru tedavi edilmediğinde kalıcı şekil bozukluğu ve hasara yol açan bir hastalıktır. Günümüzde romatoid artrit tedavisindeki hedef hastaları mümkün olan en erken aşamada yakalayarak tedaviye başlamaktır. Bununla birlikte 6 haftayı geçen sürelerde devam eden küçük eklemlerde ağrıların olması, yakınmalarının istirahatle artması ya da sabahları yarım saati geçen bir tutukluk olması, beraberinde cilt bulguları, ağız kuruluğu, göz kuruluğu gibi başka organlarla ilgili bulguların da eşlik ediyor olması altta romatizmal hastalık olabileceğinin işareti olabilir" ifadelerini kullandı.

"Erken tanı ve tedavi önemli"

Ankilozan spondilit ile ilgili de önemli açıklamalarda bulunan Dr. Köken Avşar, "Omurgayı etkileyen, bel ve sırt ağrısı ile kendini gösteren bu hastalık çeşidin de genetik yatkınlık önemlidir. Özellikle 40 yaşın altında başlayan, 3 aydan fazla süredir olan egzersiz ve hareketle rahatlayan, istirahat ile artan bel ağrısı olan hastaların romatoloji polikliniğine yönlendirilmesi önemlidir. Romatizmal hastalıkların tedavisi kronik hastalıklar olarak bilinse de son zamanlardaki güncel tedaviler ile birçok hasta normal şekilde yaşamına devam edip kalıcı bir eklem hasarı olmadan ağrısız bir yaşam sürmektedir. Erken tanı ve tedavi ile bu oranlar çok daha fazla olduğu için doğru hastaların vakit kaybı olmadan romatolojiye yönlendirilmesi büyük önem arz taşımaktadır" dedi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 955 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim