• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

Ruhsal sağlığımız giderek bozuluyor

Ruhsal sağlığımız giderek bozuluyor
Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Başhekimi Psikiyatr Dr. Ahmet Ayer, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 7 kişiden birinin tedavi gerektirecek derece sorunu olduğunu belirtti.

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Başhekimi Psikiyatr Dr. Ahmet Ayer, Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre her yıl 7 kişiden birinin tedavi gerektirecek derece sorunu olduğunu belirtti.

MANİSA Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Başhekimi Psikiyatr Doktor Ahmet Ayer, ruhsal hastalıkların tıpkı diğer rahatsızlıklar gibi önemle üzerine gidilmesi gerektiğini bildirdi. Ayer, Dünya Sağlık Örgütü’nün verilerine göre, dünyada ruhsal rahatsızlığı olan 500 milyon kişi bulunduğunu, bunun da her yıl 7 kişiden birinin tedavi gerektirecek derece sorunu olduğu anlamına geldiğini belirtti. Ruh sağlığının küresel olarak öncelik kazanmasındaki en önemli etkenin, bu hastalıkların yaşam yitimine neden olması olduğunu ifade eden Ayer, şöyle konuştu:

Ülkenin geleceği için

"Her dört kişiden biri yaşamının bir döneminde ruhsal hastalıklardan etkileniyor. Dünyada en fazla yaşam yitimine neden olan 10 hastalıktan 5’ini depresyon, şizofreni, alkol ve madde kullanım bozuklukları ve obsesif-kompulsif bozukluğu da içeren ruhsal hastalıklar oluşturuyor. Ruhsal hastalıkların ortaya çıkmasında genetik faktörler dışındaki nedenler ise yoksulluk, kötü yaşam koşulları, işkence, şiddet, sağlık ve sosyal güvencenin olmayışı ve ayrımcılık başlıkları altında toplayabiliriz. Bu bağlamda, toplum ve birey sağlığının, ülkemizin bugünü ve geleceği için taşıdığı önemin, ekonomik gelişmelerden daha önemsiz olmadığı gerçeğinden yola çıkarak, bireylerin ve tüm toplumun ruh sağlığı düzeyinin yükseltilmesi gerekliliği ortadadır."

Başhekim Ayer, hastanelerinde hapsedici, kısıtlayıcı, bol ilaçlı tedavi yerine, hastayı toplum yaşantısına ve özgürlüğüne kazandırcı rehabilitasyon tedavisini tercih ettiklerini kaydederek, "Türkiye’de sekiz ruh sağlığı hastanesi ve üniversite hastanelerinde 6 bin 500 yatak hizmet veriyor. Yatak sayısı yataklı tedavinin tamamını karşılayamıyor. Ülkemizde ve dünyamızda artan stres ve sosyal hayatın insan bünyesinde oluşturduğu etki, polikliniklerdeki hasta sayısını her geçen yıl artırıyor. Ülkemizde ruh sağlına ayrılan kaynak, psikiyatri hemşiresi, yardımcı personel ve rehabilitasyon ünitelerinin ayakta tedavi imkanları artırılmalı" dedi.

YILDA 92 BİN HASTA

Manisa Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Hastanesi’nde geçen yıl 92 bin 651 hastanın poliklinikten geçtiğini, yaklaşık yedide birinin yatarak tedavi olduğunu belirten Ayer, "2008 yılında şu anda 77 bin hasta poliklinikten tedavi aldı. Artan akıl hastalıkları değil. Artan, toplumda refah düzeyinin yükselmesi, kalabalık toplumda oluşun anksiyete, deprespon, panik atak bozuklukları gibi tedavi edilir hastalıklardır. Bu hastalıklarda erken tanı tamamen iyileşme demektir" dedi.

Bu haber toplam 2255 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim