• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • Ankara 1 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 4 °C
  • Antalya 10 °C
  • İzmir 7 °C

Ruhsat/İzin sahiplerinin dikkatine duyuru-07.05.2021

Ruhsat/İzin sahiplerinin dikkatine duyuru-07.05.2021
Sağlık Bakanlığı Türkiye İlaç ve Tıbbî Cihaz Kurumu tarafından Ruhsat/İzin sahiplerinin dikkatine duyuru yayımlandı.

 

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Türkiye İlaç ve Tıbbi Cihaz Kurumu

Sayı: E-24931227-508.99-428510 06.05.2021
Konu: Değer Aktarımları hk.

İlgi: a) 20 Mart 2020 tarihli ve 31074 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan 2020/3 sayılı Genelge
b) 27.04.2020 tarih E.104501 sayılı yazımız.

Ülkemizde COVID-19 pandemisi ile ilgili alınan tedbirler kapsamında İlgi a’da kayıtlı Cumhurbaşkanlığı Genelgesi ile ulusal ve uluslararası düzeyde açık veya kapalı alanlarda düzenlenecek her türlü bilimsel, kültürel, sanatsal ve benzeri toplantılar veya aktiviteler Nisan ayı sonuna kadar ertelenmiştir. Bu bağlamda ruhsat/izin sahipleri tarafından 20 Mart 2020 tarihinden önce destek başvurusu yapılmış ve ön onay almış olan bilimsel toplantılar/ürün tanıtım toplantıları iptal edilmiş ya da ileri bir tarihe ertelenmiştir. İlgi b’de kayıtlı yazımızla, COVID-19 pandemisi nedeni ile sağlık kurum/kuruluşlarımızdan ve sağlık meslek mensuplarımızdan, ruhsat/izin sahiplerimize gelen ayni/nakdi bağış talepleri ile ilgili Kurumumuzca değerlendirme yapıldığı ve bağışların söz konusu yazıda belirtilen hususlara riayet ederek gerçekleştirilmesi gerektiği bildirilmiştir. Bu bağlamda ruhsat/izin sahiplerinden ve ruhsat/izin sahiplerinin üyesi bulundukları Derneklerden/Sendikalardan; iptal edilmiş veya ertelenmiş bilimsel toplantılar/ürün tanıtım toplantıları için ruhsat/izin sahipleri tarafından kısmen/tamamen ödemesi yapılmış ancak fiili olarak gerçekleşmemiş toplantılara ait değer aktarımı bildirimleri ile İlgi b yazımız kapsamındaki bağışlara ait değer aktarımı bildirimlerinin nasıl yapılacağı hususlarında bildirimler alınmıştır.

Bilindiği üzere 3/7/2015 tarihli ve 29405 sayılı Resmi Gazete’de yayımlanan Beşeri Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik’in 11 inci maddesinin yedinci fıkrasında “Ruhsat/izin sahibi, sağlık kurum ve kuruluşları, üniversiteler, sağlık meslek mensupları ve üyesi bulundukları meslekî örgütler, sendikalar ve sağlık alanında faaliyet gösteren dernekler ve vakıflar ile sağlığın korunması ve geliştirilmesi maksadıyla kurulan sivil toplum kuruluşlarına parasal değeri yürürlükteki aylık brüt asgarî ücretin % 10’unu aşan her türlü değer aktarımlarını sadece aşağıda belirtilen şartlara uymak kaydıyla yapabilir:” hükmü yer almakta olup Yönetmelik kapsamında hazırlanmış “Beşerî Tıbbi Ürünlerin Tanıtım Faaliyetleri Hakkında Yönetmelik Kapsamında Yapılacak Değer Aktarımlarına İlişkin Usul ve Esaslar Kılavuzu”nda yapılan değer aktarımlarına ilişkin usul ve esaslar belirlenmiştir.

Bu bağlamda bahse konu olan durumlar için aşağıdaki hususlara uygun olarak değer aktarımı bildirimi işlemleri yapılmalıdır.

a) Ön onay aldığı halde iptal edilen veya ertelenen bilimsel toplantılar/ürün tanıtım toplantıları için kesinti, ceza, acenta/organizasyon firması hizmet bedeli vb. dâhil olmak üzere yapılmış bir ödeme varsa; bunlardan sağlık meslek mensupları için yapılan ödemeler (kayıt, konaklama, ulaşım ve bunlarla ilgili kesinti/ceza/hizmet bedeli) sağlık meslek mensubuna yapılan değer aktarımı olarak, bilimsel toplantı/ürün tanıtım toplantıları ile ilgili diğer ödemeler ise (uydu sempozyumu, stant katılımı, genel sponsorluk ve bunlarla ilişkili kesinti/ceza/hizmet bedeli) sağlık kurumuna/kuruluşuna yapılan değer aktarımı olarak bildirilir.

b) İlgi b’de kayıtlı yazımız kapsamında doğrudan İl Sağlık Müdürlüklerine yapılan ayni/nakdi bağışlar, ilgili İl Sağlık Müdürlüğü’ne yapılan değer aktarımı olarak; İl Sağlık Müdürlüğü’nün yönlendirmesi doğrultusunda o ilin sınırları içerisinde faaliyet gösteren sağlık hizmeti sunan merkeze/merkezlere (kamu/üniversite/özel/vakıf hastanesi, laboratuvarı, serbest eczane, aile sağlığı merkezi) yapılan ayni/nakdi bağışlar ise bağışın yapıldığı sağlık kurumuna/kuruluşuna yapılan değer aktarımı olarak bildirilir.

c) İlgi b’de kayıtlı yazımız kapsamında ruhsat/izin sahiplerinin bağlı bulundukları Dernek/Sendika aracılığıyla sağlık hizmeti sunan merkeze/merkezlere (kamu/üniversite/özel/vakıf hastanesi, laboratuvarı, serbest eczane, aile sağlığı merkezi) yapılan ayni/nakdi bağışlar, ruhsat/izin sahipleri tarafından bağlı bulundukları Derneğe/Sendikaya yapılan değer aktarımı olarak bildirilir. 31.12.2020 tarihine kadar bu kapsamda yapılan bağışlara ilişkin ruhsat/izin sahiplerinin üyesi bulundukları Dernek/Sendikalar tarafından Ek-1’de ve Ek-2’de yer alan formata uygun olarak hazırlanan liste (CD/DVD içine excel çalışma kitabı ve pdf olarak kaydedilmiş) üst yazıyla birlikte 31.12.2021 tarihi mesai bitimine kadar Kurumumuza bildirilir.

Ruhsat/izin sahipleri tarafından yapılacak değer aktarımları ile ilgili bu yazının Dernek/Sendika üyelerinizle paylaşılması, mağduriyete neden olmaması ve farklı uygulamaların yapılmaması için bilgilendirmenin yapılması hususlarında bilginizi ve gereğini rica ederim.

Doç. Dr. Tolga KARAKAN
Kurum Başkanı V.

Ek- 1) Ruhsat/İzin Sahiplerinin Üyesi Olduğu Derneklerin/ Sendikaların Aldığı Bağışlar Listesi
2) Ruhsat/İzin Sahiplerinin Üyesi Olduğu Derneklerin/ Sendikaların Yaptığı Bağışlar Listesi

Dağıtım:
İlaç Endüstrisi İşverenler Sendikası
Araştırmacı İlaç Firmaları Derneği
Türkiye İlaç Sanayi Derneği
Sağlık Ürünleri Derneği
İlaç, Eczacılık, Sağlık Bilim ve Teknolojileri Vakfı
Gelişimci İlaç Firmaları Derneği

Yazının aslı için tıklayınız

Ek-1 için tıklayınız

Ek-2 için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3986 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim