• BIST 9693.46
  • Altın 2507.399
  • Dolar 32.5775
  • Euro 34.7746
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 18 °C

Saç Ekim Kaçakçılığı Gerçeği İle Yüzleşmeye Hazır Mısınız!

Saç Ekim Kaçakçılığı Gerçeği İle Yüzleşmeye Hazır Mısınız!
Dr. Melike Külahçı, son günlerde popülerliğini artırmış olan saç ekim işlemleri ile ilgili yapılan çalışmalarda, yasal yönetmelikte bulunan açıkların nasıl kullanıldığına ve bu doğrultuda yapılan yanlışlara çarpıcı bir açıklama getirdi.

Kişilerin farklı ihtiyaçlarına göre, saç dökülmesi için önerilen tedavi yöntemleri ve kapsamı değişkenlik gösterebildiğini anlatan Dr. Külahçı, “Saç dökülmelerine çözüm olarak sunulan, etkili bir tedavi yöntemi olarak bildiğimiz saç ekimi, ense üstünde veya vücudun herhangi bir bölgesinde bulunan saç köklerinin, açıklık ve seyreklik oluşan yerlere nakil edilmesi şeklinde gerçekleşmektedir. Dr. Melike Külahçı saç ekimi işlemiyle ilgili yanlış bilinenleri doğrularıyla aşağıda aktarmaktadır. Son günlerde popülerliğini iyice artırmış olan saç ekimi işlemi, cerrahi nakil işlemdir. Yani bir operasyondur ve bu nedenle çok hassas, dikkat edilmesi gerekmektedir. Lokal anestezi altında yapılabilen sedasyon, yani yarı uyku halinde olarak tanımlanabilen yüzeysel genel anestezi ile de uygulanabilir. Bütün bu işlemler, cerrahi branştan ve sedasyon yapılacaksa anestezi branşından gelen hekimler tarafından yapılmalıdır. Ancak yurdumuzda saç ekimi işleminin hangi branştan doktorun yapabileceği tartışması 25 yıldır devam etmektedir. Ayrıca girişimin hangi yönetmeliklere bağlanması gerektiği kontrolünün ve ne sürede yapılması gerektiği de yasal olarak bir türlü karara bağlanmamıştır” diye konuştu.

Saç Ekimi Sanki Sokaktaki Adamın Bile Yapabileceği Bir İşlem Olarak Görülmektedir

Külahçı şunları söyledi, “Bu 20 yıllık yasal yönetmelik zafiyeti yurdumuzda bir saç ekim kaçakçılığına  yol açmış, dünyanın şu anda 57 ülkesinde sağlık bakanları imzası ile hastaların Türkiye’ye saç ekimi amaçlı gidilmemesini tavsiye eden basın bildirileri  yayınlamaya başlamıştır. Ülkemizde bu kanun ve yönetmelik boşluğundan yararlanan birçok ticari kuruluş ve hastane, saç ekimini sanki sokaktaki adamın bile yapacağı çok basit bir işlem olarak göstermektedir. Bırakın doktorları, bu işlemi tamamen tıp alanı dışında ehliyetsiz kişilere yaptırmaktadırlar. Özellikle hastaneler büyük bütçeler ile kat kiraya verip bu katlarda doktor olmayan hatta sağlıkçı bile olmayan kişilerin bu girişimi yapmalarını organize etmektedirler. Geçtiğimiz günlerde meydana gelen ölüm vakası aslında resmi makamlara acil bir uyarı niteliği taşımaktadır. Kendisini saç ekim uzmanı şeklinde tanıtan doktor hatta sağlıkçı olmayan kişilerin web sayfaları derhal kapatılmalı ve bu kişilerin yurt dışından hasta getiren sağlık turizmi  şirketlerinin lisansı iptal edilmeli ve doktorların saç ekimi  yapmaları sağlanmak üzere yeni yönetmeliğin derhal çıkarılması gerekmektedir. Bu yönetmelik doktorlara yasak değil, işlemi yapmaları için özendirici destek ve eğitim vermelidir” 

 
Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 1691 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim