• BIST 9722.09
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Saç ekimi nasıl yapılır?

Saç ekimi nasıl yapılır?
Saç ekimi; saç dökülmesi sorunu olan herkesin yeni saçlara sahip olmasını sağlayan en doğal ve kalıcı tedavi yöntemidir, saç dökülmesi sorununun kalıcı çözümü olarak da ifade edilebilir.

Hastanın sağlıklı saçları, saç dökülen alanlara implante edilerek yani ekilerek sonuç alınır ve hastalar daha önce hiç saçları dökülmemiş gibi saç ekimi ile kendi saçlarını kalıcı olarak yeniden kazanırlar. Bunun dışında, baş kısmında yara izleri olanlar ya da çeşitli hastalıklar sonrası saç kaybına uğrayan kişiler de bu operasyonu rahatlıkla yaptırabilir.

 

sac-ekimi1.png

 

SAÇ EKİMİ KİMLERE UYGULANABİLİR?

Saç ekimi; erkek tipi saç dökülmesine veya bölgesel saç dökülmesi görülen bireylere uygulanır. Saç ekimi yaptırmaya karar hastada ilk olarak hangi tip saç dökülmesi olduğu saptanır. Saç dökülme tipinin operasyon için uygun olup olmadığına karar verilir. Diğer önemli unsurlardan biri yaştır. Saç ekimi için uygun kabul edilen alt yaş sınırı 20-22 yaş arasıdır. Ancak bu yaşa gelmiş ve saç dökülmesinden yakınan her bireye de operasyon uygulanmaz. Operasyon için saç dökülmesinin belli bir seviyeye gelmiş olması beklenir, saç dökülmesi devam ediyorken operasyon gereksizdir. Başka önemli bir gereklilik ise operasyonda saç köklerinin elde edileceği bölgenin kök almaya uygun olup olmadığıdır. Saç ekimi operasyonunda en uygun bölge ense bölgesidir. Ense bölgesinden kök alımı uygun olmayan bireylerden doktor onayı ile vücudun farklı bölgelerinden kök alınabilir ve baş kısmına uygulanabilir. Şeker, kalp, tansiyon hastalığına sahip olan bireyler ise uzman bir hekimden onay almak şartı ile bu operasyonu yaptırabilirler.

sac-ekimi2.png

SAÇ EKİMİ YÖNTEMLERİ 

Saç kaybı, kellik ya da saç seyrekliği sorunu yaşayanlar çok fazla zaman kaybetmeden uzman kadronun bulunduğu uygun bir kliniğe gitmelidir. Burada doktor ve klinik seçimi ise daha önce yapılmış olan çalışmalara bakmak ve en önemlisi de doktorla birebir iletişime geçmektir, bu şekilde aklınızdaki  tüm soru işaretlerini yok edebilirsiniz.  Sürekli ilerleme kaydeden teknoloji hayatın her alanında olduğu gibi estetik cerrahisine de etki etmiş ve operasyonu yaptırmak isteyenlere daha başarılı sonuçlar sağlamıştır. Sizin için en uygun tekniği doktorunuz belirleyecektir fakat temelde saç ekimi konusundaki yöntemler, FUE ve FUT yöntemleridir. Her metodun birbiriyle paralellik ve farklılık gösteren yanları vardır.

sac-ekimi3.png

SAÇ EKİMİNDE FUT YÖNTEMİ

Saç köklerinin donör bölgeden tek tek değil şerit halinde çıkarılıp ekim yapılacak alana ekilmesiyle gerçekleştirilir. Geleneksel bir yöntem olup yerini zamanla FUE saç ekimi metoduna bırakmıştır fakat ekonomik açıdan FUE tekniğine göre çok daha uygundur.

sac-ekimi4.png

SAÇ EKİMİNDE FUE YÖNTEMİ

Bu teknikte FUT yönteminden farklı olarak deriden kesit alınmaz, saç folikülleri tek tek silindir iğneler yardımı ile yeterli miktarda toplanır. Böylelikle kök toplanması sırasında yara izi kalmaz, FUT ile saç ekimi yönteminde ise kesilen derideki yaralar kalıcı iz bırakır. Operasyon sırasında hastada deformasyon daha az olacağı için bu yöntemle iyileşme hızı da çok daha hızlıdır. Gelişen teknoloji sayesinde FUT yöntemine tercih edilmesinin en büyük sebeplerinden biri de budur.

SAÇ EKİMİ AŞAMALARI NELERDİR?

FUT, FUE birbirinden farklılık gösterse de temel aşamaları aynıdır, Bu aşamaları şu şekilde anlatabiliriz;

1. Saç ekimi operasyonuna hazırlık

2. Saç köklerinin toplanması

3. Kanalların açılması

4. Köklerin ekilmesi

1. SAÇ EKİMİ OPERASYONUNA HAZIRLIK

İlk olarak operasyonun gerçekleştirildiği alanların dezenfektesi yapılır ve anestezi işlemi başlatılır. Operasyon öncesi basit bir işlem gibi gelse de sürecin sağlık ve konforunu belirleyen anestezinin uygulanma aşamasıdır.

2. SAÇ KÖKLERİNİN TOPLANMASI

Anesteziden sonra ikinci hassasiyet konu ise düşük devirli mikro motor ve iğnelerle saç köklerinin deriden toplanmasıdır. Saç köklerinin toplanmasında izlenen yol başarılı saç ekiminin en önemli detaylarından biridir. Saç köklerinin ense bölgesinden homojen bir dağılımla toplanmasını sağlamak ilerleyen zamanlarda doğallığı korumak adına işin püf noktasıdır.

sac-ekimi5.png

3. KANALLARIN AÇILMASI

Kanal açma işlemi doğal bir görünüm açısından çok önemlidir. Ekilecek saç sıklığının yanı sıra kanalların doğru açı ve yönde olması lazım ki doğal bir sonuç elde edilebilsin. Saçın deriye olan dikey açısı 40-45 derece arası değişir. Saçların doğuştan gelen doğal veya tarama istikameti ise yön ile ifade edilir. Bu iki noktaya dikkat edilerek açılan kanallar, ekim sonrasında en doğal sonuçları ortaya koyar.

4. SAÇ KÖKLERİNİN EKİLMESİ

Toplanan saç kökleri açılan kanallara yerleştirildikten sonra saç ekim operasyonu biter. Saç köklerinin dokusuna zarar vermemek adına operasyon yapılan bölgeye dokunulmamalıdır.

sac-ekimi6.png

SAÇ EKİMİ SONRASI SÜREÇ NASIL OLUR?

Saç ekimi sonrası ilk gün uygulama yapılan bölgede kızarıklık, şişlik ve bazen ağrılar olması normaldir. Saç köklerinin alındığı bölge bandajla kapatılır. Saç ekimi yapılan bölge çok daha önemlidir ve uyurken dahil hiçbir yüzeyle temas etmemelidir. İkinci hasta nispeten daha rahat bir gün geçirir. Bandaj çıkarılır ve hasta doktorun uygulanmasını istediği hususlara dikkat ederek yıkama yapabilir, bugün ağrılar daha azdır. Üçüncü günde ise hasta gündelik hayatına devam edebilecek kadar iyidir fakat saç köklerinin ekildiği yerler hassas ve saçın henüz bölgeye yerleşmesi tamamlanmadığı için hasta 15 güne kafa derisini dış etkenlere karşı korumalıdır. Bu ilk 15 günlük süreçte kafa derisinde kabuklanma ve kabuk dökülmesi gözlenir. İlk üç aylık sürecin sonunda hasta istediği görüntüyü yavaş yavaş elde etmeye başlar ve yaklaşık %35 lik bir kısımda saçları çıkmaya başlar. Saç ekimi operasyonundan hastanın %100 olarak verim alması yaklaşık 1-1,5 yılın sonunda gerçekleşir. Bu yüzdeler ortalama değerler olup, saç uzama süresi, iyileşme hızı gibi süreçler kişiden kişiye göre değişir.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Bu haber toplam 28870 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim