• BIST 9524.59
  • Altın 2493.4
  • Dolar 32.5145
  • Euro 34.7382
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Saç ekiminin merkezi Türkiye

Saç ekiminin merkezi Türkiye
Transmed Saç ve Estetik Cerrahi Kliniği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Melike Külahçı, Saç ekimi konusunda Türkiye'nin merkezi bir ülke konumuna yükseldiğini söyledi.

Transmed Saç ve Estetik Cerrahi Kliniği Yönetim Kurulu Başkanı Dr. Melike Külahçı, Saç ekimi konusunda Türkiye'nin merkezi bir ülke konumuna olduğunu belirterek, "Küreselleşmeyle birlikte tedavisini başka ülkeler de olmak isteyenlerin sayısında son 5 yılda 10 kat artış saptanmıştır. Gelişen iletişim teknolojisiyle birlikte hastalar internet üzerinden birçok uzman kuruma ulaşabiliyorlar. Bu aramalar da aynı zamanda ülke sınırları içerisinde kalması da gerekmiyor. Bu kolaylık aynı zamanda bir fırsata dönüşüyor ve tedavi için gelen hasta daha önce gitmemiş olduğu bir ülkeyi ziyaret etme fırsatı buluyor.

Ülkemiz son 5 yılda medikal turizmin en çok hasta cezbeden ülkeler sıralamasında ön plana çıkıyor. Bunun başlıca nedeni ise Yurtdışındaki hastanelerle aynı standartta teknolojik bilgi, uzman ve ekipmana sahip olmamız ve daha uygun fiyata hizmet veriliyor oluşudur. Sağlık Turizmi açısından Türkiye son derece saygı duyulan ve seçkin bir ülke haline gelmiştir. Plastik Cerrahi anlamında talepler 20 kat artış göstermiş, özellikle saç ekiminde Türkiye bir cennet ülke haline gelmiştir" dedi.

MERDİVEN ALTI SAÇ EKİM MERKEZLERİNE DİKKAT

Sektörün en önemli sorununun denetlenmeyen merdiven altı klinikler olduğunu belirten Dr. Melike Külahçı, "Geçmişte yapılan iyi işler sayesinde yaratılmış olan yüksek talep, bugün artık bir takım fırsatçılarında ayyuka çıktığı bir noktadadır. Yalnız İstanbul da kayıtlı 12 Yasal Saç Ekimi Merkezi görülmesine rağmen 200 kadar doktorsuz, kaçak operasyon yapan yerler olduğu bilinmektedir. Bu yüzden medikal kadrolar ve uzman hekimler artık kendilerini yurtdışı gerçekleşen rekabetten çok, Türkiye'nin merdiven altı ile rekabet etmek zorunda kalıyorlar. Gerçekten bu konuda büyük kazalar yaşanmadan insan hayatını tehdit eden bu kaçak yerler acilen kapatılmasını gerekiyor. İnsan sağlığını hiçe sayan bu yerlerin polisiye önlemlerle temizlenmesi gerektiğini düşünüyoruz.

Arkasında hiçbir kurum ve merkez olmadan komisyon aracılığıyla çalışan, doktorsuz ameliyat yapan, internet de kendilerini merkez olarak tanıtan bu komisyoncular, ambulans şoförleri, hastabakıcılarla kurdukları ekiplerle akıl almaz bir cesaretle ameliyat yapmaktadırlar. Çok yakında ülkemize kötü bir ün kazandıracaklardır.

Bu komisyoncuların havaalanından başlayıp operasyona kadar geçen süre içerisinde hiç bir fatura işlemi yapmıyorlar. Gelen turistin parasını doğrudan cebine aktarıyorlar. Doktorsuz ve hatta eğitimi olmayan personelle tedavi yaparak ucuz işlem satıyorlar. Yaptıkları bu iş içerisinde ise fatura kullanmadıkları için vergi kaçırdıkları ortadadır.

Bu gibi sahte doktorla ameliyat geçiren yabancılar çoğunlukla ertesi gün kendilerinde oluşan problemler karşısında muhatap bulamayıp konsolosluklarına başvurmakta. Bu nedenlerle konsoloslar sıklıkla kurumumuzdan yardım istemektedirler" ifadelerini kullandı.

Saç ekimi sektöründe denetimsizliğin önüne nasıl geçilebileceği ile ilgili olarak Külahçı, "Tüketicinin kendisini bu yalancı merkezlerden koruması için yapması gereken; ameliyatı yapacak doktoru görmek ve tanımak olacaktır. Sağlık Bakanlığı'nın da hastanelerde saç ekim odası kiralamalarını Sağlık Bakanlığı'nın denetimine sokmaları gerekir. Doktorun sadece imzası bulunan bu kaçak hastane hücreleri için imza satandoktorların, diplomalarına kayıt düşmelidir. Ayrıca yataklık ettikleri bu işlemlerden elde ettikleri kanunsuz kazançlar sorgulanması gerekmektedir. Ayrıca eğitimsiz kişilerin çalıştığı bu yetersiz yerlerde sterilizasyon, dezenfeksiyon, bakteri ve virüsler oluşmaktadır. Bu şekilde HIV ve Hepatit virüslerinin toplumda yayılarak büyük bir toplumsal sağlık riski oluşturduklarının Sağlık Bakanlığı'nca fark edilmesi gerekmektedir.

Yerli Tüketici ise saç ekiminin de diğer tüm ameliyatlar gibi doktor tarafından Bakanlığın izin verdiği Sağlık Kurumlarında yapılıp, sonucunun doktor tarafından izlenmesi gerektiği hakkında bilinçlendirilmelidir. Aksi takdir de hiçbir doktorun bulunmadığı bu hücrelerde hastanın büyük sağlık riski ile baş başa kalacağının bilincinde olması gerekmektedir. Tüketicinin Türkiye piyasasında 4 bin 500 - 5 bin TL'den düşük bir fiyat gördüğünde şüphelenmesi ve ameliyatın doktorsuz yapıldığının ve sağlık riskinin büyüdüğünü bilmesi gerekmektedir" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3632 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim