• BIST 9079.97
  • Altın 2301.842
  • Dolar 32.3299
  • Euro 35.1048
  • Ankara 22 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 25 °C

"Saç ektireyim derken 'çim adam'a dönmeyin"

"Saç ektireyim derken 'çim adam'a dönmeyin"
Giderek artan saç kayıpları, insanları telaşla çeşitli tedavi yollarına yönlendiriyor. Kimi eczaneden dökülmeye karşı ilaç ve şampuanlar alırken kimi de aktara gidip bakım yağları hazırlatıyor. Birçok kişi de doktora başvurmak yerine ruhsatsız çalışan kli

Giderek artan saç kayıpları, insanları telaşla çeşitli tedavi yollarına yönlendiriyor. Kimi eczaneden dökülmeye karşı ilaç ve şampuanlar alırken kimi de aktara gidip bakım yağları hazırlatıyor. Birçok kişi de doktora başvurmak yerine ruhsatsız çalışan klinikler ya da kuaför/güzellik salonlarında saç ektiriyor.

Uzman Songül Alcı, saçla ilgili görüşmelerin pazarlamacı değil hekimle yapılması gerektiğine dikkat çekerek, "Saç ekimi basit bir olay değil. Mutlaka hastane ortamında ve uzman plastik cerrahlar ya da dermatologlar tarafından yapılmalı. Aksi halde çim adama dönülebilir." uyarısında bulunuyor. Alcı, Sağlık Bakanlığı'nın son yayınladığı tebliğ ile merdivenaltı çalışan klinikler ve güzellik merkezlerinde saç ektirmeyi yasakladığına işaret ediyor.

Alcı, sağlık turizminde Türkiye'nin saç ekimi ve nakli konusunda dünyada ikinci olduğunun altını çiziyor. Avrupa ülkelerinde bu tedavinin çok yüksek olduğunu anlatan Alcı, "Neredeyse 20 bin Euro'ya kadar çıkıyor. Yurtdışında sigorta şirketleri fiyatları karşılasa da bu oran primlerine yansıdığı için hastalara cazip gelmiyor. Bu nedenle ülkemizi tercih ediyorlar." diye konuşuyor. Saç ekimi ve nakli, kozmetiğe (estetik operasyona) girdiği için Türkiye'de özel sigortalar ve Sosyal Güvenlik Kurumu karşılamıyor. Kadınların yüzde 40'ı, erkeklerin ise yüzde 50'si yaşamlarının bir bölümünde saç dökülmesiyle karşılaşıyor.

HORMON BOZUKLUĞU EN BÜYÜK ETKEN

Hormonal bozukluklar, kan değerlerindeki düşüklük, özellikle demir eksikliği, hamilelik ve süt verme dönemi ile mevsimsel değişiklikler saç dökülmesine yol açıyor. Saçın iyi bakılmamasına, kullanılan ürünlerin iyi olmamasına bağlı olarak da saçlar dökülebiliyor. Ayrıca perma, bigudi, sıkı bağlama, boya, çok sıcak su ile yıkama gibi saçı güçsüz bırakan ve yapısını bozan şeylerden uzaklaşmak gerekiyor.

Erkek saç dökülmesi, genetik ya da testosteron hormonunun etkisi ile; kadın saç dökülmesi ise genel olarak stres, doğum sonrası ve az görülmekle birlikte genetik olabiliyor. Erkeklerde alın köşeleri ve tepe bölgelerinde dökülme yaşanırken, kadınlarda tepe bölgesinde kısmi bir dökülme ile karşılaşılıyor. Erkek tipi saç dökülmesinde saç kaybı, ergenliğe geçiş sonrası androjenlerin (testosteron, dihidrotestosteron) yükselmesi ile herhangi bir zamanda başlayabiliyor. Genellikle ilk değişiklik, şakak ve alın köşe bölgelerindeki gerileme oluyor. Bu gerileme, erişkin erkeklerin yüzde 95'inde görülüyor.

Habertürk

Bu haber toplam 1738 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim