• BIST 9092.76
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sadece ilaç sektörü değil, eczacılar da isyanları oynuyor

Sadece ilaç sektörü değil, eczacılar da isyanları oynuyor
Sektörde en büyük fatura ise ilaç cephesine çıkarılacak. Son 15 günü Ankara-İstanbul arasında geçiren ilaç şirketlerinin yöneticileri, şimdiye kadar pek sonuç alamadılar. Sağlık Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Halkın ilacından kesinti yapmayı

Sektörde en büyük fatura ise ilaç cephesine çıkarılacak. Son 15 günü Ankara-İstanbul arasında geçiren ilaç şirketlerinin yöneticileri, şimdiye kadar pek sonuç alamadılar. Sağlık Bakanlığı, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın ‘Halkın ilacından kesinti yapmayız’ açıklamasından sonra ilaç sektörü üzerindeki baskıyı artırdı.

Şimdi ilaç sektörü ayakta… Sadece ilaç üretici ya da pazarlayan şirketler değil… Eczaneler ve ilaç dağıtıcı şirketler de isyanda… Bazı yabancı yatırım bankaları ilaç dağıtım şirketlerini ‘al’ listesinden çıkardılar.

Neydi, ne oluyor?

Türkiye’de devletin sağlık harcamaları 2008 yılında 25 milyar TL’yi aştı. 2009 yılında 30 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Bunun 15.5 milyar TL’si ilaç harcamalarından kaynaklanıyor.

Sağlık Bakanlığı’nın talebi şöyle: 2007 yılında ilaç harcamaları 13.5 milyar TL düzeyindeydi. 2009 yılında da bu kadar harcama bütçem var. 13.5 milyar TL’ye inin ve 2009 yılında bunun üstünde yapılan harcamayı da iade edin.

Bu yaklaşık 2 milyar 350 milyon TL’lik kayıp anlamına geliyor. Şirketler aynı miktarda ilaç satıp, yaklaşık yüzde 24 oranında az para alacaklar. Bunun kara yansıması da, ilaç üreticilerinin belirttiğine göre yüzde 50 düşüş şeklinde olacak.
Kar düşüşü sadece ilaç şirketlerini vurmayacak tabii… İkinci darbe dağıtım şirketlerine, son darbe ise sayıları 23 bini bulan eczanelere olacak. Aldığım bilgiye göre şimdiden eczacılar ayaklanmışlar. Çok para kazanıyorlar gibi görünseler de, önemli bir bölümü zor ayakta duran eczaneler, bu uygulamadan ciddi darbe yiyebilirler.

Aslında en sonunda büyük darbe hastalara olabilir. Çünkü, eğer bakanlık sıkı takip yapmazsa, bazı önemli ilaçlar Türkiye’ye getirilmeyebilir, bu da hastaları mağdur edebilir.

Yabancı ve yerli etkisi

İlk bakışta bu kararın yerlileri olumsuz etkileyeceği düşünülebilir. Ancak, en büyük etkiyi yabancılar hissedecek. Yerliler de etkilenecek ama yabancılar kadar değil.

İthalat yapan yabancılar, ülke dışından ilaç getirmekte zorlanabilirler. Bazı ilaçlarını getirmekten vazgeçip, kardan olabilirler.
Yerlilerin de karı doğal olarak uçacak. Ancak, bütün bunlara rağmen ilaç sektörü, Türkiye’deki kişi başına tüketimin düşük olması nedeniyle hala cazip. O nedenle yabancılar, ‘eş değer ilaç’ alanında şirket satın alıp Türkiye’ye girmek istiyorlar.
Gördüğüm kadarıyla Pfizer, Astra-Zeneca, GlaxoSmithKline, Teva ve Daichi gibi bazı Japon şirketleri Türkiye’de şirket arıyorlar. Bazı işadamı ve yöneticiler diyorlar ki, ‘Bu uygulama, yerlilerin fiyatlarını düşürebilir, satışları hızlandırabilir.’
Bakalım zaman ne gösterecek?
........................

M. Rauf Ateş
Hürriyet

Bu haber toplam 1974 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim