• BIST 8718.11
  • Altın 2244.782
  • Dolar 32.3318
  • Euro 35.1637
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 9 °C
  • Bursa 5 °C
  • Antalya 11 °C
  • İzmir 8 °C

Sağlık Bakanı Akdağ: "Aile Hekimliği Hizmetleri Sonucunda Bebek ve Gebe Aşılama Oranları Arttı"

Sağlık Bakanı Akdağ: "Aile Hekimliği Hizmetleri Sonucunda Bebek ve Gebe Aşılama Oranları Arttı"
Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliğine geçilen illerde birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde yer alan bebek, gebe, 15-49 yaş arasındaki kadın nüfusun izlemleri ile kronik hastalıkları olan vatandaşların takibinin yapıldığını belirterek, "Bu hi

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, aile hekimliğine geçilen illerde birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde yer alan bebek, gebe, 15-49 yaş arasındaki kadın nüfusun izlemleri ile kronik hastalıkları olan vatandaşların takibinin yapıldığını belirterek, "Bu hizmetlerin sonucunda bebek ve gebe aşılama oranlarımız arttı" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, CHP İstanbul Milletvekili ve Sağlık Komisyonu Üyesi Sacid Yıldız'ın "Aile Hekimliği Uygulaması ve Sağlık Ocaklarının Kapatılması"na ilişkin soru önergesine verdiği yanıtta aile hekimliği uygulamasının büyük bir başarıyla yürütüldüğünü belirtti. Sağlık Bakanı Akdağ, aile hekimliğine geçilen illerde birinci basamak sağlık hizmetleri içerisinde yer alan bebek, gebe, 15-49 yaş arasındaki kadın nüfusun izlemleri ile kronik hastalıkları olan vatandaşların takibinin yapıldığını ifade ederek, "Bu hizmetlerin sonucunda bebek ve gebe aşılama oranlarımız arttı" dedi.

-VATANDAŞLAR HEKİME İSTEDİĞİ ZAMAN ULAŞABİLİYOR, SAĞLIK HİZMETİ EN ÜCRA KÖYE ULAŞIYOR-


Vatandaşların birinci basamak sağlık hizmeti için hekime istediği zaman ulaşabildiğini ve koruyucu sağlık hizmetlerinin gerektiğinde en ücra mahalle ve köye kadar ulaştırıldığını bildiren Bakan Akdağ, "1 Şubat itibariyle toplam 20 ilimizde aile hekimliği uygulaması başlamış olup, 2008 yılı sonuna kadar da 35 ilimizde daha aile hekimliği uygulamasına geçmeyi planlamış bulunmaktayız" diye konuştu.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, ayrıca Kurulan Toplum Sağlığı Merkezleri'nin tamamıyla sağlık ocağı bölgesi nüfusuna hizmet edecek şekilde planlanarak kurulduğunu belirterek, "Bu merkezler vatandaşın kolaylıkla ulaşabileceği merkezi yerlerde, sağlık hizmetini bir bütün olarak değerlendiren, eş güdümü ve ekip çalışmasını önceleyen bir yapılanmadır ve içerisinde bölgesindeki nüfusa gerektiğinde gezici sağlık hizmeti veren Aile Hekimi ve Aile Sağlığı elemanlarını istihdam etmektedir" dedi.


-SAĞLIK OCAKLARININ KAPATILDIĞI İDDİALARINA YANIT-


Sağlık Bakanı Recep Akdağ, bu uygulamayla sağlık ocaklarının kapatılması yönündeki soruya ise, "Mevcut sağlık ocakları kapatılmadığı gibi işlevsel açıdan daha bütüncül sağlık hizmetlerinin verildiği Toplum Sağlığı Merkezleri ve Aile Sağlığı Merkezleri'ne dönüştürülmektedir" yanıtını verdi. Öncelikle sağlık ocağı ve sağlık merkezlerinin kullanılacağını kaydeden Bakan Akdağ, "31 Ocak itibariyle 239 adet Toplum Sağlığı Merkezi ve 1272 adet Aile Sağlığı Merkezi faal durumdadır" dedi. Öte yandan aile hekimliği uygulaması sisteminin yürütüldüğü illerdeki poliklinik sayısının artışına da işaret eden Bakan Akdağ, "Sayı 2005 yılı sonu itibariyle 19 milyon 458 bin 50 iken, 31 Ocak 2008 itibariyle 27 milyon 601 bin 737 olmuştur. Kaldı ki, Sağlıkta Dönüşüm Programı çerçevesinde aile hekimliği uygulamasına geçmeyen illerde de coğrafi yapı, sosyo ekonomik durum ve nüfus özelliklerine göre ihtiyaca cevap verecek şekilde sağlık ocakları planlanarak hizmete açılmaya devam edilmektedir" diye konuştu.


-AİLE HEKİMLİĞİ PLANLAMALARINDA İLİN NÜFUSU, COĞRAFİ ÖZELLİKLERİ DİKKATE ALINIYOR-


Sağlık Bakanı Akdağ, aile hekimliği uygulamasına yönelik alt yapı çalışmalarının yapıldığını ve yapılmaya devam ettiğini belirterek, "Sağlık ocaklarınca sürekli olarak takip edilen ev halkı tespit fişleri titizlikle güncellenmekte, tespit edilen nüfus kimlik numaraları esas alınarak elektronik ortama aktarılmaktadır" dedi.

Öte yandan aile hekimliği uygulamasının gerçekleştirileceği illerde ilin nüfusu, coğrafi özelliklerinin de dikkate alındığını ifade eden Bakan Akdağ, "Aile hekimliği bölgeleri ve bu bölgelerde görev yapacak aile hekimleri için varsa hizmet binaları noktasında planlamalar yapılmaktadır. Mobil hizmet bölgeleri tespit edilmekte ve birimlere göre planlamalar yapılmaktadır" dedi.

Bu haber toplam 2058 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim