• BIST 9539.34
  • Altın 2482.753
  • Dolar 32.4986
  • Euro 34.7453
  • Ankara 26 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 23 °C

Sağlık bakanı Akdağ'dan domuz gribi aşısı itirafı

Sağlık bakanı Akdağ'dan domuz gribi aşısı itirafı
43 milyon doz için bağlantı oldu. 6 milyon doz aşıya ödeme yapıldı, 3 milyon doz kullanıldı...

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, domuz gribi aşısıyla ilgili 43 milyon doz bağlantısı yaptıklarını, ancak 11 milyon dozun Türkiye’ye giriş yaptığını, aşı kullanımının düşük kalması nedeniyle 3 milyon dozu kullandıklarını açıkladı. Bakan Akdağ, toplamda 6 milyon doz aşıya ödeme yaptıklarını, bunun 3 milyon dozunu kullandıklarını belirterek, "3 milyon dozu da herhangi bir yeni virüs durumunda acilen kullanılabilir düşüncesiyle stoklanmış durumdadır" dedi.

Sağlık Bakanı Recep Akdağ, TBMM Genel Kurulu’nda dün MHP Giresun Milletvekili Murat Özkan’ın domuz gribi aşısı ile ilgili sorularını yanıtladı. Domuz gribi aşısının hangi firma tarafından ithal edildiğini soran Özkan, "Bugüne kadar alınan aşı miktarı nedir ve ne kadar ödenmiştir? Kullanılan aşı miktarı nedir? Elde kalan aşı miktarı nedir? Kalan aşılara ne yapmayı düşünüyorsunuz?" diye sordu.

-"43 MİLYON DOZ AŞI İÇİN BAĞLANTI YAPTIK"-

42 kişiden oluşan bir Pandemi Bilim Kurulu oluşturduklarını, bu Bilim Kurulu’nun aşıyla ilgili kararları aldığına dikkat çeken Akdağ, "Biz, 43 milyon doz bağlantısını yaptık ve ülkemize getirilen aşı, aşının kullanım oranı düşük olunca Türkiye’de, 11 milyon doz oldu. 43 milyon dozun hepsini almadık, bağlantısını yaptık ama yalnızca 11 milyon dozu Türkiye’ye giriş yaptı. Daha sonra, yine aşı kullanımı düşük kaldığı için bu 11 milyon dozun 5 milyon dozunu da firmalarla görüşerek başka aşılarla ve ilaçlarla değiştirdik yani onlara da bir ödeme yapmamış olduk" dedi.

-"6 MİLYON DOZ AŞIYA ÖDEME YAPILDI, 3 MİLYONU KULLANILDI"-

Toplamda 6 milyon doz aşıya ödeme yaptıklarına dikkat çeken Sağlık Bakanı, "Bunun 3 milyon dozunu kullandık. 3 milyon dozu da herhangi bir yeni virüs durumunda acilen kullanılabilir düşüncesiyle stoklanmış durumdadır ve stoklanan aşının bir özelliği var, antijeni değiştirilebilir niteliktedir ve çok cüzi bir fiyatla, antijen değiştiğinde, yeni bir pandemi meydana geldiğinde, bu antijeni değiştirebilecek durumdayız" diye konuştu.

6 milyon doz aşının 3 milyon dozunu kullandıkların ve parasını ödediklerini ifade eden Bakan Akdağ, şöyle dedi:

"3 milyon dozunun da parasını ödeyerek onları stokta tutuyoruz ama başlangıçta 43 milyon doz için bağlantı yapmıştık, nihayetinde 6 milyon doz için ödeme yapmış olduk. Söylediğim gibi, şu anda elimizdeki 3 milyon doz aşı da antijeni değiştirilebilir nitelikte bir aşıdır ve çok cüzi bir ücretle, yarım euro ücretle antijenini değiştirebilecek şekilde de bir anlaşma yapmış durumdayız."

-6 MİLYON AŞIYA 69 MİLYON TL ÖDENDİ-

Aşıları doğrudan aşı üreticisi firmalardan aldıklarına işaret eden Sağlık Bakanı, "Dünyada bu aşıyı en çok satan üç firmadan doğrudan aldık, firmaların kendilerinden aldık, aracı bir firma falan yoktur ve alınan 6 milyon doz aşı bedeli olarak da yaklaşık olarak 69 milyon Türk lirası para ödemiş durumdayız" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2493 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim