• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

'Sağlık Bakanlığı 150 endoskopi cihazı aldı'

'Sağlık Bakanlığı 150 endoskopi cihazı aldı'
Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hatipoğlu: "Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan açık ihale yöntemiyle 150 endoskopi cihazı alımı yapılmıştır"

Sağlık Bakanlığı Türkiye Hudut ve Sahiller Sağlık Genel Müdürü Hüsem Hatipoğlu, açık ihale yöntemiyle 150 endoskopi cihazı alındığını belirterek, "Alanında son teknoloji ürünü bu cihazların, Edirne'den Konya'ya, ülkemizin dört bir tarafındaki uzmanı ve servisi olan hastanelerimizde önümüzdeki günlerde kurulumuna başlanacaktır" dedi.

Hatipoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, endoskopinin yemek borusunun, midenin, on iki parmak bağırsağının ve kalın bağırsağın incelenmesini sağladığını söyledi.

Sindirim sistemindeki yemek borusu, mide ve on iki parmak bağırsağının incelenmesine "gastroskopi" adı verildiğini aktaran Hatioğlu, ince bağırsak ve kalın bağırsağın incelenmesine ise "kolonoskopi" denildiğini ifade etti.

"Bu işlemi yapan uzman doktorun teşhisi koymasına yardım eder"

Hatipoğlu, gastroskopinin kan kusma, yutma güçlüğü, tekrarlayan karın ağrıları, midede yanma ve ekşime, siyah renk dışkılama, kansızlık, ağız içinde tekrarlayan yaralar, kilo kaybı, geçmeyen bulantı, kusma ve şişkinlik durumlarında ağızdan uygulandığını vurguladı.

Kolonoskopinin ise anormal dışkılama, açıklanamayan karın ağrısı ve kilo kaybı, hemoroidler ve dışkıda gizli kan tespiti durumlarında yapıldığına işaret eden Hatipoğlu, şöyle konuştu:

"Endoskopide ince ve son derece yumuşak boru şeklinde kendine ait özel ışık kaynağı bulunan, cihazın ucundaki kamerayla geçtiği bölgeler ekrana yansıtılır. Bu işlemi yapan uzman doktorun, bu görüntülere bakarak sindirim sisteminin iç yüzeylerini görmesine ve teşhisi koymasına yardım eder. Gerekirse tanı için biyopsi alınabilir. Ayrıca polip çıkarma ve kanama durdurma gibi tedavi edici işlemler de yapılabilir. Endoskopi cihazı, reflü hastalığından ülsere, kalın bağırsak polip ve kanserine kadar birçok hastalığın teşhisinde ve tedavisinde önemli rol oynuyor.

Genel Müdürlüğümüz tarafından yapılan açık ihale yöntemiyle 150 endoskopi cihazı alımı yapılmıştır. Alanında son teknoloji ürünü bu cihazların, Edirne'den Konya'ya, ülkemizin dört bir tarafındaki uzmanı ve servisi olan hastanelerimizde önümüzdeki günlerde kurulumuna başlanacaktır."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4018 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim