• BIST 9079.97
  • Altın 2323.963
  • Dolar 32.3643
  • Euro 34.9402
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 15 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık Bakanlığı hastane işletmeciliğinden çekiliyor

Sağlık Bakanlığı hastane işletmeciliğinden çekiliyor
Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıllık yol haritası belli oldu. "2010-2014 Stratejik Planı"nın çalışmalarını tamamlayan Bakanlık, hastane işletmeciliğinden çekilmeye hazırlanıyor.

Sağlık Bakanlığı'nın 5 yıllık yol haritası belli oldu. "2010-2014 Stratejik Planı"nın çalışmalarını tamamlayan Bakanlık, hastane işletmeciliğinden çekilmeye hazırlanıyor.

Planı katıldığı "7'nci Ulusal Sağlık Kuruluşları Yönetimi Kongresi"nde sektörle paylaşan Sağlık Bakanlığı Müşaviri Hüseyin Demirel, Bakanlığın sağlık hizmeti sunumundan çekilmek istediğini belirtirken, bunun "kamu hastane birlikleri modeli" ile sağlanacağını kaydetti. Demirel, burada getirilecek olanın, mülkiyeti kamuda ve yönetimi de özel sektörde olacak "özerk hastane" sistemi olduğunu söyledi.

Sağlık Yöneticileri Derneği'nin Girne'de düzenlediği kongrede cuma günü bir sunum yapan Demirel, Devlet Planlama Teşkilatı (DPT) ile yürüttükleri stratejik plan çalışmasını tamamladıklarını bildirdi. Çalışmada 69 kurum ve kuruluşa anketlerle Bakanlığın güçlü ve zayıf yanlarını sorduklarını belirten Demirel, teşkilat kanununun güncel ihtiyaçlara cevap verememesinin ve uzman personel sayısındaki yetersizliğin zayıf noktalar olarak belirtildiğini söyledi. Demirel, Bakanlığı tehdit eden unsurlar arasında ise nüfus yaşlanmasına bağlı artan kronik hastalıklar ile sağlık hizmeti yükünün sayıldığını ifade etti.  

Tüm yük başhekimlerin sırtında

Bu kapsamda öncelikle teşkilat yasasını değiştireceklerini kaydeden Demirel, planın 8 ana stratejik amacı hakkında da bilgi verdi. Demirel, Bakanlığın irili ufaklı bine yakın hastanenin işletmecisi durumunda olduğunu belirtirken. "Bu ‘holding'i yönetenler başhekimler. Tüm yük başhekimlerin omzunda" dedi. Şu an yasa tasarısı Meclis Plan Bütçe Komisyonu'nda bulunan kamu hastane birlikleri modelinde hastanenin profesyonel yöneticiler tarafından yönetilmesinin amaçlandığını söyleyen Demirel, bu yapıların yönetiminde yerel yönetim ile ticaret odasından temsilcilerin de olacağını belirtti. Demirel, bu hastanelerde belli kriterlere göre A, B, C, D, E adı altında sınıflandırmaya gidileceğini de ifade etti.

Demirel'in planın diğer amaçlarına ilişkin verdiği bilgiye göre; Bakanlık, uzun süredir gündeminde olan ve ilaç ve tıbbi cihazda özerk bir yapı oluşturacak "Ulusal ilaç ve tıbbi cihaz kurumu"nu da önümüzdeki dönemde kurmayı planlıyor. Ayrıca 26 bölgede de sağlık şehri-kampüsü oluşturularak uzak bölgeler arasında çok yoğun olan hasta sevkiyatının önüne geçilmeye çalışılacak.

Tutku Ayvaz-Referans

Bu haber toplam 2726 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim