• BIST 9524.59
  • Altın 2490.695
  • Dolar 32.5745
  • Euro 34.6794
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık Bakanlığı tarafından bisiklet desteği sağlanacak belediyeler için bisiklet yolu kriterleri

Sağlık Bakanlığı tarafından bisiklet desteği sağlanacak belediyeler için bisiklet yolu kriterleri
Sağlık Bakanlığı tarafından bisiklet desteği sağlanacak belediyeler için bisiklet yolu kriterleri yayımlandı.

18 Mayıs 2015

Trafik Kanunu ve ilgili Yönetmelikleri, Karayolları Genel Müdürlüğü ilgili mevzuatı, Türk Standartları Enstitüsü tarafından bisiklet yolu ile ilgili yayımlanan standartlar ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın “Bisiklet Yolu Projeleri ile Başvuruda Bulunan Belediyelere Yönelik Proje Başvurularında Yardımcı Olabilecek Kılavuz”  dikkate alınarak, ilgili kurum resmi görüşleri ve bilim kurulu önerileri ile hazırlanan ve aşağıda yer almakta olan kriterlere uygun Ocak 2015 tarihinden sonra bisiklet yolu yapan Belediyeler, bisiklet taleplerini içeren başvurularını İl Halk Sağlığı Müdürlüklerimize yapabilecektir. Yapılacak değerlendirme sonrası başvuruları uygun bulunan Belediyelerimize bisiklet desteği sağlanacaktır. 

GENEL HÜKÜMLER:

1. Güvenli bir trafik ortamı için bisiklet yolları diğer taşıt yollarından ayrı olarak tesis edilmelidir.

2. Bisiklet yolu olarak taşıt yolunun bir kısmı kullanılacaksa bisiklet yolu şeritlerle ayrılmış olmalıdır. Bu tür durumlarda:

a. Tek yönlü yollarda motorlu taşıt trafiği ile aynı yönde ve tek yönlü olarak veya yolun bir tarafında iki yönlü olarak,

b. İki yönlü yollarda yolun her iki tarafında, motorlu taşıt trafiği ile aynı yönde tek yönlü olarak, bunun gerçekleştirilemediği kısımlarda yolun bir tarafında çift yönlü olarak gerekli ölçülere uygun şekilde tasarlanmış olmalıdır.

3. Bisiklet yollarının zemini tercihen asfalt olmalı; bunun mümkün olmadığı yerlerde ve koruma/sit alanlarında uygun malzemelerle tasarımı yapılmış olmalıdır.

ZORUNLU KRİTERLER:

1. Bisiklet yolu yapılan yolun alt yapısı, bisiklet yolu yapılmasına uygun olmalıdır.

2. Bisiklet yolları bisikletli, yaya ve araç trafiği açısından tehlike yaratmayacak şekilde tasarlanmış olmalı ve bisiklet yolunun üzerinde veya önünde herhangi bir engel olmamalıdır.

3. Taşıt yolu ile entegre bisiklet yollarında kavşak düzenlemeleri ve sinyalizasyonun il ve ilçelerde trafik komisyonundan, büyükşehirlerde ise ulaşım koordinasyon merkezinden onay belgesi olmalıdır.

4. Bisiklet yolları zemininde ve kenarında yönlendirici işaretler, levhalar veya gerekli hallerde sinyalizasyon işaretleri bulunmalıdır. Bisiklet yolu bağlantılarında sert geçişler olmamalıdır. Yol giriş ve çıkışları bisikletliyi tehlikeye sokmayacak ölçüde eğimli planlanmış olmalıdır. Yol başlangıç ve bitişlerinde eğimler aniden değil, belli bir mesafeden azaltılarak yapılmış olmalıdır.

5.Bisiklet yollarının diğer ulaşım araçları tarafından olası yol ve park ihlallerine karşı gerekli önlemler alınmış olmalıdır. Bu amaçla uyarı/bilgi/yönlendirme levhaları, yol işaretlemeleri, sinyalizasyonlar kullanılmış olmalıdır.

6.Bisiklet park yerleri/istasyonları, yaya ve araç yolunu engellemeyecek, bisiklete zarar vermeyecek şekilde, kullanımı kolay sistemler ve dayanıklı malzemeler kullanılarak tasarlanmış olmalıdır. Sürekli kullanıma imkân tanımak üzere güvenlik durumuna bağlı olarak, tekerlekten ya da gövdeden kilit mekanizmalı park elemanları bulunmalıdır. Tercihen modern tasarımlı park yerleri olmalıdır.

7. Ulaşım amacı ile yapılan, uzunluğu 2 km ve altında olan bisiklet yollarında yol ihlallerinin azaltılması ve algılamayı arttırmak için zemin mavi (çift katmanlı epoksi boya (RAL 5015) veya zemin üzerinde kullanılabilecek tipte uzun ömürlü mavi renkli boya ile renklendirilmiş zemin veya mavi renkli asfalt kaplama) renk boya ile renklendirilmiş olmalıdır; uzunluğu 2 km üzerinde olan bisiklet yollarında ise yol ihlallerinin azaltılması ve algılamayı arttırmak için, yol mavi (çift katmanlı epoksi boya (RAL 5015) veya zemin üzerinde kullanılabilecek tipte uzun ömürlü mavi renkli boya ile ayrılmalı ve yol boyunca uygun aralıklarla bisiklet resmi bulunmalıdır.

8. Tren yolu geçişlerinde travers, ray ve bisiklet yolu ilişkisi göz önüne alınmış olmalıdır.     

TERCİHLİ KRİTERLER:

1. Bisiklet yolu zemini kaygan olmayan düzgün yüzeyli olmalı, yol üzerinde kasis ve çukur olmamalı ve takılma riski yaratmayan ancak az pürüzlü yüzeyi ile yere sağlam tutunulmasını sağlayan, ışığı yansıtmayan nitelikte olmalı, drenaj düzenlemesi yapılmış olmalıdır.

2. Taşıt yolu ile ayrımı, güvenlik şeridini gösteren beyaz renkli şeritlerle yol üzerinin işaretlenerek yapılmış olmalı ve bisiklet yolu zemini üzerinde bisiklet yolu olduğunu gösterir işaretlemelerle, taşıtlar için bisiklet yolu üzerinde park yasağını gösterir işaretlemeler gibi ikaz ve bilgi işaretlemeleri yer almalıdır.

3. Su tahliye kanalları, ızgaralar gibi alt yapı tesisleri bisiklet yolu üzerine yerleştirilmiş ise, sürüş güvenliği açısından yatay ya da verev (çapraz) biçimde yerleştirilmiş olmalıdır.

4. Bisiklet yolunda, %5’i (minimum %6) geçen yol eğimlerinde aşağıda yer alan tablodaki mesafeler aşılmamış olmalıdır. Eğimin sürekli olduğu uzun mesafeli yollarda bisiklet yolunun kullanışlı olabilmesi için eğim % 2 ile sınırlandırılmış olmalıdır.

5. Doğal ve yeşil alanlardan geçen bisiklet yolları, uygun drenaj yöntemleri kullanılarak tercihen su geçirimli kaplama malzemeleri ile kaplanmış olmalıdır.

6. Hız kesiciler bisiklet yollarında kullanılmış ise bisiklet yolu kısmında kalan yerlerde düşük kotalarda olmalı ve bu yapıların olduğuna dair bilgilendirici/uyarıcı levhalar/işaretlemeler yol kenarlarında bulunmalıdır.

7.Bisiklet yolu ihlallerine karşı cezai düzenlemeler Belediyeler tarafından uygulanmalıdır.

8. Ulaşımda bisikletin etkin kullanımı amaçlandığı hallerde bisiklet yolu kesintisiz ve engelsiz olmalı, yolun güvenliği ve sürekliliği sağlanmalıdır.

9. Şehir planlamalarında bisiklet kullanımının yaya ve araçlarla birlikte düzenlenmesi sağlanmalıdır.

10. Belediye ulaşım planında bisiklet diğer ulaşım araçları ile bütünleşik (entegre), bütüncül bir ulaşım sistemi içerisinde değerlendirilerek:

    •     Bisikletin diğer ulaşım araçları (otobüs, metrobüs, tren, tramvay, metro, okullar vb -  16 yaş üzeri öğrenciler için gerekli tüm güvenlik koşullarını sağlamak koşulu ile-  yerler) ile entegrasyonu sağlanmalı, oluşturulan bu ulaşım sistemleri ile entegre park yerleri bulunmalıdır.

    •    Toplu taşıma araçlarında bisiklet taşıma yerleri ayrılmış olmalı, toplu taşıma yolculuğunun sonrasında da bisiklet kullanılabilmelidir.

11. Tercihen bisikletlerin de kullanabileceği kavşaklar, alt ve üst geçitler, köprüler de bisiklet yolu yer almalıdır.

12. Halkı bisiklet kullanımına teşvik edici, güvenli bisiklet sürüşü, bisiklet yolunun kullanımı konularında uygulanmakta olan bilgilendirme kampanyaları bulunmalıdır.

13. Yapılmış olunan bisiklet yollarına ilave olarak çocuklara yönelik trafik eğitim pisti bulunmalıdır.

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3406 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim