• BIST 9090.36
  • Altın 2325.019
  • Dolar 32.3697
  • Euro 34.9682
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık Bakanlığından 18 yaş üstüne düzenli "kan basıncı ve bel çevresi ölçümü" önerisi

Sağlık Bakanlığından 18 yaş üstüne düzenli "kan basıncı ve bel çevresi ölçümü" önerisi
40 yaş ve üstü kişilere ise bu tetkiklere ilave kan şekeri ölçümü ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırmaları öneriliyor

Halk Sağlığı Haftasının bu yılki temasını "Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemler" olarak belirleyen Bakanlık, 18 yaş ve üstü bireylere, aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan basıncı, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürmelerini tavsiye ediyor.

Sağlık Bakanlığı, kronik hastalıklara karşı 18 yaş ve üstü kişilere, yılda en az bir kez kan basıncı, boy, kilo ve bel çevresini ölçtürmelerini, 40 yaş ve üstüne ise bu tetkiklere ilave kan şekeri ve kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırmalarını tavsiye ediyor.

AA muhabirinin Bakanlıktan edindiği bilgilere göre, her yıl 3-9 Eylül'de düzenlenen Halk Sağlığı Haftası etkinliklerinin bu yıl teması, "Kronik Hastalıklarda Tarama ve İzlemler" olarak belirlendi.

Türkiye, dünyada en sık görülen, en fazla ölüme, engelliliğe neden olan kalp ve damar hastalıkları, kanserler, diyabet ve kronik hava yolu hastalıkları gibi bulaşıcı olmayan hastalıklara bağlı 70 yaş altındaki erken ölümlerin 2025'e kadar yüzde 25 azaltılmasını hedefliyor.

Kronik hastalıklarda, obezite, tütün ürünlerinin kullanımı, sağlıksız beslenme ve hareketsiz yaşam en önemli risk faktörleri arasında sayılıyor. Düzenli tarama ve izlemler, hastalıkların önlenmesi ve erken dönemde teşhisi açısından büyük önem taşıyor.

Bu kapsamda, aile hekimlerince yapılan tarama ve izlemler ile hastalık riski olan bireylerin erken tespit edilmeleri, sağlıklı yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık verilerek takip edilmeleri, kronik hastalığı olan bireylerin daha fazla komplikasyon yaşamadan hayatlarını idame ettirmeleri ve yaşam kalitelerini artırmaları hedefleniyor.

Yılda en az bir kez kan basıncı ve kan şekeri ölçtürülmeli

Kronik hastalıklara karşı 18 yaş ve üstü kişilerin, aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kan basıncını, boy, kilo ve bel çevresini, 40 yaş ve üstü kişilere ise bu tetkiklere ilave kan şekerini ölçtürmeleri tavsiye ediliyor.

Kan basıncı veya kan şekerinin yüksek çıkması durumunda ilave ölçüm ve tetkikler isteyebilen aile hekimleri ayrıca hipertansiyon, diyabet veya obezite hastalarının kan basıncı, kilo ve kan şekerinin kontrol altında tutulması için tedavi planı yaparak takibini sağlıyor. Hastalar, ihtiyaç görülen durumlarda uzman hekime sevk ediliyor.

Vatandaşlar aile hekimlerinden sağlıklı beslenme, fiziksel aktivite, tütün ve tütün mamullerinden uzak durma, alkol bırakma gibi yaşam tarzı değişiklikleri konusunda da danışmanlık desteği alabiliyor. Gerek duyulan hastalar, Bakanlığın Sağlıklı Hayat Merkezlerine yönlendiriliyor.

Hastalar, kendileri için hazırlanan tedavi planlarını e-Nabız üzerinden de görüp, evde kendi ölçtükleri kan basıncı değerlerini sisteme ekleyebiliyor.

Kardiyovasküler risk değerlendirmesini ihmal etmeyin

40 yaş ve üstü kişilerin, aile hekimine başvurarak yılda en az bir kez kardiyovasküler risk değerlendirmesi yaptırmayı da ihmal etmemeleri öneriliyor.

Risk değerlendirmesinde öncelikle yaş, cinsiyet, sigara kullanımı bilgileri alınan hastaların kan basıncı ölçülüyor ve total kolesterol değerine bakılarak 10 yıl içinde bazı kalp damar hastalıklarından ölüme ilişkin riski hesaplanıyor.

Bu hesaplama sonrasında aile hekimleri, hastalara yaşam tarzı değişiklikleri konusunda danışmanlık vermenin yanı sıra gerekli durumlarda daha ileri tetkik ve tedavi planı için hastaları uzman hekime yönlendiriyor.

65 yaş ve üstündeki bireylerin de yılda en az bir kez genel sağlık durumlarına yönelik aile hekimine başvurması önem taşıyor. Bu muayenede, laboratuvar testleri, kişilerin beslenmesi, günlük yaşam aktiviteleri ve zihinsel faaliyetleri gerçekleştirebilme durumları değerlendiriliyor, varsa kullanılan ilaçlar gözden geçiriliyor.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 776 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim