• BIST 9693.46
  • Altın 2495.355
  • Dolar 32.3811
  • Euro 34.6983
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama

Sağlık Bakanlığı'ndan açıklama
Sağlık Bakanlığı, bundan sonra periyodik olarak pandemik A (H1N1) virüsünden kaynaklanan ölüm sayısını açıklamayacak.

Sağlık Bakanlığı yetkilileri, periyodik olarak her hafta A (H1N1) virüsünden kaynaklanan ölümlerin sayısını bildirmenin halk sağlığı, alınması gereken önlemler ve buna karşı yürütülen mücadele açısından bir faydası olmadığını bildirdi.

Bu nedenle, bundan sonra düzenli olarak haftalık açıklamalarda ölüm sayısının verilmeyeceğini belirten yetkililer, Avrupa'da ve dünyada böyle bir uygulamanın olmadığına da dikkati çekti.

Yetkililer, bu tür açıklamaların gerekli görüldüğünde yapılacağını belirtti.

Sağlık Bakanlığı, önce haftada iki kez, pazartesi ve perşembe günleri A (H1N1)'den ölenlerin sayısını açıklıyordu. Daha sonra sadece salı günleri açıklama yapılmaya başlanmıştı.



Sağlık Bakanlığı tarafından yapılan son resmi açıklamada ölü sayısının 415 olduğu bildirilmişti.


Sağlık Bakanlığı, ''domuz gribi'' pandemisinin başlangıcından bu yana Türkiye'de yaklaşık 6 milyon kişinin hastalığa karşı bağışık hale geldiğini, ancak bu sayının hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli olmadığını, kişisel ve toplumsal korunma için aşılanmanın artarak devam etmesinin çok önemli olduğunu bildirdi.

Sağlık Bakanlığından yapılan yazılı açıklamada, ''grip pandemisinin'' tüm dünyayı etkilemeye devam ettiğine işaret edildi. Salgının yayılım hızını etkileyen en önemli faktörün toplumda hastalığa karşı oluşan bağışıklık düzeyi olduğu belirtilen açıklamada, ''Diğer önemli faktörler; korunma tedbirlerine riayet, iklim şartları, nüfus yoğunluğu ve hareketliliğidir. Gribe karşı bağışıklık, hastalığı geçirmek veya aşı olmak suretiyle oluşmaktadır. Hastalık genellikle hafif ve orta şiddette seyretmekle birlikte, ciddi hastalık ve ölüm riski de bulunmaktadır. Bu sebeple aşılanma, kişileri hastalıktan koruduğu gibi, salgının yayılım hızını da azaltan en uygun yoldur'' denildi.

Salgının yayılım hızını etkileyen faktörler sebebiyle, hastalığın ülkeleri etkileme düzeyinin birbirinden farklılık gösterdiği ifade edilen açıklamada, güney yarımküre ülkelerinde hastalığın Temmuz-Ağustos aylarında en yüksek seviyeye ulaştığını ve yaz dönemiyle birlikte oldukça azaldığı anlatıldı. Açıklamada, Türkiye'nin de içinde bulunduğu kuzey yarımküre ülkelerinde ise sürecin başlangıç dönemi, aşılama oranları ve iklim özellikleri gibi faktörler sebebiyle hastalığın yayılma eğiliminin farklılık gösterdiği bildirildi.

-''2 MİLYON DOZ AŞI UYGULAMASI GERÇEKLEŞTİRİLDİ''-

ABD, Kanada, İsveç, İsviçre gibi aşılamanın yoğun olarak uygulandığı ülkelerde salgın yayılım hızında azalma ortaya çıktığı, ancak henüz aşılamaya başlayamamış veya yeterince aşılama yapamamış ülkelerde hastalığın yayılmaya devam ettiği vurgulanan açıklamada, şunlar kaydedildi:

''Pandemi başlangıcından bu yana ülkemizde yaklaşık 4 milyon kişinin hastalıkla karşılaştığı hesaplanmaktadır. Yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulaması gerçekleştirilmiştir. Böylelikle ülkemizde hastalığa karşı bağışık hale gelen kişi sayısının 6 milyon civarında olduğu tahmin edilmektedir. Bu sayı hastalığın yayılım hızının kesilmesi için yeterli değildir. Bu sebeple aşılanmanın kişisel ve toplumsal korunma için artarak devam etmesi çok önemlidir. Hastalığın mevsimsel özelliği sebebiyle kış sonrasında azalması ve bir daha ki sonbaharda tekrar artma eğilimine girmesi beklenmektedir.

Hastalık artık tüm illerimizde görülmektedir. 67 ilimizde hayatını kaybeden vatandaşlarımız olmuştur. Hastalık her yaş grubunda görülmekle birlikte daha sık olarak çocuk-genç ve orta yaş nüfusta görülmektedir. Yaşlılar daha az hastalanmakla beraber, yaşlılarda hastalık daha şiddetli seyretmekte ve ölüme yol açabilmektedir. Hastalık; gebe ve loğusalar, kronik hastalığı bulunanlar ve okul öncesi çocuklarda daha fazla ölüme yol açmaktadır.

Hayatını kaybedenlerin üçte biri 50 yaş altında ve sağlıklı olduğu bilinen kişilerdir. Ülkemizdeki haftalık ölüm sayıları hastalığın yayılım eğilimine paralel olarak belirli bir düzeyde seyretmekte olup, nüfusa oranı diğer ülkelerle benzerdir.

Halen pandemik grip sebebiyle hastanelerde yatan hastalarımızın 181'inin takip ve tedavisi yoğun bakım ünitelerinde devam etmektedir.''

-''10 YAŞ ALTINDAKİ ÇOCUKLARA İKİNCİ DOZ AŞILARINI YAPTIRIN''-

Pandemi aşısının dünyada 100 milyonun üzerinde uygulandığı belirtilen açıklamada, Dünya Sağlık Örgütü'nün açıklamalarına göre aşının yan etkilerinin mevsimsel grip aşısıyla benzer olduğu belirtildi. Türkiye'de yaklaşık 2 milyon doz aşı uygulandığı hatırlatılarak, ciddi yan etkiye rastlanmadığı vurgulandı.

Açıklamada, son günlerde vatandaşların aşıya artan taleplerinin tüm sağlık kuruluşlarında ve bütün yaş gruplarına aşı yapılması suretiyle karşılandığı, aşılama ile ilgili herhangi bir aksaklık meydana gelmemesi için gerekli hazırlıkların yapıldığı ve tespit edilen bir aksaklık olduğu takdirde ''ALO 184 SABİM'' hattının aranabileceği bildirildi. Aşının aile hekimlikleri tarafından sağlık ocakları ve bütün hastanelerde ücretsiz olarak uygulandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:

''10 yaş altında olup ilk aşı dozlarının üzerinden en az 3 hafta geçmiş olan çocuklarımızın ikinci doz aşılarını yaptırmaları önem arz etmektedir. Okul çağında olan ve velileri tarafından aşılanmaları uygun görülen çocuklarımızın okullarda aşılanmalarına sağlık ekiplerimizce devam edilmektedir. Ülkemizde hastalık aktivitesi devam etmekte olduğu için vatandaşlarımızın gecikmeksizin aşılanmaları önemlidir. Aşı uygulaması sonrasında hastalıktan koruyucu bağışıklığın oluşması ortalama 10-14 gün sürdüğünden, aşı olanların kişisel korunma önlemlerine riayet etmeleri gereklidir.''

Haberturk

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2093 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim