• BIST 8977.96
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan grip aşısı uyarısı

Sağlık Bakanlığı'ndan grip aşısı uyarısı
Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, sağlık koşulları uygun olan kişilerin en geç kasım ayına kadar grip aşısı yaptırmalarını önererek, ''6 aydan küçük bebekler, yumurta yediğinde alerjik şoka giren tarzda alerjisi olanlar

Sağlık Bakanlığı Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom, sağlık koşulları uygun olan kişilerin en geç kasım ayına kadar grip aşısı yaptırmalarını önererek, ''6 aydan küçük bebekler, yumurta yediğinde alerjik şoka giren tarzda alerjisi olanlar ve gebeliğin ilk 3 ayı içindekiler grip aşısı yaptırmamalıdır'' uyarısında bulundu.

Çom, sağlık koşulları uygun olan kişilerin en geç kasım ayına kadar grip aşısını yaptırmaları gerektiğini, kronik hastalıkları olanlara ise grip aşısını önermediklerini söyledi.

Gribin, Influenza adı verilen bir virüs tarafından oluşturulan, birden bire 39 derece üzerinde ateş, şiddetli kas ve eklem ağrıları, halsizlik, bitkinlik, titreme, baş ağrısı ve kuru öksürük gibi belirtiler ile başlayan bir enfeksiyon hastalığı olduğunu belirten Çom, ''Kişiyi mutlaka 3-7 gün yatağa mahkum etmektedir'' dedi.

Çom, gribin özellikle çocuklarda, yaşlılarda, kalp, akciğer, böbrek ve şeker hastalığı gibi kronik hastalığı olan kişilerde çok daha ağır seyrettiğine, ölüme kadar varabilen ciddi sonuçlara yol açabildiğine dikkati çekti.

Gribin halk arasında genellikle soğuk algınlığı ile karıştırıldığını ifade eden Çom, ''Soğuk algınlığı ateş yükselmeden, hafif kırgınlık, burun akıntısı, hapşırma gibi belirtiler ile kendini gösteren, halsizliğe yol açmadığı için yatak istirahati gerektirmeyen bir hastalıktır ve grip ile kesinlikle karıştırılmamalıdır'' diye konuştu.

Çom, gripten korunmada en etkili yolun aşılama olduğunu belirten Çom, şunları kaydetti:

''Grip aşısı grip salgını olmadan önce yapılması gereken bir aşıdır. Altı aydan küçük çocuklara yapılması önerilmeyen grip aşısı, grip hastalığının şiddetli veya ölümcül seyretme olanağı olanlar ve bu kişilerle sık sık teması olanlara önerilmektedir.

Aşılanması önerilen gruplar ise 65 yaşından büyükler, astım ve diğer kronik solunum sistemi hastalığı olanlar, kronik metabolik hastalığı olanlar, hemoglobinopatisi olanlar, uzun süreli aspirin tedavisi alan bebek ve çocuklar, immünosupresif tedavi alanlar, HIV enfeksiyonu olanlardır.

Yüksek riskli kişilere grip hastalığını taşıyacak ya da bulaştıracaklara da aşı yapılması önerilmektedir. Bunlar, sağlık personeli, kronik hastalık bakım üniteleri veya yaşlı bakım evlerinde çalışanlar ile evinde yüksek riskli kişi olanlar şeklinde sıralanabilir.''

Bu haber toplam 1656 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim