• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 28 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık Bakanlığı'ndan hastanelere sezaryen neşteri

Sağlık Bakanlığı'ndan hastanelere sezaryen neşteri
Sağlık Bakanlığı'nın, kurumsal performans kriterleri arasında sezaryen oranları da yer alıyor. Buna göre bir hastanede gerçekleştirilen sezaryenle doğum oranları da bir gösterge olacak. Sezaryen oranlarını düşürmek ve normal doğuma yönlendirmek amacıyla b

Sağlık Bakanlığı'nın, kurumsal performans kriterleri arasında sezaryen oranları da yer alıyor. Buna göre bir hastanede gerçekleştirilen sezaryenle doğum oranları da bir gösterge olacak. Sezaryen oranlarını düşürmek ve normal doğuma yönlendirmek amacıyla belirlenen bu kritere göre, eğitim hastanelerindeki sezaryenle doğum oranının yüzde 20'yi, diğer hastanelerde ise yüzde 15'i geçmemesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı sezaryenle doğum oranını Dünya Sağlık Örgütü standartlarına ulaştırmak ve normal doğuma yönlendirmek amacıyla çalışmalarını sürdürüyor. Kurumsal performans kriterleri arasındaki bir hastanede gerçekleştirilen sezaryenle doğum oranları da, kurumun verimliliğinin bir göstergesi olacak.

-"HASSASİYETİMİZ VE PERFORMANS KRİTERİ OLMASI SEZARYEN ORANINI DÜŞÜRDÜ"-

Sağlık Bakanlığı Performans Yönetimi ve Kalite Geliştirme Dairesi Başkanı Hasan Güler, ANKA'ya yaptığı açıklamada, Türkiye'deki sezaryen oranlarının yüksek olduğunu ve bu oranları sorguladıklarını bildirdi. Daire Başkanı Güler, şöyle konuştu:

"Biz Bakanlık olarak sezaryen oranlarını Dünya Sağlık Örgütü'nün belirlediği oranlara çekmek istiyoruz. Bu anlamda sezaryen oranlarını da performans kriterlerinde bir klinik gösterge olarak alıyoruz. Diyoruz ki, tüm hastanelerde sezaryen oranı yüzde 15'i geçmemeli, eğitim hastanelerindeyse yüzde 20'yi geçmemeli."

2006'dan beri bu uygulamayı gerçekleştirdiklerini ifade eden Güler, "Ama her geçen gün biraz daha niteliği arttırıyoruz. Farkındalıklar arttı, insanlar artık bunu sorgulamaya başladı. Bizim hassasiyetlerimiz ve performans kriteri olarak yürürlüğe koymamız, ülkemizdeki sezaryen oranlarının aşağı düşmesine yol açtı. Bu bir kültürel süreç. Gittikçe bu konuda farkındalık artıyor" dedi.

-SEZARYENLE DOĞUM YÜZDE 40'TAN YÜZDE 32'YE DÜŞTÜ-

Sezaryenle doğumun sadece dünyada değil Türkiye'de de artması üzerine harekete geçen Sağlık Bakanlığı'nın çalışmaları sonuç verdi ve sezaryenle doğum oranında düşüş yaşandı. Sağlık Bakanlığı verilerine göre, tüm Türkiye'de 2006 yılında toplam doğum oranı 706 bin iken, bunun 288 binini, yani yüzde 40.8'ini sezaryenle doğum meydana getiriyordu. 2007 yılında ise, toplam 766 bin doğum gerçekleşti. Bu doğumlarda ise 251 bin anne, yani yüzde 32.8'lik bir oran sezaryenle doğumu tercih etti.

 

 

Bu haber toplam 1642 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim