• BIST 9142.4
  • Altın 2325.105
  • Dolar 32.3778
  • Euro 35.0091
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık Bakanlığından kene uyarısı

Sağlık Bakanlığından kene uyarısı
Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, “Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmeli. Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan spreyler kullanılmalı” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, “Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu ilaçlar sürülmeli. Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan spreyler kullanılmalı” uyarısında bulundu.

Sağlık Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Turan Buzgan, Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığından korunmada, özellikle vatandaşların bir takım önlemler alması ve bu konularda titizlik göstermesinin önemine işaret etti.

Turan Buzgan, Sağlık Bakanlığı tarafından KKKA hastalığına karşı bir takım çalışmalar yürütüldüğünü söyledi.

Uzmanlar ve ilgili kurum temsilcilerinin katılımıyla oluşturulan Kırım-Kongo Kanamalı Ateşi Bilimsel Danışma Kurulunun hastalık bu sene görülmeye başlamadan önce Şubat ve Mart aylarında 2 defa toplandığını anlatan Buzgan, “Bu bilimsel toplantılarda hastalığın durumu, yapılan ve yapılacak çalışmalar konusunda değerlendirmelerde bulunuldu” diye konuştu.

Hastalıkla ilgili kişisel korunma önlemleri büyük önem taşıdığından toplumun bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi amacıyla halk eğitim çalışmaları yapıldığını ve bu çalışmaların artarak sürdürüldüğünü ifade eden Buzgan, aynı amaçla halka yönelik broşür ve afişler hazırlanarak dağıtıldığını belirtti.

Buzgan, sağlık çalışanlarına yönelik hizmet içi eğitimler de düzenlendiğini, bu kapsamda Nisan ayında 81 ilin sağlık müdürü, bulaşıcı hastalıklar şube müdürleri ve enfeksiyon hastalıkları uzmanı hekimlerin katıldığı eğitim ve bilgilendirme toplantısı yapıldığını söyledi.

İllerde sağlık çalışanlarına yönelik hatırlatma ve eğitim toplantılarına da devam edildiğini ifade eden Buzgan, başta Tarım ve Köyişleri Bakanlığı ve üniversiteler olmak üzere konuyla ilgili kurum ve kuruluşlarla işbirliğinin sürdüğünü kaydetti.

KKKA vaka takiplerinin yapıldığını ve hastalara gereken tedavi hizmetlerinin sunulduğunu vurgulayan Buzgan, yapılan çalışmaları yerinde incelemek ve değerlendirmelerde bulunmak üzere Temel Sağlık Hizmetleri Genel Müdürü Seraceddin Çom ve Bulaşıcı ve Salgın Hastalıklar Kontrolü Daire Başkanı Ali Torunoğlu’nun riskli bölgeleri ziyaret ettiklerini söyledi.

“BU YIL LABORATUVARDA DOĞRULANAN 51 VAKA VAR”
KKKA sebebiyle 2002-2007 yılları arasında 92 vatandaşın yaşamını yitirdiğini, bu yıl da 3 kişinin KKKA sebebiyle öldüğünün laboratuvar testleriyle doğrulandığını bildiren Buzgan, yine bu yıl laboratuvar testleriyle 51 vatandaşın KKKA olduğunun tespit edildiğini kaydetti.

Buzgan, hastaların tedavisinde kullanılmak üzere KKKA geçirenlerin kanlarından üretilmesi planlanan serumla ilgili çalışmaların hangi aşamada olduğunun sorulması üzerine de “Hastalıkla ilgili tedavi seçeneklerine ilişkin araştırma çalışmalarına devam ediliyor. Bilimsel sonuçlarının değerlendirilmesi ve laboratuvar çalışmaları da sürüyor” yanıtını verdi.

KORUNMAK İÇİN ÖNLEMLER
Buzgan, KKKA hastalığından korunmada özellikle vatandaşların bir takım korunma önlemlerini alması ve bu konularda titizlik göstermesinin önemli olduğunu belirterek, alınması gereken önlemlerle ilgili şunlara dikkati çekti:
* Kırsal alanlara gidildiğinde vücudun açıkta kalan kısımlarına böcek kovucu (repellent) ilaçlar sürülmelidir.
* Giysilere keneleri kovucu/öldürücü etkisi olan ve Sağlık Bakanlığından izinli spreyler kullanılmalıdır.
* Vücut sık sık kene yönünden kontrol edilmeli, kenenin tespit edilmesi halinde kısa sürede cımbız veya pens gibi uygun bir malzemeyle vücuda tutunduğu en yakın kısmından tutularak çıkarılmalıdır.
* Kırsal alan ziyaretlerinde mümkün olduğunca kapalı ve açık renkli giysi giyilmeli ve pantolon paçaları çorap içine alınmalıdır.
* Kenenin çıkarıldığı yere alkol veya tentürdiyot sürülmelidir.
* Keneler kesinlikle elle öldürülmemeli ve patlatılmamalıdır.
* Vücuttan uzaklaştırılan keneler çamaşır suyu, alkol veya insektisit içine atılarak öldürülmelidir.
* Keneleri vücuttan uzaklaştırması amacıyla eter, kolonya ve gaz yağı dökmek gibi yöntemlere başvurulmamalıdır.
* Özellikle tarım ve hayvancılıkla uğraşanlar kendi vücutlarını ve çocuklarının vücutlarını sık sık kene yönünden kontrol etmelidir.
* Kene ile temastan sonra kişi 10 gün süreyle takip edilmeli ve ani başlayan ateş, baş ağrısı, bulantı, kusma, ishal gibi belirtilerin olması halinde en yakın sağlık kuruşuna müracaat edilmelidir. Erken tanının konması destek tedavisine de erken dönemde başlanmasını sağlayacak böylelikle tedavi şansını artıracaktır.
* İnsanların ve hayvanların kanlarına veya diğer vücut sıvılarına korunmasız temas edilmemelidir.
* Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından büyükbaş hayvanların kene açısından ilaçlanması yapılmaktadır.

Bu haber toplam 1895 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim