• BIST 14433.46
  • Altın 6624.17
  • Dolar 45.1959
  • Euro 52.9829
  • Ankara 8 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 11 °C
  • Antalya 14 °C
  • İzmir 16 °C

Sağlık Bakanlığı’ndan Tütün Uyarısı: “Türkiye Sigara Tüketiminde Alarm Seviyesinde”

Sağlık Bakanlığı’ndan Tütün Uyarısı: “Türkiye Sigara Tüketiminde Alarm Seviyesinde”
Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, sigaranın sağlık ve ekonomi üzerindeki ağır yüküne dikkat çekerek Türkiye’de tüketimin kritik seviyelere ulaştığını söyledi.

MedAI 26 Tıpta Yapay Zeka Kongresi kapsamında konuşan Sağlık Bakan Yardımcısı Şuayip Birinci, Türkiye’nin sağlık sistemindeki dönüşüm süreci ve güncel halk sağlığı sorunlarına ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Atatürk Üniversitesi ev sahipliğinde düzenlenen etkinlikte “sağlığın bugünü ve geleceği” teması öne çıktı.

Sigaranın ekonomik ve sağlık yükü

Birinci, Türkiye’de kişi başı sağlık harcamasının 840 dolar olduğunu, ancak sigara içen bireylerde bu maliyetin 1028 dolara yükseldiğini ifade etti. Tütün kullanımının yalnızca sağlık değil, ekonomi üzerinde de ciddi bir yük oluşturduğunu belirten Birinci, sigaranın yol açtığı toplam sağlık harcamalarının milyarlarca doları bulduğunu söyledi.

Ayrıca tütün kullanımının yangın hasarları ve hane halkı harcamaları üzerinden de ekonomik kayıplara yol açtığını vurguladı.

Gençler arasında kullanım artışı endişe veriyor

Birinci, Avrupa’da yapılan araştırmalara göre 15-16 yaş grubundaki gençlerin yarısından fazlasının sigaraya kolayca ulaşabildiğini, ilk kullanım yaşının ise 12’nin altına düştüğünü aktardı. Kız ve erkek çocuklar arasında kullanım oranlarının eşitlenmesinin de dikkat çekici bir risk olduğunu belirtti.

Türkiye’de her 100 çocuktan 44’ünün sigara dumanına maruz kaldığını ifade eden Birinci, bu durumun uzun vadeli sağlık risklerini artırdığına dikkat çekti.

Türkiye sigara tüketiminde üst sıralarda

Türkiye’nin dünyada en yüksek sigara tüketimine sahip ülkeler arasında yer aldığını belirten Birinci, günlük tüketimin kişi başı 17 sigaraya kadar çıktığını söyledi. Sigara fiyatlarının düşük olmasının tüketimi artıran önemli bir faktör olduğunu vurguladı.

Elektronik sigara uyarısı

Elektronik sigaraların yanlış şekilde “zararsız” olarak algılandığını ifade eden Birinci, bu ürünlerin sigaraya başlama oranını artırdığını söyledi. Elektronik sigaranın özellikle gençler için ciddi bir risk oluşturduğunu belirterek, bazı ülkelerde satışının tamamen yasaklandığını hatırlattı.

Sigara ile mücadelede en etkili yöntemlerden birinin fiyat politikası olduğunu vurgulayan Birinci, vergi artışlarının tüketimi doğrudan azalttığını ifade etti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 100 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
    12345
    Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
    Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim