• BIST 9142.4
  • Altın 2325.583
  • Dolar 32.3735
  • Euro 35.0075
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık çalışanları hastalık saçıyor

Sağlık çalışanları hastalık saçıyor
Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin yoğun bakım biriminde, cep telefonlarını kullanan sağlık personeli hastalık saçıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi’nin yoğun bakım biriminde, cep telefonlarını kullanan sağlık personeli hastalık saçıyor.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Enfeksiyon Hastalıkları Anabilim Dalı öğretim üyesi Doç.Dr. Şaban Esen, yoğun bakım ünitesinde çalışan 200 sağlık personelinin cep telefonlarında yapılan inceleme sonucunda ishale, enfeksiyona hatta ölüme yol açabilecek mikroorganizmalar tespit ettiklerini söyledi. Bu konuda makalesi uluslararası dergide yayımlanan Doç.Dr. Esen, “Sağlıkçıların cep telefonlarının yüzde 95’inde mikroorganizmalara rastladık. Makale uluslararası bir dergide yayınlanınca büyük yankı uyandırdı” dedi.

Doç. Dr. Şaban Esen, yoğun bakım ünitesinde görev yapan sağlık personelinin kullandıkları cep telefonlarına yönelik bir araştırma yaptı. 200 sağlık personelinin cep telefonu üzerinde yapılan araştırma sonunda ürkütücü sonuçlar ortaya çıktı. Doç. Dr. Şaban Esen'in bu konuyla ilgili makalesi, uluslararası bir dergide de yayınlandı. Annals of Clinical Microbiology and Antimicrobials dergisinde yayınlanan makale büyük yankı uyandırdı. Doç.Dr. Şaban Esen, hastanelerde, hastadan hastaya bulaşan mikroorganizmalar olduğunu söyleyerek, “Bunların hastadan hastaya bulaşmasındaki en önemli kaynak, sağlık çalışanlarının elleridir. Sağlık çalışanlarının elleri ister istemez çalıştığı süre içerisinde hastane etrafındaki cansız objelere dokunmakta. Dolasıyla bu objelerden mikroorganizma alma veya bırakma söz konusu olmaktadır” dedi. Doç.Dr. Esen, cep telefonlarının da gün içinde farkında olmadan çok sık temas edilen cansız objelerden biri olduğunu belirterek, şunları söyledi:
“Yoğun bakım ünitelerimizde görev yapan 200 doktor ve sağlık çalışanının cep telefonlarında hastalar için tehlike oluşturabilecek mikroorganizma var mı diye araştırma yaptık. 2 aylık çalışmamız sonucunda gördük ki, hastalar için tehlike oluşturabilecek, hastadan hastaya bulaştığında enfeksiyona yol açabilecek bazı mikroorganizmalar sağlık çalışanlarının cep telefonlarındaydı. Araştırma yaptığımız 200 cep telefonunun yüzde 95’inde mikroorganizma tespit edildi. Bunun yarısının da hastalarda sorun oluşturabilen antibiyotiklere dirençli bakteriler olduğunu gözledik.”

CEP TELEFONLARI ALKOL BAZLI MENDİLLERLE TEMİZLENMELİ
Cep telefonlarındaki mikroorganizmalardan korunmanın en kolay yolunun temizlik olduğunu söyleyen Doç. Dr. Şaban Esen, “Bunlardan korunmanın en kolay yolu, cep telefonlarının alkol bazlı mendillerle belli aralıkla temizlenmesidir. Araştırmamızda ayrıca sağlık çalışanlarının ellerine de baktık ve ellerinde de aynı mikroorganizmalara rastladık. Dolayısıyla eller de çok iyi şekilde yıkanmalıdır. Oldukça tehlikeli olan migroorganizmalar ishale, yara enfeksiyonlarına hatta ölüme yol açabilmektedir” diye konuştu.

Radikal

Bu haber toplam 1474 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim