• BIST 9095.41
  • Altın 2325.622
  • Dolar 32.3666
  • Euro 35.0423
  • Ankara 21 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 23 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlık çalışanları iki günlük iş bırakma eylemini başlattı. Peki grevdeki çalışanların talepleri ne?

Sağlık çalışanları iki günlük iş bırakma eylemini başlattı. Peki grevdeki çalışanların talepleri ne?
Sağlık çalışanları iki günlük iş bırakma eylemini başlattı. Peki grevdeki çalışanların talepleri ne?Sağlık çalışanları, “Tam Gün Yasası ve Performansa Dayalı Ücret Uygulamasını” protesto amacıyla iki ...

Sağlık çalışanları, “Tam Gün Yasası ve Performansa Dayalı Ücret Uygulamasını” protesto amacıyla iki günlük iş bırakma eylemini başlattı. İşte İstanbul’un en yoğun hastaneleri Çapa, Şişli Etfal, Okmeydanı Hastaneleri’nden sağlık emekçilerinin grev izlenimleri...

Hastane kapılarındaki güvenlik görevlileri gelen hastaları ‘grev var’ diyerek geri çeviriyor. Grevi duyduğu halde hastanelere gelen hastalar ise eli boş evlerine dönüyor.. Mesai saatlerinde ana baba günü olan poliklinikler bomboş, adeta huzurevi gibi. Koridorlarda hasta yakınları ve acil hastalar dışında kimseler yok. VATAN ekibi, İstabul’un en yoğun hastaneleri olan Şişli Etfal, Okmeydanı SSK ve Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde sağlık emekçilerinin grevini izledi.

Hocalarımız gidiyor

ŞİŞLİ ETFAL: Greve katılım en üst düzeydeydi, hastanelerin sadece onkoloji, çocuk ve acil servisleri çalıştı. 1 Kasım 2010’da hizmete başlayan aile hekimleri ise sağlık hizmetlerini vermeye devam etti. Grev günü ilk durağımız Şişli Etfal Hastanesi. Doktolar, hemşireler, hasta bakıcıları ve hastalar ele ele grev şarkıları söylüyor, doktolar hatta hastalar sistemin yanlışlığını anlatan konuşmalar yapıyor. Şişli Etfal Hastanesi’nin 30 yıllık Ortopedi uzmanı Prof. Dr. Ünal Kuzgun tüm sağlık emekçilerinin son bir yıldır depresyonda olduğunu söylüyor. Kuzgun, “Hekimlerin hakları elinden alınmak isteniyor. Performans tıp etiğine aykırıdır. Sağlık uygulamaları çok onursuzca yapılmaya başlandı. SGK harcamalarında anormal sanal bir artış var. Sistem doktorları yanlışa sürüklüyor. Ümidimi yitirmedim. Emekli olacağım fakat bu şartlarda mesleği bırakmak beni çok üzüyor. İdarecilerimizin tutumları artık onurumuza dokunuyor. Çok değerli meslektaşlarımız istifa edip üniversitemizden gidiyor” sözleri Şişli Etfal’in bahçesinde yankılanıyor. Genç meslektaşlarından Dr. Alaattin Kesim ise duygularını şöyle aktarıyor, “Sağlık çalışanları hastalarımızın mağdur olmasından vicdanen en az bu ülkenin Başbakanı ve Sağlık Bakanı kadar acı duyar. Bu hekimlik yeminimizin gereğidir. İş öyle bir noktaya geldi ki artık bu eylemler son şansımız. Program tamamlandığında sağlık tamamen paralı hale gelecek. Dev fabrika hastaneler kurulacak ve hastalar tamamen paralı hizmet alacaklar. Bizi bekleyen büyük tehlike karşısında son kez sesimizi duyurmak için grevdeyiz.”

Kalite düşüyor

Okmeydanı SSK doktorlarından Mehmet Doğan bu dönemin hem doktor hem de halk sağlığı için en kötüsü olduğunu belirtiyor, “Halkın gözü boyanıyor. Gerçekte kalite giderek düşüyor. Hasta bakmayı sağlık hizmetini poliklinikte hastanın iki dakikada görülüp reçetesinin vererek yollanması olarak değerlendiriliyor. Para performansa göre dağıtılıyor. Her insan değer verilmek saygı görmek ister. Şu anda sağlık çalışanlarına devlet saygı göstermiyor. Devlet göstermeyince vatandaş da doktora önyargıyla bakmaya başlıyor”

Vatandaş hak veriyor

Okmeydanı SSK poliklinikleri belki de Türkiye’nin en yoğun klinikleridir. Her gün binlerce hasta burada şifa arar. Grevin ilk günü polikliniklerde gördüğümüz manzara şaşırtıcıydı. Boş koridorlar, hastasız ve doktorsuz muayene odaları..

Çapa Tıp Fakültesi Hastanesi’nde de durum diğerlerinden farksız... Fakat dışarıda büyük bir çoşku var. Burada kurulan eylem çadırı hekimlerin buluşma yeri. Haseki, Cerrahpaşa gibi hastanelerden akın akın buraya gelen sağlık çalışanları Çapa meydanında toplanmış. Sağlıktaki özelleştirme ve taşeronlaştırma uygulamalarına karşı isyan ediyorlar... Eylemi izleyen vatandaşlarla konuşuyoruz. Onlar da sağlık çalışanlarının talebini haklı buluyor ve grevi destekliyor. Alkış yaparak eylemcileri selamlayan Nihal Dal ‘Haklarını alsalar zaten bu yürüyüşü yapmazlar’ diyor ve ekliyor: “Çok ezildiklerine inanıyorum. Büyük emek veriyorlar ama karşılığını alamıyorlar. Emeklerini savunuyorlar halk olarak onları destekliyorum.”

Türkiye genelinde katılım büyüktü

Sağlık çalışanlarının, “Tam Gün Yasası ve Performansa Dayalı Ücret Uygulamasını” protesto etmek, “özlük haklarının korunmasını” istemek amacıyla iki günlük iş bırakma eylemi Türkiyede de geniş katıılımla uygulandı.

İZMİR: Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastaneler dahil acil, yoğun bakım, kanser, hamile, yatarak tedavi görenlerin dışındakilere hizmet verilmedi. Yürüyüş ve açıklamalar yağmur altında yapıldı. Yağmur, ’Birleşe birleşe kazanacağız’ sloganı, yağmur nedeniyle ’Islana ıslana kazanacağız’a dönüşürken, ’Hasta başına one minute’ yazılı pankart dikkat çekti.

MUĞLA: Muğla Tabib Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası (SES) üyeleri, Muğla Devlet Hastanesinin farklı noktalarında standlar açarak, “Grevdeyiz, acil serviste görevdeyiz” yazılı pankartlar astılar.

MANİSA: Tüm hastanelerin bahçelerinde grev masaları kuuldu.

ÇANAKKALE: Tabipler, Diş Hekimleri Odası ve Sağlık Emekçileri Sendikası Onsekiz Mart Hastanesi önünde toplandı.

HATAY: Hatay Tabip Odası Başkanı Selim Matkap, Antakya Devlet Hastanesi önünde yaptığı basın açıklamasında, amaçlarının gelirlerini artırma değil, sağlık hakkı mücadelesi olduğunu söyledi.

BURSA: Bursa’daki sağlık kuruluşlarında çalışan 4 bini doktor, yaklaşık 10 bin sağlık çalışanı, ’Herkese eşit, nitelikli, ulaşılabilir, ücretsiz sağlık hizmeti’ istemiyle iş bıraktı.

ŞANLIURFA: Şanlıurfa’da, sağlık çalışanları da öğle tatilinde 2 günlük ’beyaz grev’ eylemini başlattı. Doktor, hemşire, hastabakıcılar, sağlık çalışanları grev önlüklerini giyip, hastane bahçesinde greve çıktı.

ADANA: Adana Tabip Odası Başkanı Doç. Dr. Cem Kaan Parsak, “Sevgili halkımız, sevgili hastalarımız; canınızı emanet ettiğiniz bir doktorun o günkü 150’nci hastası olmak ister misiniz? Unutmayın sizden önceki hastalara 30 saniye ayırabildi” dedi.

TRAKYA: Eyleme Edirne, Tekirdağ ve Kırklareli’nde katılım oldu. Çalışanlar hastane önlemlerinde eylem yaparken, yatan hastalar ve acil hastalar dışındakilere sağlık hizmeti verilmedi. Edirne Tabip Odası Başkanı Doç.Dr. Galip Ekuklu, mutsuz olan hekimlerin halka iyi sağlık hizmeti veremeyeceğini ifade etti.

SİVAS: Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Cumhuriyet Üniversitesi Hastanesi girişi önünde ’Herkese eşit, ücretsiz, ulaşılabilir ve kaliteli sağlık hizmeti’ talebiyle eyleme katıldı.

ANTALYA: Akdeniz Üniversitesi Hastanesi’nde toplanan sağlık çalışaları, İl Sağlık Müdürlüğü “Tam gün yasası ve performansadayalı ücret uygulamasını” protesto etmek amacıyla İl Sağlık Müdürlüğü’ne yürüdü.

‘Jet yardımcı doçentlik’e itiraz

Hekimler, “Tam Gün Yasası ve Performansa Dayalı Ücret Uygulamasını” protesto etmek, “özlük haklarının korunmasını” istemek amacıyla iki günlük iş bırakma eylemi başlattı. Ankara Tabip Odası Başkanı Bayazıt İlhan, yaptığı konuşmada “Birbiri ardına açılan eğitim hastanelerinde hiç ameliyat yapmadan cerrah yetişiyor. Eğitim araştırma hastaneleri ’jet profesörlerin’ cirit attığı yerler haline geldi. İnsanlar bir günde profesör oluyor. Böyle profesörlük olur mu? Buna itiraz ediyoruz. Geçen hafta da Ankara İl Sağlık Müdürü yine aynı yöntemle yardımcı doçent oldu. Şimdi de ’jet yardımcı doçentlik’ çıktı. Tüm bunlara itiraz ediyoruz ve kabul etmiyoruz” dedi. Üniversite hastanesinde görev yapan öğretim görevlileri de eyleme destek konuşması yaptılar.

Çalışanlar rakip oldu

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri (SES) Hacettepe iş yeri temsilciliği adına açıklama yapan Tülay Erdoğan da “Çalışanlar birbirine rakip haline getirilmiş, hastalara müşteri gözüyle bakılmaya başlanmıştır. Tüm dünyada vazgeçilen performans uygulamasının, kamu sağlık kurumlarında uygulanmasında ısrar edilmektedir. Sağlık çalışanlarının sağlığı, çalışma koşulları ve ücreti esnekleştirilmekte ve kuralsızlaştırılmaktadır” diye konuştu.

Ufuk AYDIN 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3545 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim