• BIST 8718.11
  • Altın 2244.828
  • Dolar 32.333
  • Euro 35.1639
  • Ankara 2 °C
  • İstanbul 7 °C
  • Bursa 3 °C
  • Antalya 13 °C
  • İzmir 7 °C

Sağlık çalışanlarına şiddette ürküten rakam

Sağlık çalışanlarına şiddette ürküten rakam
Son yıllarda sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının artması üzerine 2012 yılının nisan ayında hayata geçirilen beyaz kod uygulamasına sadece Manisa'dan 364 başvuru yapıldı.

Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, sağlık ve şiddetin birbirine zıt kavramlar olduğunu ve artık sağlıkçılar olarak şiddete maruz kalmak istemediklerini söyledi.

Manisa'da beyaz kod uygulamasının hayata geçtiği 2012 yılının nisan ayından bugüne 364 başvuru yapıldı. 2014 yılında 131 başvurunun yapıldığı beyaz kod uygulamasında 2015 yılının mayıs ayı sonuna kadar da 46 başvuru yapıldı. Sağlıkçıların uğradığı sözel veya fiziksel şiddet nedeniyle açılan 180 dosya sonuçlandı. Şiddetin önlenmesine yönelik olarak Sağlık Bakanlığının hem hastalar hem de çalışanlar için çalışmalara imza attığını anlatan Manisa İl Sağlık Müdürü Dr. Metin Kaplan, artık sağlık ve şiddet kavramlarının bir arada anılmasının sona ermesini istedi.

ŞİDDETİN ENGELLENMESİ İÇİN ÇALIŞIYORUZ

Dr. Kaplan, "Ülkemizin güçlü yarınlara ve sağlıklı bir topluma ulaşabilmesi için 700 bin çalışanla iyi bir hizmet verebilmek için 24 saat esasına göre çalıştıklarını" söyledi.

Dr. Kaplan, sağlık ve şiddetin aslında birbiriyle tamamen zıt kavramlar olduğunu belirterek şöyle konuştu: "Maalesef bizi çok üzen elim hadiselerle karşı karşıya kalmaktayız. Sağlıkta şiddetin engellenebilmesi için şifa veren ellere vefa projesi olarak Sağlık Bakanlığımızın 2015 yılında başlattığı ciddi çalışmalar oldu. Yüzlerce hastayı hekimlerimizle evlerinde buluşturarak görüştürdük. Onlara verdikleri hizmetlerden dolayı teşekkürlerini ilettiler. Halkımız hakikaten hekime, sağlık çalışanına yaptığı hizmetlerden dolayı ciddi teşekkürlerini, samimiyetlerini, muhabbetlerini iletiyor. Münferit elim hadiseler hepimizi üzmekte, derin ve ciddi yaralanmalara sebep olmaktadır." Sağlık hizmetleri için sahaya çıktıklarını anlatan Kaplan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Hasta yakınlarımızın olumsuz durumlarda karşı karşıya kaldığında her hastanemizde hasta hakları birimi var, SABİM var, BİMER var. Bu iletişim kanallarıyla ilgili şikayetlerini hukuki yönden çözebileceği noktaları oluşturduk. Buralara başvurabilirler. Bütün bunlara rağmen, sağlıkta şiddetin engellenebilmesi için yine bakanlığımız tarafından çeşitli yönetmeliklerle çalışan güvenliğinin sağlanması için 2012 tarihinde bir genelge yayınlandı. İsmi Beyaz Kod olan bu uygulama ile sağlık çalışanına sözel veya fiziksel şiddet uygulandığında bu sistemi devreye sokarak sağlık çalışanlarına hukuki yardımı avukatlarımız vesilesi ile yapmaktayız. 2012 yılında genelgenin çıktığı tarihten şuana kadar 350'ye yakın beyaz kod uygulamasını başlattık. Bununla ilgili 180 dosya savcılıkta ve dava açılmıştır. Sonuçlanan davalarımızdan birine örnek vermek gerekirse, 112 Çağrı Merkezimize gelen bir vakaya ambulans yönlendirildi. Sözel şiddete maruz kalan 112 çalışanlarımızla ilgili Beyaz Kod uygulamasını açtık. Dava açtık ve davayı kazandık. Bu hakareti yapan hasta yakınına 8 bin 840 lira idari para cezası verildi ve 5 yıl denetim süresine tabi tutulmasıyla ilgili bir karar çıkarıldı."

ŞİFA VEREN ELE VEFA

Şiddet ve sağlık kavramlarının zıt kavramlar olmasına rağmen son yıllarda sıkça bir arada yer almasının üzüntüsünü yaşadıklarını kaydeden Dr. Kaplan şunları söyledi:

"Biz, ne şiddete uğramak istiyoruz ne de herhangi bir vatandaşımızın sağlık hizmetini almasından dolayı bir sıkıntıya düşmesini istiyoruz. Amacımız hastalara iyi ve kaliteli bir sağlık hizmetini verebilmek. Bu da karşılıklı diyalog, hoşgörü ve muhabbetle çözülebilecek bir manayı taşıyor. Hasta yakınları hekimlerimize güvensin. Onların tedavileri ve tedavi süreçleriyle ilgili aldıkları kararlara riayet ettikleri sürece hiçbir sıkıntının olmayacağı aşikar. Bütün sağlık çalışanlarının aşk, şevk, muhabbet ve şefkatle hastalara bakmalarını, hastaların da bu şifa veren ellere vefa göstermelerini saygılarımla arz ediyorum."

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2389 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim