• BIST 9524.59
  • Altın 2488.161
  • Dolar 32.533
  • Euro 34.6453
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 16 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık hakkı, yine ve sözde ekonomik gerekçelerle reddedildi...

Sağlık hakkı, yine ve sözde ekonomik gerekçelerle reddedildi...
Ekonomik Koordinasyon Kurulu, 2012 yılı sonu hedeflerinin tutturulamayacağı öngörüsüyle bütçede kısıtlamalara gidileceğini ve bu kısıtlamalara sağlık alanından başlanacağını, sağlık alanındaki ilk kısıtlamanın da ...

Türk Dişhekimleri Birliği, Ekonomik Koordinasyon Kurulu kararlarına ilişkin basında yer alan, ağız diş sağlığı hizmetleriyle ilgili haberlere ilişkin açıklama yaptı.

HALKIMIZIN SAĞLIK HAKKI, YİNE VE SÖZDE EKONOMİK GEREKÇELERLE REDDEDİLDİ...

Basın yayın organlarında yayınlanan haberlere göre; Ekonomik Koordinasyon Kurulu, 2012 yılı sonu hedeflerinin tutturulamayacağı öngörüsüyle bütçede kısıtlamalara gidileceğini ve bu kısıtlamalara sağlık alanından başlanacağını, sağlık alanındaki ilk kısıtlamanın da alt yapı çalışmaları tamamlanmış olan ağız ve diş sağlığı hizmetlerinin özelden alınmaması olduğunu açıklamıştır.

Ekonomik Koordinasyon Kurulu, ağız diş sağlığı hizmetlerinin muayenehanelerden alınmasını reddederek, aslında 74 milyon vatandaşımızın en temel haklarının başında gelen sağlık hakkından faydalanma hakkını elinden almıştır.

Tıpkı geçmişte olduğu gibi yine ve sözde ekonomik gerekçelerle alınan bu kararla;

En temel insan hakkı olan hekim seçme özgürlüğü engellenmektedir.
Toplumun sağlık hakkı kısıtlanmaktadır.
Toplumun koruyucu ağız diş sağlığı hakkı göz ardı edilmektedir.
Toplum, ağız diş sağlığı hizmetleri için performans sistemi altında ezilen kamuya (ADSM’lere) mahkum edilmektedir.
Serbest çalışan dişhekimleri kamuyla haksız rekabet içerisinde yok edilmektedir.
Toplum, yoğun emek temelli çalışan dişhekimlerinin potansiyelinden ülke genelinde mahrum edilmektedir.
2008 yılında başlayan 2009 yılında yine ekonomik gerekçelerle kesintiye uğratılan, 2012 yılının Ocak ayında Sayın Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanının talimatıyla yeniden başlayan bu süreçte; hizmet alınacağı yolunda Hükümet yetkililerince yapılan açıklamalarla hastalar ve dişhekimleri bir büyük beklenti içine sokulmuşlardır. Bunun sonucu hastalar tedavilerini ertelemişler, bu durum karşısında dişhekimleri de bir yıldır ağır bir işsiz durumuna düşürülmüştür.
Halkın genel sağlığını çok yakından ilgilendiren ağız diş sağlığı; kısa vadeli hesaplarla, yanlış ve sözde ekonomik gerekçelerle Ekonomik Koordinasyon Kurulu tarafından büyük tehlikeye atılmıştır. Ülke genelinde toplumun çok ciddi bir ağız diş sağlığı sorunu yaşadığı gerçeğini göz ardı eden Ekonomik Koordinasyon Kurulu’nun bu kararını TDB olarak şiddetle kınıyoruz.

Türk Dişhekimleri Birliği’nin hem hizmeti kullananların (halkın), hem hizmeti sunanların (dişhekimlerinin), hem de hizmeti finanse eden kamunun (SGK) yararlanacağı projesi; koruyucu dişhekimliği hizmetlerini önceleyen, toplumun hizmete daha rahat ulaşması sonucu vatandaşın memnuniyetini arttıran, sürdürülebilir, denetlenebilir ve kamuya yıllık maliyeti belli olan bir öneridir. Koruyucu ve bilimsel temelli Türk Dişhekimleri Birliği politikalarının uygulanmaması, ülke kaynaklarının potansiyelinden yeterli faydalanılmaması sonucunu getirecek ve sağlıklı nesiller yetiştirilmesi hedefine ulaşılmasını engelleyecektir.

Türk Dişhekimleri Birliği olarak uzun yıllardan beri hizmet alımına yönelik sürdürdüğümüz politikalarımıza kararlılıkla devam edeceğimizin altını çizerken, bugüne kadar hiçbir sonuç alınamamış olmasının nedenlerini ve sorumlularını da meslektaşlarımızın ve kamuoyunun dikkatlerine sunarım.

Prof.Dr.Taner YÜCEL
Türk Dişhekimleri Birliği
Genel Başkanı 

Bu haber toplam 4098 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim