• BIST 9091.57
  • Altın 2324.897
  • Dolar 32.3656
  • Euro 34.97
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık harcamalarının büyük kısmı diyabete gidiyor

Sağlık harcamalarının büyük kısmı diyabete gidiyor
Şeker hastalığı olarak bilinen diyabet, Türkiye'de SGK'nın yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar liralık bölümünü oluşturuyor.

Halk arasında "şeker hastalığı" olarak bilinen diyabet, Türkiye'de Sosyal Güvenlik Kurumu'nun (SGK) yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar liralık bölümünü oluştururken, bu rakam, toplam sağlık harcamaları içinde yüzde 23'lük yer tutuyor.

Uluslararası Diyabet Federasyonu (IDF) 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti yıllık 612 milyar doları buluyor.

Novo Nordisk Uluslararası Operasyonlar Başkan Yardımcısı Mike Doustdar, Uluslararası Diyabet Basın Bilgilendirme Konferansı'nda AA muhabirine yaptığı açıklamada, diyabetle ilgili sağlık harcamalarının, ortalama yaşam süresinin uzamasıyla daha da arttığını belirterek, "Uluslararası Diyabet Federasyonu 2014 verilerine göre, diyabetin dünyada sadece doğrudan maliyeti 612 milyar doları buluyor. Dolaylı maliyetinin de bu rakamın çok daha üstünde olduğu öngörülüyor. Diyabet, dünyadaki sağlık harcamalarının yaklaşık yüzde 11'ini oluşturuyor" dedi.

Diyabet harcamalarının azaltılabilmesinde erken tanı ve tedavinin önemine dikkati çeken Doustdar, "Diyabet maliyetinin yüzde 75'i komplikasyonlardan kaynaklanıyor. Bu nedenle komplikasyonlar önlenebilirse sağlık harcamalarında ciddi azalma sağlanabilir" diye konuştu.

Türkiye'nin diyabete ayırdığı sağlık harcamaları hakkında bilgi veren Doustdar, "Diyabet, SGK'nın yaptığı yıllık sağlık harcamalarının 10 milyar lirasını, diğer bir deyişle yüzde 23'ünü oluşturmaktadır" dedi.

Doustdar, şunları kaydetti:

"Diyabetin toplam maliyeti, 2008 yılından beri yılda yüzde 18 oranında artmıştır. 2012 yılında diyabet ile ilgili ilaçların SGK'ya olan direkt maliyeti yaklaşık 2,4 milyar lira olmuştur. Diyabete bağlı her komplikasyonla yıllık maliyet belirgin olarak artmaktadır. 2012'deki SGK rakamları, diyabete bağlı komplikasyonlar için diyabetin toplam doğrudan maliyetinin 3 kat daha fazlasının harcandığını göstermektedir. Diyabetin neden olduğu komplikasyonların 2012 yılındaki toplam maliyeti, toplam diyabet tedavisi maliyetinin yüzde 73'ünü oluşturmaktadır. Diyabetin komplikasyonlara neden olduğu durumda, bu komplikasyonların tedavisi ve ilgili sağlık harcamaları, diyabetin kendisinin tedavisi için harcanan miktarın yaklaşık beş katı daha fazla olabilmektedir. 

IDF, Türkiye'de diyabetle ilgili halihazırda kişi başına harcamanın yıllık 866 Amerikan doları olduğunu tahmin etmektedir."

Doustdar, "Yapılan analizlere göre diyabet kontrolünün tavsiye edilen düzeylere çekilebilmesi 2035 yılına kadar Türk toplumuna 24 milyar avroya varan bir tasarruf sağlayabilecektir" değerlendirmesinde bulundu.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5838 defa okunmuştur
Etiketler: , , ,
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim