• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 14 °C

Sağlık hizmetinde sevk zinciri uygulaması "Yarın Başlıyor"

Sağlık hizmetinde sevk zinciri uygulaması "Yarın Başlıyor"
Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında, aralarında Isparta'nın da yer aldığı dört ilde yarından itibaren sevk zinciri uygulaması başlayacak.

Sağlıkta dönüşüm projesi kapsamında, aralarında Isparta'nın da yer aldığı dört ilde yarından itibaren sevk zinciri uygulaması başlayacak.

Uygulamaya göre hastalar aile hekiminden sevk almadan ikinci veya üçüncü basamak sağlık kuruluşundan ücretsiz hizmet alamayacak.

Uygulamanın yarın başlaması dolayısıyla oluşabilecek sıkıntıları dile getiren Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Araştırma ve Uygulama Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Süleyman Kutluhan, uygulamanın üniversite hastanesi olarak kendilerinde eğitim ve maddi açıdan sıkıntı yaratabileceğini söyledi.

Sağlıkta yaşanan bu yeniliklere uyum sürecinde;hastaların ve hekimlerin karşılıklı olarak çeşitli zorluklarla karşılaşabileceğini kaydeden Doç. Dr. Kutluhan, aynı zamanda hastaların hastaneve hekim seçme özgürlüğünün de kısıtlanacağını savundu.

SDÜ Araştırma ve Uygulama Hastanesi'nin eğitim kurumu olduğunu vurgulayan Doç. Dr. Kutluhan, hasta tür ve derecesi sevk zinciriyle sınırlandığında, tamamen riskli ve ağır hastalar geleceği için eğitim alanında ciddi sıkıntılar yaşayabileceklerini kaydetti.

SDÜ'nün gelişmekte olan bir üniversite olduğunu kaydeden Başhekim Doç. Dr. Kutluhan, "Bir de olayın maddi boyutu var. Biz gelişmekte olan bir hastaneyiz. İmkanlarımızı en iyi hale getirmeye çalışıyoruz. Burası üçüncü basamak. Bu durumda buraya tamamen riskli hastalar gelecek. İmkanlarımızın da en iyisi olması gerekiyor. Ancak bu uygulama maddi açıdan bizi zora sokacaktır. Zaten şu anda cihaz yenileme konusunda birtakım sıkıntılarla karşı karşıyayız. Hastanemiz gelişmiş, her sorununu aşmış, hiçbir borcu bulunmayan bir kurum olsa bu uygulamatam yerinde olacak, ama henüz sorunlarımızı aşamadık" dedi.

Doç. Dr. Kutluhan, aile hekimliğinde yığılma olduğunda, bazen ciddi hastaların atlanmasına neden olunacağını da ileri sürdü.

Doç. Dr.Kutluhan,"Sağlık sistemimizde eskiye oranla hayli yol alınmıştır. Şu an sular halabulanık akmaktadır. Ümidim odur ki daha tutarlı uygulamalarla, daha olumlu sağlık uygulamalarına kavuşacağız" diye konuştu.

"Geçiş sıkıntılı olabilir"

Isparta Devlet Hastanesi Başhekimi Ramazan Okutan da sevk zinciri uygulamasına geçişin sıkıntılı olabileceğini belirterek, "Korkum, hasta ile personel arasında yaşanacak problemler. Ama en az zararla geçişi sağlamayı planlıyoruz" dedi.

Hastane açısından sevk zincirinin daha sağlıklı olacağını düşünen Okutan, hastalar için ise aynı görüşü paylaşmadığını söyledi.

Hastaların bu durumdan mağdur olabileceğini dile getiren Okutan, "Hastanın istediği hastaneye gitme ve istediği hekime muayene olma özgürlüğü kalkıyor" diye konuştu.

Başhekim Okutan, tedirgin olduğu bir diğer konunun da geçiş sürecinde hasta ile personel arasında yaşanacak kavgalar olduğuna dikkati çekti.

Yeni uygulama hakkında henüz tam bilgi sahibi olmayan hastaların hastane personeli ile sıkıntı yaşayabileceğini belirten Okutan, "Sıkıntılı bir süreç yaşayacağımızı biliyoruz, ama amacımız bu süreyi en az zararla geçirebilmek" dedi.


Bu haber toplam 1740 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim