• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 21 °C
  • Antalya 17 °C
  • İzmir 24 °C

Sağlık Hizmetlerinde "Elektronik" Devrim

Sağlık Hizmetlerinde "Elektronik" Devrim
Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde Avrupa devletlerinin yıllardır uyguladığı "elektronik hizmet" dönemini başlatıyor. İlk etapta yaklaşık 10 milyon kişinin rahatsızlıkları, kullandığı ilaçlar ve röntgen sonuçları Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi'ne aktarıl

Sağlık Bakanlığı, sağlık hizmetlerinde Avrupa devletlerinin yıllardır uyguladığı "elektronik hizmet" dönemini başlatıyor. İlk etapta yaklaşık 10 milyon kişinin rahatsızlıkları, kullandığı ilaçlar ve röntgen sonuçları Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi'ne aktarıldı.

Elektronik sağlık kayıtları gereksiz kan ve idrar tahlili istenmesinin önüne geçerek, her geçen yıl artan sağlık giderlerini de azaltacak. Uygulama en çok vatandaşı sevindirecek. Bir gün arayla bile farklı hastaneye giden hastadan aynı tahliller alınmayacak, doktorlar artık hastaya geçmişteki rahatsızlıklarını ve ailedeki kronik hastalıkları sormayacak. Ayrıca hastanelerin Avrupa Birliği'ne üye ülkelerin hastaneleriyle de uyumlu çalışması sağlanacak.

Aile hekimliği uygulanan illerde tamamlanan hasta veri toplama işlemleri, bu yıl devlet hastaneleri ve üniversite hastanelerinde yapılıyor. Bakanlığın görevlendirdiği ekipler, hasta dosyalarını ortak havuzda bir araya getiriyor. Sağlık Bakanlığı Bilgi İşlem Daire Başkanı Nihat Akpınar, koruyucu sağlık hizmetlerinin yürüyebilmesi için büyük önem taşıyan sistemin altyapısını tamamladıklarını belirterek, kronik ve bulaşıcı hastalıkların anlık takip edileceğini söyledi. Hasta kayıtlarının e-sağlık projesinin

yürüyebilmesi için hayati önem taşıdığını ifade eden Akpınar, "Hastaneler arası hastaların veri alışverişi olacağı için bir hastanenin istediği tahlil, tetkik başka yerde istenmeyecek. Van Devlet Hastanesi'nde muayene olan hasta, diyelim ki İstanbul'da yakınını ziyaret etti. Ve burada rahatsızlandı. Bu ildeki doktor elektronik hasta kayıtlarından vatandaşa daha önce yapılan bütün tıbbi müdahalelerden haberdar olacak. Böylece bir hafta önce çekilen röntgen tekrar istenmeyecek" dedi.

Hasta kayıtlarının poliklinikler önündeki gereksiz yığılmaları da önleyeceğini belirten Akpınar, vatandaşın hiç gerek olmadığı halde tahlil ve tomografi kuyruklarında beklemesinin engelleneceğine işaret etti. Sistemin hastalıklara erken tanı koymakta hekimlere yardımcı olacağını vurgulayan Akpınar, sağlık hizmetlerinin hız ve kalitesini yükselteceğini aktardı.

Akpınar, 70 milyon vatandaşın hastalık verilerinin bilgisayar ortamında bulunmasının mahremiyet sorunlarına yol açıp açmayacağına da açıklık getirdi. Hasta bilgilerine vatandaşın isteği üzerine sadece doktorların ulaşabileceğini dile getiren Akpınar, vatandaşlık numarasının yanı sıra her hastanın ayrı bir referans numarasının olacağını söyledi. Bu numaralarla Türkiye'nin herhangi bir yerindeki hastanede sağlık hizmeti alınabileceğine vurgu yapan Akpınar, sistemin AB hastaneleriyle de uyumlu çalışacağını

söyledi. Akpınar, "AB üyelik sürecinde Sağlık Bakanlığı'ndan istenen zorunluluklar arasında bu da yer alıyor. Yurt dışındaki hastanelerle entegrasyon bu şekilde sağlanacak" şeklinde konuştu.

 

Bu haber toplam 1334 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim