• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 25 °C
  • Antalya 16 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık için mükerrer prim ödendikçe sosyal güvenlikte reform olmaz

Sağlık için mükerrer prim ödendikçe sosyal güvenlikte reform olmaz
Genel Yaşam Genel Müdürü Muhittin Yurt, 1.5 milyon kişinin hem sosyal güvenliğe hem de özel sağlık sigortasına prim ödediğini, ancak sosyal güvenlik kuruluşundan sağlık hizmeti almadığını söylüyor.

Genel Yaşam Genel Müdürü Muhittin Yurt, 1.5 milyon kişinin hem sosyal güvenliğe hem de özel sağlık sigortasına prim ödediğini, ancak sosyal güvenlik kuruluşundan sağlık hizmeti almadığını söylüyor.

SİGORTACILAR, sosyal güvenlik reformu çerçevesinde uygulamaya girecek Genel Sağlık Sigortası’nın, (GSS) özel sağlık sigortasını kapsamadığını belirterek, özel sağlık sigortasına sahip 1.5 milyon kişinin reform paketinde tamamen unutulduğundan şikayet ediyorlar. Genel Yaşam Sigorta Genel Müdürü ve Türkiye Sigorta Reasürans Şirketleri Birliği Yönetim Kurulu Üyesi Muhittin Yurt, Genel Sağlık Sigortası ile sözleşmesiz sağlık kuruluşlarından hizmet alımının kaldırıldığını, sadece sözleşmeli hastanelerden hizmet alınabileceğini vurguladı. Yurt, getirilmek istenen uygulama ile, sözleşmesiz kurum kavramının ortadan kaldırıldığı gibi, özel sağlık kurumlarının da Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) fiyatlarının üzerinden sadece yüzde 20 fark alabileceklerini kaydetti. Muhittin Yurt, "Böyle bir sistem ile, vatandaş GSS için prim ödeyecek, hizmet almaya geldiğinde kendi istediği hekim veya sağlık kuruluşu yerine Sosyal Güvenlik Kurumu’nun seçtiği yerlerden hizmet alabilecek" dedi. Yüzde 20 fark ödenmesinin özel sağlık yatırımlarını olumsuz etkileyeceğine, bu nedenle de özel hastanelerin, GSS’nin bu haliyle uygulamaya girmesinde rahatsızlık duyduklarına değinen Muhittin Yurt, "Özel hastanelerle, kamunun arasındaki bu sıkışmada sigorta sektörü önemli rol oynayabilir ve sorun özel sağlık sigortası ile aşılabilir" diyerek, sözlerini şöyle sürdürdü:

MÜKERRER PRİM: "Biz özel sektör olarak diyoruz ki, bu ülkede yıllardır süregelen bir problem var... Bir buçuk milyona yaklaşmış özel sağlık sigortalı kitlesi hem sosyal güvenlik kurumuna hem de özel sigorta şirketlerine prim ödüyor. Sağlık sorunu ile de karşılaştığında tazminatın tümünü özel sigortanın karşılamasını istiyor. Öte tarafta, sosyal güvenlik kuruluşuna ödenen paranın geri dönüşü yok. Biz de diyoruz ki, özel sağlık kurumlarının mevcut yatırımlarını koruyabilmesi ve gelişimine devam edebilmesi için bir karar alalım, mükerrer prim problemini ortadan kaldıralım." Muhittin Yurt, sosyal güvenlik reformunun gündeme gelmesiyle birlikte Sigorta Şirketleri Birliği olarak GSS’ye, özel sağlık sigortasının adapte edilmesi için ilgili kurumlarla görüştüklerini de belirterek, "Özel sağlık sigortasına sahip kişileri koruyan, kollayan hiçbir düzenleme yapılmıyor" dedi. Yurt, şöyle konuştu:

ÜÇ MODEL ÖNERİSİ: "Biz, üç alternatifli model önerdik. Bunlardan bir tanesi, tamamlayıcı sağlık sigortasının getirilmesi ve sözleşmesiz sağlık kurumlarından hizmet alınması durumunda SGK’nın fiyatlarının yüzde 70’inin ödenmesi. Eğer bu yapılmazsa, kişilere tercih hakkı sunulsun. Yani, ekonomik gücü olan özel sağlık sigortası alsın ama aynı zamanda da SGK’ya prim ödemesin. Ya bizi ya da kamunun sunduğu sağlık sigortası sistemini seçsin. Bu da olmazsa, SGK’nın anlaşmalı sağlık kuruluşları için belirlediği fiyatlar neyse, özel sağlık sigortası olanlara istediği sağlık kurumundan hizmet aldığında o bedeller ödensin. Hiç olmazsa her iki tarafa da prim ödeyenler karşılığını bir şekilde almış olsun."

Sigortacılar ne istiyor

Genel Sağlık Sigortası (GSS) ile tamamlayıcı sağlık sigortasının getirilip, sözleşmesiz sağlık kurumlarından hizmet alınması halinde Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) fiyatlarının yüzde 70’inin ödenmesi.

Bu yapılmadığı takdirde, hem Genel Sağlık Sigortası için hem de özel sağlık sigortası için mükerrer prim uygulaması kaldırılsın. Özel sigortasını SGK’ya bildiren, GSS’ye prim ödemesin.

Bu da yapılmazsa, hem GSS, hem de özel sağlık sigortası olanlar, herhangi bir sağlık kurumundan hizmet aldığında, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun belirlediği tarifenin tamamı sigortalıya ödensin.

Bu haber toplam 1889 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim