• BIST 9716.77
  • Altın 2435.681
  • Dolar 32.5203
  • Euro 34.8906
  • Ankara 18 °C
  • İstanbul 14 °C
  • Bursa 15 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 13 °C

Sağlık Kurumlarında sosyal ortamlarda COVID-19 için alınacak genel personel önlemleri

Sağlık Kurumlarında sosyal ortamlarda COVID-19 için alınacak genel personel önlemleri
Sağlık Bakanlığı Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü tarafından Sağlık Kurumlarında sosyal ortamlarda COVID-19 için alınacak genel personel önlemleri konulu duyuru yayımlandı.

 

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Halk Sağlığı Genel Müdürlüğü

Sayı : 13588366-149 - E.581  21.04.2020
Konu : COVID-19 Bilgi Notu

DAĞITIM YERLERİNE

Çeşitli ülkelerden bildirimi yapılan yeni bir alt tipe bağlı Koronavirus hastalığı (COVİD-19) tüm dünya için halk sağlığı tehdidi oluşturmakta ve Bakanlığımız tarafından yakından takip edilmektedir. Bu amaçla hastalığa yönelik koruma ve kontrol önlemleri alınmakta ve alınmaya devam edilmektedir.

Bu kapsamda “Sağlık Kurumlarında Sosyal Ortamlarda COVID-19 İçin Alınacak Genel Personel Önlemleri”ne yönelik bilgi notu ekte gönderilmiştir.

Bilgilerinizi ve gereğini arz/rica ederim.

e-imzalıdır.

Doç. Dr. Fatih KARA

Bakan a.

Genel Müdür

Ek: Sağlık Kurumlarında Sosyal Ortamlarda COVID-19
     
İçin Alınacak Genel Personel Önlemleri(2 sayfa)

 

Dağıtım:
Gereği:                                        Bilgi:
81 İl Valiliği                                  Kamu Hastaneleri Genel Müdürlüğü
Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı    Sağlık Hizmetleri Genel Müdürlüğü

 

 

SAĞLIK KURUMLARINDA SOSYAL ORTAMLARDA COVID-19 İÇİN ALINACAK
GENEL PERSONEL ÖNLEMLERİ

1. Sağlık kurumlarında yöneticiler, aşağıdaki kurallara uyulması sağlamalı, buna yönelik gerekli düzenlemeleri ve takipleri yapmalıdır.

2. Sağlık kurumlarında sosyal ortam olarak; çalışma ortamı dışında dinlenme, çay içme, yemek yeme ortamları ifade edilmektedir.

3. Sağlık kurumundaki tüm alanlar sık sık havalandırılmalıdır.

4. Pencereler açılarak odanın sık havalandırılması sağlanmalıdır. Merkezi havalandırma sistemleri bulunan kurumların havalandırması temiz hava sirkülasyonunu sağlayacak şekilde düzenlenmeli, havalandırma sistemlerinin bakımı ve filtre değişimleri üretici firma önerileri doğrultusunda yapılmalıdır.

5. Sağlık kurumunda çalışanlar arasında mümkünse en az 1 metre mesafe olması sağlanmalı ve çalışanlar maske takmalıdır.

6. Sağlık kurumu personeli hasta baktığı ortamdan çıkarken KKE’ları uygun şekilde çıkararak el hijyeni sağladıktan sonra (tıbbi maske takılı olarak) sosyal alanlara geçmelidir.

7. Sosyal ortamlarda, kişiler arası en az 1 metrelik mesafeyi koruyacak sayıda personelin bulunmalı ve maske takılmasına dikkat edilmelidir.

8. Yemekhanede masalar ve sandalyeler arası mesafe en az 1 metrede olacak şekilde (tercihen 2 metre) düzenleme yapılmalıdır. Temaslı takibinin kolay yapılabilmesi için; yemek saatleri gruplara göre belirlenmeli ve mümkün ise aynı kişilerin aynı masada yemek yemeleri sağlanmalıdır.

9. Solunum yolu enfeksiyonu belirtileri olan (ateş, öksürük, nefes darlığı) personel iyileşene kadar çalıştırılmamalı ve sağlık kuruluşuna yönlendirilmelidir.

10. El hijyenine dikkat edilmelidir. Eller sık sık yıkanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır. Antiseptik içeren sabun kullanmaya gerek yoktur, normal sabun yeterlidir. İşyerlerinde, lavabolarda sabun ve kolay erişilebilir yerlerde alkol bazlı el antiseptiği bulundurulmalıdır.

11. Eldiven kullanımı el temizliği yerine geçmez. Yapılan iş, eldiven kullanımını gerektirmiyorsa, COVID-19’dan korunmak amacıyla eldiven kullanılmamalıdır. Eldiven kullanımı gereksiz bir güven hissi oluşturarak el yıkama sıklığını azaltabilir ve ellerle bulaş riskini arttırabilir.

12. Sağlık kurumu temizliğinde özellikle sık dokunulan yüzeylerin (kapı kolları, telefon ahizeleri, masa yüzeyleri gibi) temizliğine dikkat edilmelidir. Su ve deterjanla temizlik sonrası dezenfeksiyon için 1/100 sulandırılmış (5 litre suya yarım küçük çay bardağı). Sodyum hipoklorit içeren çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılabilir. Klor bileşikleri yüzeylerde korozyon oluşturabilir. Dayanıklı yüzeyler için kullanılması önerilen bir dezenfektandır. Tuvalet temizliği için 1/10 sulandırılmış çamaşır suyu (Sodyum hipoklorit Cas No: 7681-52-9) kullanılmalıdır.

13. Klor bileşiklerinin uygun olmadığı bilgisayar klavyeleri, telefon ve diğer cihaz yüzeyleri % 70’lik alkolle silinerek dezenfeksiyon sağlanmalıdır.

14. Temizlik yapan personel maske ve eldiven kullanmalıdır.

15. Temizlik sonrasında maske ve eldiven çıkartılıp işyerindeki çöpe atılmalı ve el hijyeni sağlanmalıdır. Eller en az 20 saniye boyunca su ve sabunla yıkanmalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el antiseptiği ile ovalanmalıdır.

16. Sağlık kurumunda COVID-19 pozitif bir personel varlığı durumunda, Enfeksiyon Hastalıkları Komitesine ve İl/İlçe Sağlık Müdürlüğü Bulaşıcı Hastalıklar Birimine ivedilikle bilgi verilir.

17. Maske takma kurallarına tam uyularak çalışılan bir sağlık kurumunda, bir çalışanın COVID-19 pozitif çıkması durumunda etrafındaki kişiler Teması Olan Sağlık Çalışanlarının Değerlendirilmesi algoritmasına göre düşük riskli olarak değerlendirilir ve yönetilir. Maske takma kurallarına uyulmadan1 metreden daha yakın mesafede, 15 dakikadan uzun süreli temas söz konusu ise Teması Olan Sağlık Çalışanlarının Değerlendirilmesi algoritmasına göre yüksek riskli olarak değerlendirilir ve yönetilir. COVID-19 pozitif kişinin takip ve tedavisi sağlık kuruluşunca yönetilir, diğer çalışanlar maskesini takarak çalışmaya devam eder.

 

Duyurunun aslı için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 5457 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim