• BIST 8908.35
  • Altın 2240.294
  • Dolar 32.337
  • Euro 35.0975
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 18 °C

Sağlık marketle 2 milyar TL tasarruf

Sağlık marketle 2 milyar TL tasarruf
Sağlık Bakanlığı’nın ilaç, sarf malzemeleri ve tıbbi cihazların alımı konusunda başlatmaya hazırlandığı ‘sağlık market’ projesinin yaklaşık 2 milyar liralık tasarruf sağlayacağı tahmin ediliyor.

Neşe Karanfil/ Hürriyet

Sağlık market için özel hastanelerin de sisteme dahil olmak için girişimlerde bulunduğu belirtildi. Devlet Malzeme Ofisi’nin (DMO) özel hastanelere de satış yapabilmesi için ana sözleşmesinin değişmesi gerekiyor.

Sağlık Bakanlığı’nın alımlarının Devlet Malzeme Ofisi (DMO) üzerinden yapmayı planladığı sağlık market uygulaması 100 günlük eylem planında yer alıyor. Bakanlığın 2017 yılında toplam ilaç, sarf ve tıbbi cihaz için yaptığı harcamanın 6.3 milyar lirayı bulduğu dile getirildi. Büyük çoğunluğu ithal olan ürünlerin alımlarındaki indirimlerinin cari açığa olumlu yansıması, ayrıca yerlilik oranlarını yüzde 20’lere taşıması bekleniyor. Uygulama hayata geçtiğinde devlet hastanelerinde 4 binden fazla personelin hastaneler için malzeme, ilaç ve tıbbi cihaz alımları sürecinin dışına çıkacağı kaydedildi. 

FİRMALAR BELLİ DEĞİL

DMO üzerinden gerçekleştireceği alımların online ihale yöntemi ile olacağı belirtildi. Firmalar ihalelere bulundukları illerden girebilecekler. İhaleye hangi firmanın girdiği belli olmayacak. Firmalara kod numarası verilecek, online bağlantılı olarak fiyat tekliflerini iletebilecekler. İhale yöntemiyle ilgili çalışmalar sürerken, ihaleyi kazanan firmanın yükümlülüğünü yerine getirememesi halinde bir cezai müeyyide ile de karşılaşması üzerinde duruluyor. Ya da ihaleyi kazanan yükümlülüğünü yerine getirmezse ihalenin ikinciye verilmesi düşünülüyor. 

STOK MALİYETİ DÜŞECEK

Yetkililer, online ihale yönteminin hızlı oluşu sayesinde, bir ürünün stok gün sayısının 60 günden 30 güne kadar inebileceğini söylediler. Yine stok maliyetinin yarı yarıya düşebileceğini tahmin eden yetkililer, 600 milyon lira olan stok maliyetinin 300 milyon liraya kadar gerileyeceğini hesap ettiklerini belirttiler. Uygulama ile yerlilik oranında ise başlangıçta yüzde 20, tasarruf oranının ise yüzde 30’larda olacağı vurgulandı.

ÖZEL HASTANELER VE ÜNİVERSİTELER SIRADA

Sağlık Bakanlığı’nın sağlık market yöntemi ile ilaç, sarf ve tıbbi cihaz alımlarına ilişkin modelin özel hastanelerin de ilgisini çektiği, sisteme dahil olmak için talepte bulunduğu öğrenildi. Üniversite hastanelerinin de ihtiyaçlarının DMO üzerinden online ihale yöntemi ile alınması konusunda istekli oldukları dile getirildi. Geçmişte DMO’nun özel sektöre de alım yapabildiği ancak bunun yaklaşık 10 yıl önce kaldırıldığı, tekrar uygulanabilmesi için şirket ana sözleşmesinin değişmesi gerektiği belirtildi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 2363 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim