• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 27 °C

Sağlık Müdürü Bildirici’den ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ Açıklaması

Sağlık Müdürü Bildirici’den ‘Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası’ Açıklaması
Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, "7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında,...

Eskişehir İl Sağlık Müdürü Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, "7-14 Ocak Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" dolayısıyla düzenlediği basın açıklamasında, her yıl dünya genelinde 7-14 Ocak tarihleri arasının "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" olarak anıldığını belirtti.

Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, 1921 yılında Londra'da trafik kazası sonucu görme kabiliyetini kaybeden bir fotoğraf sanatçısının, dikkat çekmek ve farkındalık oluşturmak amacıyla bastonunu beyaza boyayarak dolaşması sonucunda, 1931 yılında "Fransız Körler Örgütü" tarafından benimsenerek "Beyaz Baston" simgesi haline getirildiğini ifade etti. Bu simge ile her yıl ocak ayının ikinci haftası, dünya genelinde "Beyaz Baston Görme Engelliler Haftası" olarak kutlandığını vurguladı. Hafta boyunca resmi ve sivil çeşitli kuruluşların, farklı etkinliklerle göz sağlığının önemini vurgulayarak, görme engelli bireylerin yaşadığı sorunlara çözüm yolları araştırdıklarını aktaran Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, toplumda şuur oluşturmanın ve dayanışmanın önemine dikkat çekti. Görme yeteneğinin olmaması veya kaybedilmiş olması durumunun, göz sağlığının korunması açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Bildirici, dünya genelinde önlenebilir nedenlerden dolayı 10 milyon kişinin görme yeteneğini kaybettiğine dikkat çekti. Periyodik göz kontrollerinin önemine vurgu yaparak, birçok göz hastalığının belirtileri ortaya çıkmadan önce alınacak önlemlerle önlenebileceğini ifade etti.

"A vitamini içeren besinler düzenli olarak tüketilmelidir"

Göz sağlığını korumak için önerilerde bulunan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, basın mensuplarına şu noktalara dikkat etmelerini önerdi;

"Televizyon ve bilgisayar ekranına uzun süre yakından bakılmamalıdır, bilgisayar kullanımı sırasında gözler sık sık dinlendirilmelidir, A vitamini içeren besinler (havuç, yumurta, yeşil sebzeler) düzenli olarak tüketilmelidir, göz hijyenine özen gösterilmelidir ve kitap okurken göz ile kitap arasında en az 30 cm mesafe olmalıdır. Ayrıca, doğru ışıkta okuma ve yazma yapılmalıdır, başkalarına ait gözlükler kullanılmamalıdır, çocuklarda göz kayması veya görme bozukluğu belirtileri varsa, derhal bir göz doktoruna başvurulmalıdır ve ilerleyen yaşla birlikte düzenli göz muayeneleri yapılmalıdır"

Son olarak, engelli olmanın kişinin seçimi olmadığını vurgulayan Dr. Öğr. Üyesi Yaşar Bildirici, her zaman görme engelli bireylerin yanında olmayı, eğitim, rehabilitasyon, istihdam, bakım ve sosyal güvenlik sorunlarına çözüm bulma çabasını sürdürdüklerini belirterek, tüm görme engelli vatandaşlara sağlıklı, mutlu ve başarılı bir gelecek diledi.

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 535 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim