• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 17 °C
  • İstanbul 16 °C
  • Bursa 14 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 18 °C

SAĞLIK NET HAKKINDA GENELGE

SAĞLIK NET HAKKINDA GENELGE
Bilindiği gibi, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın en önemli bileşenlerinden birisi, Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi’nin kurulmasıdır. Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi projesi kapsamında bugüne kadar yoğun bir şekilde yürütülen çalışmalarımız son aşamasına gelmiş olup

Bilindiği gibi, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın en önemli bileşenlerinden birisi, Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi’nin kurulmasıdır. Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi projesi kapsamında bugüne kadar yoğun bir şekilde yürütülen çalışmalarımız son aşamasına gelmiş olup hastanelerimizin de bu sistemle entegre edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır...

T.C.
SAĞLIK BAKANLIĞI
Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Sayı : B.10.0.BİD.0.00.00.00-702-1-8-2253

GENELGE

2007/94

Bilindiği gibi, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın en önemli bileşenlerinden birisi, Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi’nin kurulmasıdır. Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi projesi kapsamında bugüne kadar yoğun bir şekilde yürütülen çalışmalarımız son aşamasına gelmiş olup hastanelerimizin de bu sistemle entegre edilmesi ihtiyacı ortaya çıkmıştır.

Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi, genel anlamda; Bakanlığımızın “Karar Sürecinde Etkili Bilgiye Erişim” hedeflerini yerine getirmeye çalışan ve bu çerçevede, tüm sağlık kurumlarından toplanmak üzere, vatandaşlarımızın elektronik sağlık kayıtlarının, Ulusal ve Uluslar arası standartlar kullanılarak, güvenli bir şekilde tek bir merkezde toplanmasını, gizlilik ve mahremiyet ilkeleri çerçevesinde gerektiğinde yetkiler dahilinde paylaşımını ve karar-destek sistemlerinde analiz edilerek yönetimsel ve bilimsel çalışmalarda kullanılmalarını içermektedir.

Bütün bunları sağlamak için Bakanlığımız, diğer alanlarda da prensip edindiği gibi, sağlık bilişimi alanında da “icracı” değil, “standartları belirleyici, düzenleyici, planlayıcı ve denetleyici” bir rol üstlenerek, kendisine bağlı kurumların tabi olacağı usul ve esasları belirlemektedir. Bu kapsamda, Ulusal Sağlık Veri Sözlüğü (USVS), Minimum Sağlık Veri Setleri (MSVS) ve Sağlık Kodlama Referans Sunucusu (SKRS) gibi kaynaklar ve referans sistemler geliştirilerek hizmete açılmıştır. Hatta bu standartlar, belirli usul ve esaslar çerçevesinde; Aile Hekimliği uygulamasına geçilmiş olan illerimizde veri toplanması ve analiz edilmesine başlanmış; “Karar Sürecinde Etkili Bilgiye Erişim” hedefine ilk adım atılmıştır.

Bundan sonra ise, hastanelerimizden de benzer şekilde veri toplanmasına başlanacaktır. Bu sebeple, sağlık bilişim sektöründe yer alan ve Hastane Bilgi Sistemi (HBS) yazılımı üreten gerçek ya da tüzel kişilerin kendilerine ait yazılımlarının; Bakanlığımızın web sitesinde yayımlanan Minimum Sağlık Veri Setleri (MSVS) ve Ulusal Sağlık Veri Sözlüğünde (USVS) tanımlanan veri standartlarını karşılayıp karşılamadığını titizlikle gözden geçirmeleri ve kullandıkları kodlama ve sınıflama sistemlerinde Sağlık Kodlama Referans Sunucusu’nda (SKRS) yayınlanan kodları referans almaları gerekmektedir.

Veri toplamak için tüm paydaşların kullanacağı ortak platform “Sağlık-NET” olup bu yıl sonunda devreye alınacaktır. Bu çerçevede yürütülen çalışmalar, Bakanlığımızın web sitesinin (www.saglik.gov.tr) e-Sağlık linkinde yer almaktadır. Hastane Bilgi Sistemlerinin, Sağlık-NET ile entegrasyonu konusunda temel ihtiyaçları ifade eden “Sağlık-NET Entegrasyonu İçin Hastane Bilgi Sistemlerinin Temel Gereksinimleri.doc” dosyası bahsi geçen web sayfasında “Dokümanlar” başlığının altında yer almaktadır.


Sağlık-NET’in, sağlık hizmeti sunan tüm kurum ve kuruluşları kapsayan bir sistem olması nedeniyle; Sağlık bilişimi alanında yapılan çalışmaları hem sağlık kurum ve kuruluşlarının yöneticilerinin hem de sağlık bilgi sistemi yazılımı üreten gerçek ve tüzel kişilerin gelişmeleri izleme zorunluluğu bulunmaktadır.

Bu itibarla, yukarıda bahsedilen “Sağlık-NET Entegrasyonu İçin Hastane Bilgi Sistemlerinin Temel Gereksinimleri.doc” dokümanı dikkate alınarak; Sağlık kurum ve kuruluş yöneticilerinin halen kullanılmakta oldukları Hastane Bilgi Sistemlerinin, Ulusal Sağlık Bilgi Sistemi/Sağlık-NET ile adaptasyon çalışmalarını başlatmaları gerekmektedir.

Bu çerçevede, halen bir sözleşme kapsamında HBS kullanan hastanelerimizin, sözleşmelerinde yer alan “Mevzuatla ilgili değişikliklerin ve Bakanlığın talimatlarının HBS’ye aktarılması...” vb. maddeleri referans göstererek en geç 30 Eylül 2008 tarihine kadar HBS’yi tedarik ettikleri firmalara bu entegrasyonu yaptırmaları, sözleşmesi devam eden ancak, önümüzdeki süreçte yeni bir HBS almayı planlayan hastanelerimizin ise; Alım yaparlarken, sözleşmelerine “Sağlık-NET ile Bakanlığın belirlediği standartlara göre entegrasyonun sağlanması...” vb. şekilde bağlayıcı maddeler koymaları ve yine en geç 30 Eylül 2008 tarihine kadar tedarik edecekleri HBS’lerinin Sağlık-NET ile entegrasyonunun sağlanması hususunda;

Bilgilerinizi ve gereğini önemle rica ederim.



Uzm. Dr. O. Fevzi GÜMRÜKÇÜOĞLU Bakan a.
Müsteşar
Ek:
Sağlık-NET Entegrasyonu İçin Hastane Bilgi
Sistemlerinin Temel Gereksinimleri. doc (25 Sayfa)
(www.saglik.gov.tr e-Sağlık linkinden erişilebilir.)

Dağıtım:
A Planı

Bu haber toplam 2647 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim