• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 14 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 13 °C
  • Antalya 18 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık Personeli Aşılanıyor

Sağlık Personeli Aşılanıyor
Sağlık Bakanlığı Gribe Karşı Harekete Geçti. Bakanlık Sağlık Personelini Aşılayarak Hem Sağlık Hizmetlerini Aksatmayacak Hem de Dolaylı Yoldan Sağlık Kurumlarına Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarını da Gribe Karşı Koruyacak. Bakanlık Ayrıca Önemli Bir Risk

Sağlık Bakanlığı Gribe Karşı Harekete Geçti. Bakanlık Sağlık Personelini Aşılayarak Hem Sağlık Hizmetlerini Aksatmayacak Hem de Dolaylı Yoldan Sağlık Kurumlarına Başvuran Hasta ve Hasta Yakınlarını da Gribe Karşı Koruyacak. Bakanlık Ayrıca Önemli Bir Risk Grubunu Oluşturan Sağlık Personeli Dışında, Sağlık Personeli Yetiştiren Okul Öğrencilerini de Gribe Karşı Aşılayacak.

Sağlık Bakanlığı gribe karşı harekete geçti. Bakanlık sağlık personelini aşılayarak hem sağlık hizmetlerini aksatmayacak hem de dolaylı yoldan sağlık kurumlarına başvuran hasta ve hasta yakınlarını da gribe karşı koruyacak. Bakanlık ayrıca önemli bir risk grubunu oluşturan sağlık personeli dışında, sağlık personeli yetiştiren okul öğrencilerini de gribe karşı aşılayacak.
Sağlık Bakanlığı'ndan edinilen bilgiye göre, grip hastalığı açısından önemli bir risk grubu olan sağlık personeli, son 3 yıldır olduğu gibi bu sene de aşılanacak. Bakanlık bu sayede işgücü kaybına ve verimin azalmasına neden olarak sağlık hizmetlerini aksatan ve çalışma ortamı nedeniyle sürekli risk altında olan sağlık personeli ile sağlık kurumlarına başvuran ve yatan hastalar da grip hastalığına karşı korumuş olacak. Ayrıca sadece sağlık personeli değil; sağlık personeli yetiştiren okul öğrencileri de bu kapsamda aşılanacak. Öte yandan kuş gribi dönemlerinde kanatlı hayvan itlaflarında görev alacak olan Tarım Bakanlığı itlaf ekipleri de grip aşısı ile aşılanacak.


-GRİP MEVSİMİ GELİYOR DİKKAT-

Grip hastalığının daha çok kış aylarında görülen kimi zaman oldukça ağır seyredebilen bir hastalık olduğunu belirten Sağlık Bakanlığı, gribe karşı da uyarıda bulundu. Bakanlık grip ve gribin belirtilerini şöyle anlattı:

"Grip hastalığına yakalananlarda 7 ile 10 gün seyreden, ani başlayan, 38 derece ve üstünde ateş, halsizlik, kuru öksürük, burun akıntısı, yaygın eklem ve kas ağrıları meydana gelir. Nadiren de bulantı, kusma, karın ağrısı yapar. Halsizlik bu belirtiler geçtikten sonra bile 2 hafta kadar devam eder. Grip hastalarında genelde yatak istirahatına ihtiyaç duyulur. Grip hastalığı bu özellikleriyle kış aylarında görülen nezle, soğuk algınlığı gibi viral hastalıklarla karışır. Bu hastalıkların grip hastalığından en önemli farkı ateş belirgin değildir. Ayrıca grip hastalığına göre daha hafif seyreder. Grip hastalığı geçirmekte olan bir kişinin öksürüp hapşırması ve hatta konuşması yoluyla havaya dağılan virüsün hastanın 1-2 metre uzağındaki sağlam kişiler tarafından solunum yoluyla alınması ile bulaşır. Bunun yanında, hastaların ağız burun akıntılarının bulaştığı eşyalara ve yüzeylere dokunduktan sonra virüs bulaşmış elin ağızla ya da burunla teması ile de virüs bulaşabilmektedir. İnfluenza virüsü dış ortamlarda 48 saate kadar canlılığını koruyabilmektedir."

-RİSKLİ GRUPLARA GRİP AŞISI ÜCRETSİZ-

Özellikle riskli gruplarda grip hastalığının daha ağır seyrederek ölümle sonuçlanabilecek solunum yetmezliğine neden olabileceğini bildiren Bakanlık, riskli grupları ise; "65 yaş ve üzeri kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişiler, astım dahil kronik akciğer ve kalp damar sistem hastalığı olan erişkin ve çocuklar, şeker hastalığı dahil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik böbrek fonksiyon bozukluğu, kan yapım bozukluğu olan kişiler veya bağışıklık sistemi zayıf olanlar veya immünsupresif tedavi alan erişkin ve çocuklar ile 6 ay-18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanlar' olarak sıraladı. Bu risk grubunda bulunanlar ise durumlarını belgeledikleri takdirde reçete karşılığı aşılarını ücretsiz olarak temin edebilecekler.

-GRİP TEDAVİSİNDE ANTİBİYOTİĞİN YERİ YOK-

Grip tedavisinde esas olanın istirahat ve semptomatik tedavi olduğunu bildiren Bakanlık hastalığının tedavisinde antibiyotiklerin yerinin olmadığını kaydetti.Sağlık Bakanlığı gribe karşı alınması gereken önlemlere ilişkin de bilgi verdi:

"Gribin etkin ve güvenilir tedavisi için mutlaka sağlık kurumuna baş vurmak ve hekimlere danışmak gerekliliği unutulmamalıdır. Hastalığın bulaşıcılığı, salgın yapabilme potansiyeli, iş gücü veriminin azalması ve zaman zaman ölümcül sonuçlara yol açabilmesi nedeniyle ciddi bir hastalık olan grip konusunda alınacak bazı önlemler etkilidir. Bunlar soğuktan korunmak, beslenmeye dikkat etmek, bol sıvı almak, özellikle sigara içilen havasız ve kalabalık olan yerlerde bulunmaktan kaçınmak ve bulunulan ortamı sık sık havalandırmak olarak özetlenebilir. En çok salgına neden olan grip virüsleri dikkate alınarak her yıl üretilen grip aşısı uygulamaları da korunmada en önemli yöntemlerden biridir.

Haberler

Bu haber toplam 1558 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim