• BIST 9524.59
  • Altın 2522.673
  • Dolar 32.5237
  • Euro 34.5672
  • Ankara 11 °C
  • İstanbul 12 °C
  • Bursa 12 °C
  • Antalya 15 °C
  • İzmir 15 °C

Sağlık Personelinin sorunları gündemden düşmüyor!

Sağlık Personelinin sorunları gündemden düşmüyor!
Yoğun çalışma mesaisi ve zorlaştırılmış çalışma koşulları ile ayakta kalmaya çalışan Sağlık personelinin sorunları bir türlü gündemden düşmüyor.

 Sağlık Personelinin sorunları!

Sağlık sektörü, ülkemizin en önemli alanları arasında yer almaktadır. Çünkü gencinden yaşlısına, zengininden fakirine hemen hemen herkes, hayatı boyunca sağlık sektöründen istifade etmektedir.

Bu kadar geniş bir hizmet yelpazesine sahip olan sağlık alanı, ülkemizde sık sık çeşitli sebeplerle gündeme gelmektedir. Bunlar, kimi zaman tıp alanında yapılan yenilikler olurken, kimi zaman da verilen hizmetlerdeki değişiklikler olarak karşımıza çıkmaktadır.

Sağlık deyince aklımıza ilk gelen, hastaneler ve hastanelerde çalışan sağlık personelleridir.  Özellikle son zamanlarda hasta yakınları tarafından darp edilmeleriyle gündeme gelen sağlık personelinin  daha birçok sorunları mevcuttur.

Peki, Nedir Sağlık Çalışanlarının Problemleri?

Bu sorunları genel olarak üç başlık altında inceleyebiliriz. Yukarıda da belirttiğimiz gibi sağlık deyince akla ilk gelen hastanelerdir. Gerek özel, gerekse kamu hastanelerinde çalışan personelin en önemli sorun kendi sağlıklarıdır.

Enfeksiyonlar:

Hastanelerin olabildiğince temiz ortamlar olması gerekmektedir. Zaten bu durum, sadece sağlık çalışanlarını değil, hem hastaları, hem de hasta yakınlarını çok ciddi bir şekilde ilgilendiren bir konudur.

Elbette her çalışan, kendi sağlığını korumalıdır. Ancak özellikle Kan Alma ve Radyoloji bölümlerinde çalışan kişiler, daha çok risk altındadırlar.

Radyoloji bölümünde çalışan kişiler, bu alandaki personel yetersizliğinden dolayı uzun saatler boyunca çalışmak zorunda kalmaktadırlar. Bu da aşırı derece radyasyona maruz kalmaları demektir.

Yine Kan Alma Bölümünde çalışanların ise çeşitli enfeksiyonları kapma durumları vardır.

Özlük Hakları:

Kamuya bağlı olarak, işyeri hekimliğinde, üniversite hastanelerinde, aile hekimliğinde çalışan bütün sağlık personelinin özlük haklarının tüm boyutlarıyla düzenlenmesi gerekmektedir.

Döner sermayenin söz konusu olduğu bütün birimlerde, daha adil bir dağıtım yapılması gerekmektedir. Bunun içinde yeni bir düzenleme şarttır. Profesör, Doçent, Yardımcı Doçent gibi üst düzeydeki kişiler ile  asistan doktorlar arasındaki uçurum giderilmelidir.

Sağlık Bakanlığını teşkilatlanma birimlerinde, alanında uzman kişilere görev verilmesi gerekmektedir.

Sağlık alanında taşeron uygulamasının sıkıntıları tekrar değerlendirilmelidir. İnsan sağlığının söz konusu olduğu bir kurumda, tüm çalışanların her türlü eğitimi almış olması gerekmektedir.

Personel yetersizliğinden dolayı fazla mesai yapma durumları ve yıllık izinlerin istenilen zamanda kullanılamaması düzeltilmelidir.

Son derece zor ve stresli bir meslek olan Sağlık alanında çalışan personele yıpranma payı verilmelidir.

Son Zamanların Modası Doktora Şiddet:

Eskiden hastasını fırçalayan doktorlar meşhurdu. Şimdilerde ise doktoruna şiddet uygulayan, hatta cümbür cemaat doktorları dövmeye gelen hasta yakınları meşhurdur.

Neredeyse hemen hemen her gün, bu gibi olaylara ana haber bültenlerinde rastlamaktayız.  Bu konuda adeta doktorlarımızın can güvenliği tehlike altındadır. Böyle bir durum yaşandığında hastanelerin özel güvenlikleri doktorları korumakta genellikle yetersiz kalmaktadır.

Aynı zamanda televizyonlarda bu haberlere sıkça yer verilmesi de işi iyice moda haline getirmiştir. Bu konuda sadece doktorlar değil, tüm sağlık çalışanları risk altındadır. Bu durum mesleğinden zevk almayan, motivasyon bozukluğu yaşayan mutsuz sağlık çalışanlarını ortaya çıkarmıştır.

Kaynak: Sağlık Haberleri

Bu haber toplam 3979 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Yorumlar
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim