• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

"Sağlık Sanayi Yatırımları ve Kamu Destekleri" konulu panel gerçekleştirildi

"Sağlık Sanayi Yatırımları ve Kamu Destekleri" konulu panel gerçekleştirildi
Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal, "Bizim katma değeri artırmamız lazım, bunun için de daha rekabetçi ve zor sorunlara talip olmalıyız." dedi.

TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Hasan Mandal: "Bizim katma değeri artırmamız lazım, bunun için de daha rekabetçi ve zor sorunlara talip olmalıyız"

Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermayeler Genel Müdürü Mehmet Yurdal Şahin: "Devlet yardımları konusunda dünyada en iddialı, ciddi deneyime sahip ülkelerden birisiyiz"

Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Ankara tarafından Hilton Garden Inn Otel'de düzenlenen "Sağlık Sanayi Kalkınma Zirvesi"nin ikinci gününde "Sağlık Sanayi Yatırımları ve Kamu Destekleri" konulu panel gerçekleştirildi.

TÜBİTAK Başkanı Mandal, panelde, Türkiye'nin iklim değişikliğinden çok fazla etkilen bir ülke olduğunu, bunun sağlık sektörüne de yansımalarının bulunduğunu söyledi.

Mandal, sağlık sektöründe bilgi üretilmesi ve insan kaynağının geliştirilmesi için yenilikçi yöntemlere ihtiyaç duyulduğunu dile getirdi.

TÜBİTAK'ın desteklediği önemli bir başlığın da sağlık sektörü olduğunu dile getiren Mandal, bu alanda desteklenme oranının yüzde 73 olduğunu vurguladı.

Bireysel Genç Girişimci Programı ile henüz firmalaşmamış, iş fikri olan ve bunu girişime doğru dönüştürmek isteyen kurumlar için 450 bin liralık destek verdiklerini belirten Mandal, şunları kaydetti:

"İnsan kaynağının geliştirilmesi için Sanayi Doktora Programı var. Bu program 7 yıllık bir program. Gelecekteki en önemli ihtiyaç insan kaynağı. Sağlık başlı başına ciddi bir alan. Bizim katma değeri artırmamız lazım. Bunu artırmamız için de daha rekabetçi ve zor sorunlara talip olmalıyız. Birlikte iş yapmaya yönelik modellere ihtiyaç var."

- "Teşvik sistemi birçok amaca hizmet ediyor"

Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Teşvik Uygulama ve Yabancı Sermayeler Genel Müdürü Mehmet Yurdal Şahin de devlet yardımlarının amacına değinerek, "Ülkelerin ekonomik ve sosyal yapılarını iyileştirmek için teşvik sistemine başvururlar. Devletlerin, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, tekelleri önlemek ve üretimi artırmak gibi amaçları vardır. Bunun için ekonomiye doğrudan veya dolaylı olarak müdahale etmektedirler." ifadesini kullandı.

Şahin, Türkiye'de uygulanan teşviklere ilişkin de "Devlet yardımları konusunda dünyada en iddialı, ciddi deneyime sahip ülkelerden birisiyiz. Teşvik sistemi, istihdam, ihracat, teknoloji, AR-GE, bölgeler arası gelişmişlik farkını azaltmak, illerin potansiyelini ortaya çıkarmak gibi birçok amaca hizmet ediyor." diye konuştu.

Son 10 yılda, ilaç sektöründe 46 yabancı sermaye ve 238 yerli sermeye olmak üzere 284 yatırım teşvik belgesi düzenlediklerini anlatan Şahin, şu bilgileri paylaştı:

"Tıbbi cihaz sektörü için 811 yatırım teşvik belgesi düzenledik. Bunların 779'u yerli 32'si yabancı sermaye için ve bunlar için yaklaşık 12 milyar liralık yatırım ve yaklaşık 21 bin kişiye de istihdam öngörmüşüz. Ayrıca hastane yatırımlarına da bölgesel destekler veriyoruz. Bunun yanında tıp ve diyaliz merkezlerine, tahlil laboratuvarları, manyetik görüntüleme merkezi, fizik tedavi ve ağız ve diş sağlığı konularını da destekliyoruz."

Şahin, sağlık alanında poliklinik, muayenehane gibi yatırımlar için hiçbir şekilde yatırım teşvik belgesi düzenlemediklerini sözlerine ekledi.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 826 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim