• BIST 8970.82
  • Altın 2281.96
  • Dolar 32.3217
  • Euro 35.018
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 21 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 22 °C

Sağlık sektöründe katkı payı tartışması

Sağlık sektöründe katkı payı tartışması
Sağlık Bakanlığı'nın "Özel hastanelerin kapıları herkese açık" sloganıyla başlattığı uygulama özel hastaneleri birbirine düşürdü. Bazı hastanelerin SSK ve Bağ-Kur'lulardan hiç katkı payı almadan muayene yapması sektörde, "Bu paraya muayene olmaz" tartışma

Sağlık Bakanlığı'nın "Özel hastanelerin kapıları herkese açık" sloganıyla başlattığı uygulama özel hastaneleri birbirine düşürdü. Bazı hastanelerin SSK ve Bağ-Kur'lulardan hiç katkı payı almadan muayene yapması sektörde, "Bu paraya muayene olmaz" tartışması çıkarttı.. Sabah-Esra Tüzün

Sağlık Bakanlığı'nın başlattığı ve "özel hastanelerin kapıları herkese açılacak" sloganıyla duyurduğu uygulama özel hastaneler arasında büyük bir rekabete neden oldu. Bazı hastaneler rekabetin en yoğun olduğu branşlarda hasta çekebilmek için SSK ve Bağ-Kur'lu hastalara katkı payı ödemelerine gerek kalmadan hizmet vermeye başladı. Ancak bu uygulama bazı hastaneler tarafından "sağlıklı" olmadığı gerekçesiyle eleştirilmekte. Anadolu Sağlık Merkezi CEO'su Hasan Kuş, "15 liraya hasta bakan özel hastanenin yolsuzluk yapmaması beklenemez" derken, katkı paysız özel muayene başlatan Medikal Park Yönetim Kurulu Başkanı Muharrem Usta, "Hastaneler devleti dolandırmaz, onu söyleyen arkadaşı iki katı maaşla transfer edeyim, sistemin nasıl işleyeceğini görsün" diye karşılık verdi. "Katsı paysız muayene olur mu olmaz mı?" tartışmasının uzun süre devam edeceği görülüyor.

Özel hastane nasıl işletilir öğreteyim

Muharrem Usta: (Medical Park Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)
Devleti kazıklamak, yolsuzluk yapmak o kadar kolay değil. Sağlık sisteminde öyle bir denetim yapılıyor ki hiçbir özel hastanenin yolsuzluk yapmaya cesaret edeceğini zannetmem. Amacımız tüm hastalara kapılarımızı açabilmek. Arkadaşımız merak ediyorsa gelsin, yolsuzluk yapmadan sistemin nasıl işlediğini görsün. Amaç hastalara hizmet edebilmek bunun için şartlarımızı zorlayacağız.

15 liraya hasta bakmak mümkün değil

Dr. Hasan Kuş: (Anadolu Sağlık Merkezi CEO'su)
1 Ocak 2008'de yasanın yürürlüğe girmesi nedeniyle sağlık sektörü açısından kritik bir kavşağa yaklaşılmaktadır. Yasaya göre, Sosyal Güvenlik Kurumu ile anlaşma imzalayacak özel hastaneler hastalardan katkı payı talep edemeyecektir. Ancak devletin verdiği rakamlar çok düşük. 15 liraya hasta bakacak kurumun yolsuzluk yapmaması beklenemez. Konusunun yeniden değerlendirilmesi, düzenlenmesi lazım.

Katkı payı almadan muayene imkânsız

Mehmet Ali Aydınlar: (Acıbadem Hastaneler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı)
Katkı payı almadan SSK ve Bağ-Kur'lu hastalara hizmet vermemize imkân yok. Bizim giderlerimizin yüzde 60'ı personel gideridir. Devlet hastaneleri bu fiyatlarla muayene yapabilir, çünkü personel giderleri bütçeden karşılanıyor. Bizim personel giderimiz de bütçeden karşılansa biz de katkı payı almadan tedavi yapabiliriz. Katkı payı almadan hizmet veren hastaneleri incelemek lazım.

 

Yolsuzluk yapılıyor diyenler amaçlarını aşıyor

Hüseyin Bozkurt: (Medikana Şirketler Gurubu Başkanı)
Sağlık sisteminde bir şekilde yolsuzluk yapıldığını iddia edenler amacını aşıyor. Devletin katkı payına açık olması lazım, ancak hastanelerin de hastadan aldıkları oranı mümkün olduğunca azaltması şart. Biz kalp damar cerrahide ve kardiyolojide katkı payı almıyoruz. Zarar da etmiyoruz. Rekabetin yoğun olduğu alanlarda katkı payı almamayı başarabiliyoruz ancak bazı branşlarda bu mümkün değil.

Bu haber toplam 2131 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim