• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • Ankara 23 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 20 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 21 °C

Sağlık sektörünün 2016 yılı nasıl geçti?

Sağlık sektörünün 2016 yılı nasıl geçti?
Hekime şiddet, sezaryen doğum, GATA'nın devri, aşı kararı... 20 maddede 2016 yılı sağlık sektörü...


Sağlık Bakanlığı'nca, hekimler ve diğer çalışanlara yönelik şiddetin önlenmesi, sezaryenle doğum oranları ve tütün kullanımının azaltılmasına yönelik projelerden askeri hastanelerin bakanlığa devri ve kanser hastalarının ilaca erişimine kadar çeşitli konularda yeni düzenlemeler hayata geçirildi.

Sağlık Bakanlığınca, 2016'da sağlık çalışanlarına yönelik şiddetin önlenmesi, sezaryenle doğum oranları ve tütün kullanımının azaltılmasına yönelik projelerden, askeri hastanelerin bakanlığa devri, kanser hastalarının ilaca erişiminin kolaylaştırılmasına kadar birçok alanda yeni düzenlemeler hayata geçirildi.

AA muhabirinin derlemelerine göre, 2016 yılında sağlık alanındaki önemli gelişmelerden biri bakan değişikliği oldu. Daha önce 11 yıl Sağlık Bakanlığı görevini yürüten Erzurum Milletvekili Recep Akdağ, Başbakan Binali Yıldırım'ın açıkladığı 65. hükümette, yeniden bu göreve getirildi. 8 Kasım 2002'den 24 Ocak 2013'e kadar 4 kabinede bakanlık görevini yürüten ve Refik Saydam'dan sonra en uzun süre görev yapan Sağlık Bakanı olan Akdağ, bayrağı Mehmet Müezzinoğlu'ndan devraldı.

Fetullahçı Terör Örgütü'nce (FETÖ) 15 Temmuz'da gerçekleştirilen darbe girişimi sonrası açılan soruşturmalar kapsamında, Sağlık Bakanlığında 2 bin 180 kişi açığa alındı, 5 bin 526 kişi ise kamudan ihraç edildi. Yapılan değerlendirmeler sonucu bin 910 kişi ise görevine iade edildi. ​

Kanun hükmünde kararname (KHK) kapsamında da Gülhane Askeri Tıp Akademisi (GATA) ve askeri hastaneler Sağlık Bakanlığına devredildi. Buna göre, 26 ilde bulunan 33 hastane, 3 poliklinik ve 5 sağlık merkezi devralındı.

GATA'nın ismi "Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi", GATA Haydarpaşa Eğitim Hastanesinin ismi ise "Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi" oldu.

KHK ile GATA ve askeri hastanelerin devrine ilişkin belirlenen usul ve esaslara göre, savaş hali ve Türk Silahlı Kuvvetlerinin (TSK) uluslararası harekat kapsamındaki yükümlülükleri nedeniyle yurt dışında verilecek askeri sağlık hizmetlerinin, Milli Savunma Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı arasında yapılacak protokollerle düzenleneceği belirlendi.

TSK ile Sahil Güvenlik Komutanlığı ve Jandarma Genel Komutanlığının tabip ihtiyacı ve seyyar hastanelerde, çok maksatlı amfibi hücum ve denizaltı kurtarma ve yedekleme gemilerinde görevlendirilecek tabipler, Sağlık Bakanlığı ile Milli Savunma veya İçişleri bakanlıkları arasında yapılacak protokoller çerçevesinde karşılanacak.

FETÖ/PDY ile ilişkili sağlık tesisleri de Bakanlığa devredilirken, kapatılan 35 sağlık tesisinden 16'sı bakanlık hastanelerine bağlandı, 16 tesisin binaları kiralık olduğu için tıbbi cihaz ve sarf malzemeleri devir alındıktan sonra kapatıldı ve faaliyette olmayan bir tesis de içindeki cihaz ve malzemeler alındıktan sonra defterdarlığa devredildi.

1- Doğudaki personelin tayini için çalışma

Sağlık Bakanlığınca, doğu ve güneydoğudaki illerde belli süre görev yapan personelin tayinlerinde kolaylık sağlanmasına yönelik de çalışma yürütüldü. Bu kapsamda, terör olayları nedeniyle operasyonlara bağlı, başta sokağa çıkma yasağı olan ilçelerde görev yapan personelin atama tayinlerinde uygulanan sistemde, puanların 5 kat artırılması için gerekli düzenlemeler üzerinde çalışıldı.

Bölgedeki illerde personele lojman verilmesi için çalışmalar yürütüldü. Düzenlemeye göre, yaşam alanı ve kampüs şeklinde bulunması öngörülen lojmanların, hastaneye yakın olması esas alındı.

Sağlık Bakanlığı, terör saldırılarının sürdüğü Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde illere zırhlı ambulans göndermeye başladı.

 

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 29112 defa okunmuştur
Haberin Devamı  1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 11 12 13 14 15 16 17 18 19 20 21 
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim