• BIST 9814.19
  • Altın 2494.399
  • Dolar 32.3553
  • Euro 34.4531
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 22 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 21 °C
  • İzmir 28 °C

Sağlık-Sen Açıkladı: Hangi sağlık çalışanı daha fazla çalışıyor?

Sağlık-Sen Açıkladı: Hangi sağlık çalışanı daha fazla çalışıyor?
Türkiye'deki Sağlık Çalışanları Yurtdışındaki Sağlık Çalışanlarından 2.5 Kat Daha Fazla Çalışıyor

Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, Türkiye'deki sağlık çalışanlarının yurt dışındaki sağlık çalışanlarına göre 2 buçuk kat daha fazla çalıştığını söyledi.

Konuyla ilgili bilgiler veren Sağlık-Sen Genel Başkanı Metin Memiş, yoğun iş gücü nedeniyle hasta ve sağlık çalışanları arasında iletişim eksikliği yaşandığını belirtti. Memiş "Vatandaşımızın sağlığa erişme oranı 1.8'den 8.2'ye çıktığı bir dönemdeyiz. 2002 yılında 185 milyon vatandaşımız sağlık hizmeti almak için sağlık kuruluşlarına gelirken, bugün 700 milyona yakın vatandaşımız sağlık hizmetlerinden yararlanmış. Bunu yakınları ile hesapladığımız zaman rakam 3 milyarlara ulaşıyor. Bu kadar insanımız çeşitli dönemlerde bir yılda sağlık kurum ve kuruluşlarına başvurması gözleniyor. Bu rakama rağmen sağlık çalışanlarının oranında 10 yılda maalesef yüzde 60 oranında bir artış olmuş. Yani iş gücü 2,5 kat artmış durumdadır. Avrupa'daki meslektaşlarımızın 2,5 katı fazla çalışıyoruz. Elbette ki bu fazla çalışmayla yoğun iş yükü ile beraber iletişim hataları mutlaka oluyor. Vatandaşın beklentisi daha da yükseltiliyor" dedi.

Sağlık çalışanlarına şiddet gösteren vatandaşların sonradan pişman olduğunu kaydeden Memiş, "Politika belirleyicilerin ortaya koymuş oldukları cümleler nedeniyle vatandaşın sağlık çalışanına bakışı farklı olabiliyor. Elbette burada en önemli nedenlerden birisi de, medyanın rolüdür. Medyada sağlık çalışanlarına şiddet olaylarını izlerken, evet 'sağlık çalışanı ihmal etmiş oldu, yaptığı ihmalden dolayı vatandaş ekmek bıçağıyla sağlık çalışanını kovaladı' gibi bir medyada haber türü çıkıyor. Bunun yanında filmlerde sağlık çalışanlarının kafasına silah dayayarak bu hastaya bakacaksın mesajlarını vermekte elbette vatandaşın sağlık çalışanlarına şiddet uygulamasına örnek oluyor diye düşünüyoruz. Vatandaşa şiddetin kaynağı kim diye sorduğumuz da, vatandaşın yüzde 48'inin şiddetin kaynağı biziz cevabını verdiğini görüyoruz. Arkasından bizim yaptığımız şiddet olarak görülmemeli cevabı geliyor. Artık sağlık çalışanlarının da son dönemlerde şiddeti kişileştirdiğini görüyoruz. Ülkemizde 90 milyon vatandaşımız Acil Servis'lere başvuruyor. Peki, Acil Servislerde istihdam ettiğimiz sağlık çalışanı sayısı yeterli mi'oradaki güvenlik elemanı yeterli mi' Şiddetle mücadele kapsamında farkındalık oluşturmak gerekiyor. Şiddete karşı şiddetle karşılık verirseniz onun arkasından yine şiddet gelir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3536 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim