• BIST 9090.66
  • Altın 2324.412
  • Dolar 32.3684
  • Euro 34.9498
  • Ankara 15 °C
  • İstanbul 17 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 17 °C

Sağlık turizminin sıkıntısı İngilizce bilen hemşire azlığı

Sağlık turizminin sıkıntısı İngilizce bilen hemşire azlığı
Sağlık Bakanlığının 5 yıllık eylem planına da giren sağlık turizminin geliştirilmesi çalışmalarında yol alınmaya başlandı.

Sağlık Bakanlığının 5 yıllık eylem planına da giren sağlık turizminin geliştirilmesi çalışmalarında yol alınmaya başlandı.

Sağlık Yöneticileri Derneği Başkanı Onur Yarar, sağlık turizminde yapılan ameliyatların yaklaşık 20 bini bulduğunu kaydetti. Ağırlıkla Antalya ve İstanbul'da 15 civarında hastanenin bu alanda aktif olduğunu belirten Yarar, en çok hastanın'da Balkanlar, Türki cumhuriyetler ve Avrupa'dan geldiğini söyledi. Yarar, tedavi alanlannda öne çıkan tüp bebek tedavisinde Azerbaycan'dan ciddi sayıda hasta geldiğine dikkat çekti. Sağlık turizminde en büyük sorunun İngilizce bilen hemşire eksikliğinden kaynaklandığını kaydeden Yarar, sektörü geliştirmeye dönük çalışmaların ise "Türkiye'nin kendi içinde" kaldığına dikkat çekti. Yarar, özellikle "cepten" ödeme yapan Ortaasya ve Balkanlar'dan gelen hastalara dönük kamuoyu bilgilendirmeleri yapılmasını, hastanelerin veya hastanelerin oluşturacaktan ortak organizasyonların ise yurtdışı temsilcilikleri kurmasını önerdi.

Hizmet iyi, fiyat düşük Referans'ın sorularını yanıtlayan Yarar, sektörde 3 tip ülkeden bahsederken Amerika' ile İsviçre gibi hizmet kalitesinin de fiyatların da yüksek olduğu ülkeleri Türkiye gibi hizmet kalitesi iyi, fiyatlan makul ülkelerin izlediğini belirtti. Yarar, üçüncü grubu ise hizmet kalitesiyle fiyatın düşük olduğu ancak farklı yani illegal uygulamaları yapan Hindistan, Çin ve Ermenistan gibi ülkeler olarak tanımladı. Tedaviye gelen hastalar açısından da sınıflandırma yapan Yarar, "Bize iki grup hasta geliyor.

Ortaasya ve Balkanlar'dan gelenler ekonomik gücü olup da kendi ülkelerinde bu hizmeti bulamayanlar.

İkinci grup ise Avrupa ülkelerinden gelenler. Birinci gaip hasta kendi cebinden direkt ödeme yaparken Avrupalılar, sigorta şirketleri aracılığıyla gönderiliyor. Yarar, Avrupalı hastanın göz ve diş tedavisi için gelirken onkolojide eski Doğu Bloku üyesi ülkelerden ve Balkanlar'dan gelenlerin ağırlıkta olduğunu bildirdi.

Yeni yatırım yapılamıyor Yarar, sağlık turizminin gelişmesinin Türk hastalarına sunulacak teknolojik imkânların da artmasına yol açacağını vurguladı. Şu an kamu tarafından hastanelere yapılan ödemelerin hastanelerin maliyetleriyle başa baş olduğunu belirten Yarar, bu nedenle hastanelerin yeni yatırım yapamadıklannı belirtti.
Öte yandan Okan Üniversitesi Meslek Yüksekokulu'ndan İbrahim Gönen ile Oğuz Özyaral'ın yaptığı "Türkiye'de Sağlık Turizmi Yaklaşımı ve Ekonomik Boyutu" isimli araştırmaya göre Avrupa'dan çok sayıda turist çeken termal turizmde de yatırım ve reklama ihtiyaç var.

Türkiye'nin termal su kaynaklannın sadece yüzde 5'i kullanılırken 1.800 civarındaki bu kaynağın sadece 400'ü yapılanma sürecinde.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3578 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim