• BIST 9019.02
  • Altın 2279.382
  • Dolar 32.3171
  • Euro 35.0505
  • Ankara 13 °C
  • İstanbul 19 °C
  • Bursa 23 °C
  • Antalya 19 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-26.11.2016

Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-26.11.2016
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 26 Kasım 2016 tarihli ve 29900 sayılı Resmî Gazete'de yayımlandı.

26 Kasım 2016 CUMARTESİ

Resmî Gazete

Sayı : 29900

TEBLİĞ

 

Sosyal Güvenlik Kurumundan:

 

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE

DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1- 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete ’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 1.8.4 numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “Yardımcı” ibaresi, “Bir hastalığın tedavisinin başka tıbbi bir yöntemle mümkün olmaması nedeniyle yapılacak yardımcı üreme yöntemi tedavisi dışındaki yardımcı” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 2- Aynı Tebliğin 1.9.1 numaralı maddesinin birinci fıkrasının (b) bendinde yer alan “(vakıf üniversiteleri hariç)” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 3-Aynı Tebliğin 2.2 numaralı maddesinin yirmi birinci fıkrasının ikinci cümlesi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Aynı Tebliğin 2.2.2 numaralı maddesinin ikinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(2) Üçüncü basamak sağlık kurumları; SUT eki EK-2/C Listesinde yanında (*) işareti bulunmayan işlemleri SUT eki EK-2/B Listesinden de faturalandırabilir,  yanında (*) işareti olmayan işlemleri SUT eki EK-2/B veya SUT eki EK-2/C listelerinin hangisini esas alacaklarına ilişkin tercihlerini Ocak ve Temmuz aylarında MEDULA sisteminde belirteceklerdir. Ancak, SUT metninde SUT eki EK-2/C Listesi üzerinden faturalandırılacağı belirtilen işlemler; (*) işareti olup olmadığına bakılmaksızın SUT eki EK-2/C Listesindeki işlemler esas alınarak faturalandırılır.”

MADDE 5-Aynı Tebliğin 2.2.2.B numaralı maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “U1” ibareleri “U” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6-Aynı Tebliğin 2.4.3-B numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2.4.3-B- Grip aşısı bedeli; 65 yaş ve üzerindeki kişiler ile yaşlı bakımevi ve huzurevinde kalan kişilerin bu durumlarını belgelendirmeleri halinde sağlık raporu aranmaksızın; gebeliğin 2. veya 3. trimesterinde olan gebeler,  astım dâhil kronik pulmoner ve kardiyovasküler sistem hastalığı olanlar,  diyabet dâhil herhangi bir kronik metabolik hastalığı, kronik renal disfonksiyonu, hemoglobinopatisi veya immün yetmezliği olan veya immünsupresif tedavi alanlar ile 6 ay - 18 yaş arasında olan ve uzun süreli asetil salisilik asit tedavisi alan çocuk ve adolesanların hastalıklarını/gebelik durumunu belirten sağlık raporuna dayanılarak tüm hekimlerce reçete edildiğinde yılda bir defaya mahsus olmak üzere karşılanır.”

MADDE 7- Aynı Tebliğin 2.4.4.F-2 numaralı maddesinin yedinci fıkrasında yer alan “U1 ve U3” ibaresi “U” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 8- Aynı Tebliğin 2.6.1.B-4 numaralı maddesinin dördüncü fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Uçak ile yapılan sevklerde, faturanın/biletin yanında o seferle seyahat ettiğine ilişkin olarak uçak biniş kartının da ibraz edilmesi gerekmektedir.”

MADDE 9- Aynı Tebliğin 2.6.3 numaralı maddesinin birinci fıkrasında yer alan “(18 yaşını doldurmamış çocuklar için refakatin tıbben lüzum görülmesi şartı aranmaz)” cümlesi  yürürlükten kaldırılmış ve aynı fıkranın sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“18 yaşını doldurmamış çocuklar için bir kişi ile sınırlı olmak üzere refakatçi giderlerinin ödenmesinde yukarıda belirtilen koşullar aranmaz.”

MADDE 10- Aynı Tebliğin 2.6.9 numaralı maddesin yedinci fıkrasında yer alan “il sağlık müdürlüğüne” ibaresi “Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreterliğine” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 11-Aynı Tebliğin 3.1.1 numaralı maddesinin on altıncı fıkrasında yer alan “SUT eki Ek-3 listelerindeki” ibaresinden sonra gelmek üzere “ (Ek-3/C listeleri hariç)” ibaresi eklenmiştir. 

MADDE 12- Aynı Tebliğin 3.3.1 numaralı maddesinin ikinci fıkrasının (a) bendinde yer alan “genel cerrahi” ibaresinden sonra gelmek üzere “geriatri,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 13- Aynı Tebliğin 3.3.35 maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki maddeler eklenmiştir.

"3.3.36-İşitsel İmplantlar

3.3.36.A-Genel Hükümler

(1) İşitsel implantların bedelleri sadece üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında uygulanması halinde Kurumca karşılanır.

3.3.36.B- Koklear İmplant

(1) Koklear implant, bilateral ileri-çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan ve işitme cihazından yarar görmeyen veya Sağlık Bakanlığı İşitsel İmplantlar Bilimsel Danışma Komisyonu tarafından koklear implant yerleştirilmesi uygun görülen kişilerde uygulanması halinde Kurumca bedeli karşılanır.

(2) En az 3 (üç) aylık süre ile binaural işitme cihazı kullanımından fayda görmediği sağlık kurulu raporunda belirtilmelidir.

(3) Aşağıdaki kriterlerden en az birisine haiz olduğu sağlık kurulu raporu ile belgelenen kişilerde Kurumca bedeli karşılanır:

a) Alıcı ve/veya ifade edici dil yaşı ile kronolojik yaş arasında 4 (dört) yıldan daha az fark olması veya alıcı ve/veya ifade edici dili 4 (dört) yaş ve üstü olması (4-18 yaş, kronolojik yaşa bakılmaksızın),

b) Post-lingual işitme kaybı olması.

(4) Sağlık kurulu raporu, aynı resmi sağlık kurumunda çalışan 3 (üç) kulak burun boğaz hastalıkları uzman hekimi tarafından düzenlenir. Rapor ekinde aynı resmi sağlık kurumunda görevli 1 (bir) odyolog tarafından yapılan odyolojik değerlendirme sonuç belgesi ve 1 (bir) psikolog veya 1 (bir) dil konuşma terapisti tarafından yapılan değerlendirme sonuç belgesi bulunmalıdır.

(5) Elektrod yerleşimini sağlayacak kadar iç kulak gelişiminin olduğu ve koklear sinirin varlığı yüksek çözünürlükte bilgisayarlı tomografi ve/veya manyetik rezonans görüntüleme raporu ile gösterilmelidir.

(6) Menenjit sonrası oluşan işitme kayıplarında, koklear implantasyon kriterlerine uygun olması şartıyla, 3 (üç) aylık süre ile binaural işitme cihazı kullanımından fayda görmeme kuralı aranmaksızın, sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde Kurumca bedeli karşılanır.

(7) İşitsel nöropati tanısı alan olgularda; en az 6 (altı) ay süreyle işitme rehabilitasyonu ve eğitiminden fayda görmediğinin odyolojik değerlendirme ve sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde Kurumca bedeli karşılanır.

(8) Eş zamanlı veya ardışık bilateral koklear implant uygulaması kriterleri sağlık kurulu raporunda belirtilmesi kaydıyla aşağıdaki gibidir.

a) Koklear implantsyon kriterlerini karşılayan 12-48 ay arası çocuklar,

b) Yaş sınırı aranmaksızın post-lingual dönemde gelişen menenjit sonrası odyolojik kriterlere haiz ileri derecede sensörinöral işitme kayıpları,

c) 48 ayın üzerindeki hastalarda (48 aylık olanlar hariç) ileri derecede sensörinöral işitme kaybına eşlik eden bilateral körlük.

(9) Koklear implant uygulaması sonrası gelişen enfeksiyon, kolesteatom, tümör nedeniyle koklear implantın iç parçasının işlevselliğini yitirmesi durumunda, süre aranmaksızın bu durumun sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde sadece cerrahi olarak yerleştirilen iç parçanın bedeli Kurumca karşılanır.

(10) Koklear implantın, 12 (oniki) ayın altındaki hastalara uygulanması halinde Kurumca bedeli karşılanmaz.

(11) Koklear implant, cihaz ve aksesuarlar işlem bedeline dahil olarak Kurumca karşılanır.

(12) Odyolojik değerlendirme; odyometrik inceleme, timpanometri, stapes refleks eşiği testi, klinik otoakustik emisyon testi, ABR testleri ile yapılır. Koklear implantın uygulanmasında aşağıdaki odyolojik kriterler dikkate alınır.

a) 2 (iki) yaş üstü çocuklarda ve erişkinlerde bilateral 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz’lerdeki işitme eşikleri ortalamasının 80 dB’den daha kötü olması veya bir kulakta 70 dB ve daha kötü, karşı kulakta 90 dB ve daha kötü,  konuşmayı ayırt etme testi yapılabilen hastalarda konuşmayı ayırt etme skorunun %30’un altında olması gereklidir.

b) 2 (iki) yaş ve altı çocuklarda, bilateral 90 dB HL’den daha fazla sensörinöral işitme kaybının olması gereklidir.

(13) Koklear implant asgari çanta içeriği;konuşma işlemcisi, transmitter, 12 adet 675 p düğme pil, şarj edilebilir pil ünitesi, 3 adet şarj edilebilir pil ve şarj cihazı (şarj edilebilir pilleri standart üretiminde olmayanlar için 150 adet 675 p düğme pil ya da şarj edilebilir özel veya AAA pil (4 adet)), ara kablo, yedek ara kablo (3 adet), yedek mıknatıs, konuşma işlemcisi test cihazı, nem alma ve kurutma kiti, temizleme apereyi, dış parça taşıma çantası veya kutusu, günlük kullanım çantası, Türkçe kullanım kılavuzu, pil tutucu veya yuvası (2 adet) ile yedek pil yuvası kapağı (işlemci içinde olanlarda aranmaz), yedek kulak kancası (cihazda kullanımı gerekmiyorsa istenmez), yedek kulak kancası pini (cihazda kullanımı gerekmiyorsa istenmez), pin çıkarma aleti (pini olmayan cihazlarda istenmez), tornavida (cihazda kullanımı gerekmiyorsa istenmez), uzaktan kumanda (cihazın kullanımı için gerekli değil ise istenmez).

(14) Elektroakustik implant uygulaması:

a) 500 ve 1000 Hz frekanslarda işitme eşiklerinin 50 dB ve daha iyi, 2000, 3000, 4000 Hz frekanslarında 80 dB ve daha kötü olması ve konuşmayı ayırt etme skorunun %50’den kötü olması durumunda uygulanır.

b) Elektroakustik implant uygulamasının Kurumca bedelinin ödenmesi için son 1 (bir) yıl işitme eşiklerinin stabil olduğu belirtilmelidir.

3.3.36.C- Kemiğe Monte İşitme Cihazı ve Aksesuarları

(1) 5 (beş) yaş ve üzerinde, bilateral işitme kaybı olan ve her 2 (iki) kulakta da konvansiyonel işitme cihazlarından fayda görmediği veya tıbbi gerekçesiyle kullanılamadığının belirtildiği aynı resmi sağlık kurumunda çalışan 3 (üç) kulak burun boğaz hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı ve ekinde aynı resmi sağlık kurumunda görevli 1 (bir) odyolog tarafından yapılan odyolojik değerlendirme sonuç belgesi bulunan sağlık kurulu raporu ile aşağıdaki kriterlere uyan hastalarda veya Sağlık Bakanlığı İşitsel İmplantlar Bilimsel Danışma Komisyonu tarafından kemiğe monte işitme cihazı yerleştirilmesi uygun görülen kişilerde uygulanması halinde Kurumca bedeli karşılanır.

(2) Kemik yolu işitme eşiği 500, 1000, 2000 ve 4000 Hz’ de 60 dB’i aşmayan, iletim veya mikst tip işitme kaybı olan ve konuşmayı ayırt etme skoru %60 ve üzerinde olan hastalarda aşağıdaki kriterlerden mevcut olanlarının saptandığının sağlık kurulu raporu ile belgelendirilmesi halinde ve aşağıda belirtilen kriterlerden en az birine uyması kaydıyla;

a) Bilateral aural atrezi olan,

b) Tek taraflı aural atrezi varlığında diğer kulakta 18 yaş ve altı hastalarda 30 dB ve üzerinde, erişkin hastalarda 40 dB ve üzerinde kalıcı işitme kaybı olan,

c) Cerrahi ile düzeltilemeyen bilateral konjenital dış ve orta kulak anamolileri ve yaygın timpanoskleroz olgularında olan,

ç) Bilateral mastoidektomi kavitesi bulunan,

d) Tedaviye dirençli kronik eksternal otit olan,

e) Bir kulakta total işitme kaybı olup diğer kulakta iletim tipi veya mikst tipi işitme kaybı olan, hastalarda uygulanması halinde bedelleri Kurumca karşılanır.

(3) 5 (beş) yaşından küçük hastalara uygulandığı takdirde bedeli Kurumca karşılanmaz. Ancak 5 (beş) yaşından küçük hastalara ya da genel durumu cerrahi uygulamaya elverişli olmayan hastalara kafa bandı ya da benzeri bir ataçmanla uygulanması halinde konuşma işlemcisinin bedeli Kurumca karşılanır.

(4) Kafa bandı uygulanan hastalarda, cerrahi operasyonun planlandığı tarihte iç parça ile dış parça arasında aktarıcı sistem ve bileşenleri ile cerrahi ile yerleştirilen iç parçanın bedeli Kurumca karşılanır.

3.3.36.Ç- Orta Kulak İmplantı

(1) Bilateral işitme kaybı olan ve her 2 (iki) kulakta da konvansiyonel işitme cihazlarından fayda görmediği aynı resmi sağlık kurumunda çalışan 3 (üç) kulak burun boğaz hastalıkları uzman hekiminin yer aldığı ve ekinde aynı resmi sağlık kurumunda görevli 1 (bir) odyolog tarafından yapılan odyolojik değerlendirme sonuç belgesi bulunan sağlık kurulu raporu ile saptanan ve aşağıdaki kriterlere uyan hastalarda veya Sağlık Bakanlığı İşitsel İmplantlar Bilimsel Danışma Komisyonu tarafından orta kulak implantı yerleştirilmesi uygun görülen kişilerde uygulanması halinde Kurumca bedeli karşılanır. Kurumca bedelinin karşılanması için son 2 (iki) yıl işitme eşiklerinin stabil olduğu sağlık kurulu raporunda belirtilmelidir.

a) Sensörinöral işitme kayıpları:

1) 500 Hz'de 65 dB, 1000, 2000 Hz'de 70 dB, 4000 Hz'de 85 dB’i geçmeyen sensorinöral işitme kaybı olması ve konuşmayı ayırt etme skorunun %50’den daha iyi olması durumunda uygulanır.

2) Retrokoklear patolojinin olmadığının sağlık kurulu raporunda belirtilmesi gereklidir.

b) İletim ve mikst tip işitme kayıpları:

1) Kemik yolu işitme eşikleri 60 dB’den kötü olmayan mikst veya iletim tipi işitme kaybı ve konuşmayı ayırt etme skorunun %50’den daha iyi olması durumunda uygulanır.

2) Her iki kulağı da daha önce en az bir kez opere edilmiş hastanın işitme kaybının düzeltilememiş olduğu sağlık kurulu raporunda belirtilmelidir.

c) Bilateral işitme kaybı olup, konvansiyonel işitme cihazı ile düzeltilebilme şartı aranmadan orta kulak implantı yapılabilecek özellikli durumlar;

1) Geçirilmiş kulak cerrahisi sonucu bilateral radikal mastoidektomi kavitesi olan hastalarda,

2) Bilateral konjenital dış ve orta kulak anomalisi olan hastalarda,

3) İşitme cihazı endikasyonu olup steteskop kullanması gereken sağlık çalışanlarında.

3.3.36.D- Beyinsapı İmplantı

(1) Rapor ekinde aynı resmi sağlık kurumunda çalışan 1 (bir)  odyolog ve 1 (bir) psikolog veya 1 (bir) dil konuşma terapisti değerlendirme sonucu bulunan aynı resmi sağlık kurumunda çalışan 3 (üç) kulak burun boğaz hastalıkları uzman hekimi tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile tek taraflı uygulanması halinde Kurumca bedeli karşılanır.

(2) Bilateral çok ileri derecede sensörinöral işitme kaybı olan hastalarda Kurumca bedeli karşılanır.

(3) Aşağıdaki kriterlerden en az birinin varlığında,

a) CT ve/veya MRI incelemeleri sonucu; koklea ve/veya akustik sinirin olmadığı veya tam gelişmediği veya hasar gördüğü tespit edilen hastalarda,

b) Bilateral akustik tümörü olan nörofibramatozis Tip 2 olgularında tek taraflı tümör eksizyonu ile aynı seansta aynı tarafa beyin sapı implantı uygulanması halinde,

Kurumca bedeli karşılanır.

(4) Beyin sapı implantının, 12 (oniki) ayın altındaki hastalara uygulanması halinde bedeli Kurumca karşılanmaz.

(5) Yukarıdaki kriterleri taşımayan hastalar için Sağlık Bakanlığı İşitsel İmplantlar Bilimsel Danışma Komisyonu tarafından beyin sapı implantı yerleştirilmesi uygun görülen kişilerde Kurumca bedeli karşılanır.”

MADDE 14- Aynı Tebliğin 4.2.13.1.3 numaralı alt maddesinden sonra aşağıdaki alt madde eklenmiştir.

4.2.13.1.4 Biyopsisi ile ilgili genel prensipler

(1) Karaciğer biyopsisi ile ilgili kurallar Ishak skorlamasına göre (pediatrik hastalarda Knodell skorlamasına göre) belirlenmiştir.

(2) Biyopsi için kontrendikasyon bulunan hastalarda [PT de 3 sn den fazla uzama veya trombosit sayısı <80.000 /mm3 veya kanama eğilimini artıran hastalıklar veya kronik böbrek yetmezliği/böbrek nakli veya biyopsiye engel olacak konumda bir yer kaplayıcı lezyonun varlığı veya karaciğer sirozu veya karaciğer nakli veya gebeler veya biyopsiye engel teşkil edecek şekilde ciddi yeti yitimine neden olan psikotik bozukluğu ve zeka geriliği olan hastalarda (biyopsi uyumunun olmadığının psikiyatri uzman hekimlerince düzenlenecek sağlık kurulu raporunda belirtilmesi koşuluyla)] karaciğer biyopsisi koşulu aranmaz. Biyopsi koşulu aranmayan durumlar sağlık raporunda açık olarak belirtilir.”

MADDE 15- Aynı Tebliğin 4.2.13.2 numaralı maddesinin birinci fıkrasının sonuna aşağıdaki cümle eklenmiştir.

“Biyopsisi ile ilgili hepatit B’deki belirtilen genel prensipler esas alınır.”

MADDE 16- Aynı Tebliğin 4.2.14 numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a)  4.2.14 .A maddesinin birinci fıkrasında yer alan “karmustin,” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

b) 4.2.14.C maddesinin üçüncü fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

ğğ) Karmustin;

1) Sağlık Bakanlığından hasta bazında alınacak endikasyon dışı onaya dayanılarak; beyin tümörleri-glioblastom, beyinsapı glioması, medullablastom, astrositom, ependimoma ve metastatik beyin tümörleri endikasyonlarında;  yanlızca rekürrens veya nüks hastalarda tek ajan veya diğer onaylı kemoterapötik ajanlarla belirlenmiş kombinasyon tedavisi şeklinde tıbbi onkoloji uzman hekiminin yer aldığı tedavi protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak tıbbi onkoloji uzman hekimlerince reçete edilir. Bu şekildeki kullanımda endikasyon dışı onay tarihi ve süresi sağlık kurulu raporunda belirtilir.

2) Sağlık Bakanlığından hasta bazında alınacak endikasyon dışı onaya dayanılarak; hodgkın lenfoma ve non-hodgkın lenfoma hastalarında kemik iliği nakli hazırlık rejimi kullanımında hematoloji uzman hekiminin yer aldığı tedavi protokolünü gösterir sağlık kurulu raporuna dayanılarak hematoloji uzman hekimlerince reçete edilir. Bu şekildeki kullanımda endikasyon dışı onay tarihi ve süresi sağlık kurulu raporunda belirtilir.

3) Yukarıdaki koşullar dışında kullanılması halinde Kurumca bedelleri karşılanmaz.”

MADDE 17  - Aynı Tebliğin 4.2.34 numaralı maddesinde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) 4.2.34 numaralı maddesinin başlığı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

4.2.34 - Multipl Skleroz Hastalığında beta interferon, glatiramer asetat, teriflunomid, fingolimod ve natalizumab kullanım ilkeleri

b) 4.2.34 numaralı maddesinin mülga üçüncü fıkrası aşağıdaki şekilde yeniden düzenlenmiştir.

"(3) Natalizumab; yalnızca yüksek derecede aktif  relapsing remitting multipl skleroz hastalarından, en az bir yıl süre ile bir beta interferon veya glatiramer asetat  tedavisine yanıt vermeyen ve yüksek hastalık aktivitesine sahip olan hastalarda kullanılır.

a) Yanıt vermeyen hastalar; en az bir yıllık tedavi süresince  ataklarında değişiklik olmayan veya  yılda en az bir atak  geçirmiş olan veya ataklarında artış gözlenen ve hastaların beyin Manyetik Rezonans Görüntüleme (MRG)’sinde en az 1 adet Gadolinium-artırıcı lezyon veya en az 9 adet T2-hiperintens lezyonu bulunması durumundaki hastalardır.

b) Natalizumab tedavisine başlamak için PML (Progresif multifokal lökoensefalopati) riskini belirleyen Anti-JCV Antikor Testi sonucunun negatif olduğunun  raporda belirtilmiş olması gerekir. Bu test tedavi boyunca yılda iki kez yapılır ve her raporda test sonucu belirtilir. Test sonucunun pozitif olması halinde tedavi sonlandırılır.

c) Üçüncü basamak sağlık kurumlarında bu durumların belirtildiği ve nöroloji uzman hekiminin yer aldığı  6 aylık sağlık kurulu raporuna dayanılarak nöroloji uzman hekimleri tarafından reçete edilir.”

MADDE 18  - Aynı Tebliğin 4.2.45 numaralı alt maddesinden sonra gelmek üzere aşağıdaki alt madde eklenmiştir.

4.2.46  Idiyopatik Pulmoner Fibrozis (IPF) tedavisinde ilaç  kullanım ilkeleri;

(1) Pirfenidon etken maddesini içeren ilaçlar; üçüncü basamak sağlık kurumlarında en az üç göğüs hastalıkları uzman hekiminin bulunduğu 6 ay süreli sağlık kurulu raporuna dayanılarak tüm göğüs hastalıkları uzman hekimlerince reçetelenir.”

MADDE 19- Aynı Tebliğ eki Ayaktan Başvurularda Ödeme Listesi (EK-2/A)’nin açıklamalar bölümünün, (4) numaralı satırında yer alan açıklama  aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“**Sadece girişimsel radyoloji işlemleri yapılması halinde faturalandırılır.”

MADDE 20- Aynı Tebliğ eki Hizmet Başı İşlem Puan Listesi (EK-2/B)’nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.  

a) Listede yer alan “550980, 550990, 551030, 551040, 551060, 551070, 551080, 551081, 551082, 551083, 551090, 551100,  700941” SUT kodlu işlem satırları yürürlükten kaldırılmıştır.

b) Listeye “550980” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

550981

Faset Eklem RFT, tek

 

250,25

                                                                                                                                                                                        ”

c) Listeye “550990” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

550991

Glossofaringeal RFT

Toplam sayı dahil

350,25

                                                                                                                                                                                       ”

ç) Listeye “551030” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

551031

Perkütan  faset sinir denervasyon RFT, tek

Toplam sayı dahil

250,25

 

551032

Perkütan  faset sinir denervasyon Kriyoablasyon, tek

Toplam sayı dahil

250,25

                                                                                                                                                                                       ”

d) Listeye “551040” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

551041

Perkütan intradiskal RFT

Toplam sayı dahil

250,25

                                                                                                                                                                                       ”

e) Listeye “551060” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

551061

RFT Nörotomi

Toplam sayı dahil

250,25

 

551062

Kriyoablasyon Nörotomi

Toplam sayı dahil

250,25

                                                                                                                                                                                       ”

f) Listeye “551070” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

551071

Sakroiliyak eklem RFT

Toplam sayı dahil

200,17

 

551072

Sakroiliyak eklem Kriyoablasyon

Toplam sayı dahil

200,17

                                                                                                                                                                                       ”

g) Listeye “551083” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

551084

Servikal Dorsal Root Gangliyonu RFT

Toplam sayı dahil

250,00

 

551085

Torakal Dorsal Root Gangliyon (DRG)-RFT

Toplam sayı dahil

250,00

 

551086

Lomber Dorsal Root Gangliyon (DRG)-RFT

Toplam sayı dahil

250,00

 

551087

Sakral Dorsal Root Gangliyon (DRG) RFT

Toplam sayı dahil

250,00

                                                                                                                                                                                        ”

ğ) Listeye “551090” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

551091

Spenopalatin gangliyon RFT

Toplam sayı dahil

300,17

                                                                                                                                                                                        ”

h) Listeye “551100” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

551101

Stellat gangliyon RFT

Toplam sayı dahil

250,25

                                                                                                                                                                                       ”

ı) Listeye “615160” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615161

Hidrosefali Şant Revizyonu

615160 ile birlikte faturalandırılmaz.

1.000,00

                                                                                                                                                                                        ”

i) Listeye “615170” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615171

Araknoid Kist Endoskopik Fenestrasyon

P615170, 615170 ve P615171 ile birlikte faturalandırılmaz.

1.198,99

                                                                                                                                                                                        ”

j) Listeye “615350” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615351

Endoskopik ventrikül içi cerrahisi

615350 ile birlikte faturalandırılmaz.

2.500,00

                                                                                                                                                                                       ”

k) Listeye “615440” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

615441

Yüzeyel metastatik beyin tümörleri

P615440 birlikte faturalandırılmaz.

1.176,69

 

615442

Derin metastatik beyin tümörleri

P615440 birlikte faturalandırılmaz.

2.866,00

                                                                                                                                                                                       ”

l) Listeye “615450” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615451

İnsüler bölge lezyonları (talamus bazal ganglion)

 

2.866,77

                                                                                                                                                                                        ”

m) Listeye “615570” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

615571

4. Ventrikül tümör cerrahisi

 

2.700,00

 

615572

Beyin sapı lezyonlar cerrahisi

 

3.550,00

                                                                                                                                                                                       ”

n) Listeye “615600” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

615601

Endoskopik hipofiz cerrahisi

Adenomektomi, P615600, 615600 ve P615601 ile birlikte faturalandırılmaz.

1.300,00

 

615602

Endoskopik BOS fistülü cerrahisi

602180, P602180 ve P615602 ile birlikte faturalandırılamaz.

600,34

        ”                                                                                                                                

o) Listeye “615760” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615761

Lomber ekstradural tümör eksizyonu

616020, P615760 ve 615760 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

1.086,06

                                                                                                                                                                                       ”

ö) Listeye “615800” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615801

Servikal ekstradural tümör eksizyonu

616070, P616070, P615800, 615800 ve 615801 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

959,30

                                                                                                                                                                                       ”

p) Listeye “615840” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615841

Torakal ekstradural tümör eksizyonu

616110, P616110, 615840, P615840 ve P615841 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

706,02

                                                                                                                                                                                        ”

r) Listeye “615890” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615891

Perkutan transpediküler biyopsi

614150 ve 614140 ile birlikte faturalandırılamaz.

320,00

                                                                                                                                                                                        ”

s) Listeye “615920” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

615921

İnterlaminar yol ile Endoskopik  lomber disk cerrahisi

615920, P615920, P615921, P615922 ve 615922 ile birlikte faturalandırılamaz. Klasik, laminotomi ile birlikte

770,00

 

615922

Transforaminal yol ile Endoskopik  lomber disk cerrahisi

615920, P615920, 615921, P615921 ve P615922 ile birlikte faturalandırılamaz. Klasik, laminotomi ile birlikte

770,00

                                                                                                                                                                                       ”                                                   

ş) Listeye “615930” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

615931

Dar spinal kanalda unilateral dekompresyon

Posterior stabilizasyon işlemleri (614040 ve 614050) ile birlikte faturalandırılamaz.

800,34

                                                                                                                                                                                        ”

t) Listeye “616140” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

616141

Endoskopik  odontoid cerrahisi

616140, P616140 ve P616141 ile birlikte faturalandırılmaz.

2.500,00

                                                                                                                                                                                       ”

u) Listeye “618203” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

618204

Koklear implant revizyonu

Koklear implant cerrahi ile yerleştirilen iç parçası hariç, Konuşma işlemcisi bu işlem kodu ile birlikte fatura edilemez.Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır.

1.353,41

 

618205

Kemiğe implante edilebilir işitme cihazı revizyonu

Kafabandı uygulamasından sonra yapılan implantasyon uygulamaları da bu işlem üzerinden faturalandırılır. Konuşma  işlemcisi bu işlem kodu ile birlikte fatura edilemez. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır. Kemiğe monte işitme cihazı aksesuarları, iç parça ile dış parça arasında aktarıcı sistem ve/veya bileşenleri ile Cerrahi ile yerleştirilen iç parça hariç

300,17

 

618206

 Kafa bandı uygulaması

Ömür boyu bir kez faturalandırılabilir. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır. Kemiğe implante edilebilir işitme cihazı konuşma işlemcisi ile birlikte faturalandırılır.Konuşma işlemcisi hariç, band dahil.

100,00

 

618207

Bilateral koklear implant yerleştirilmesi

P618021, P618090, P618100, P618201, P618202, P618203, P618250, P618340, P618410 ile birlikte faturalandırılmaz. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır.  Bir hasta için ömrü boyunca bir defa faturalandırılır. Bu kod faturalandırılan hastalara P618200 kodu ömür boyunca faturalandırılmaz.

1.950,00

                                                                                                                                                                                        ”

ü) Listeye  “621045” SUT kodlu işlemden önce gelmek üzere  aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

621044

Kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik invitro fertilizasyon (İVF)

 

691,40

                                                                                                                                                                                        ”

v) Listeye “700943” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.                           “

 

700944

Transkateter protez aortik kapak implantasyonu (Replasmanı)

 

1.200,51

 

700945

Transkateter protez pulmoner kapak implantasyonu (Replasmanı)

 

1.200,51

                                                                                                                                                                                       ”

y) Listeye “704630” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

704631

Spermiogram (tam otomatize)

704630 ve 704570 ile birlikte faturalandırılmaz.

30,00

                                                                                                                                                                                        ”

z) Listede yer alan “ 602180” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

503

602180

Endoskopik BOS rinoresi cerrahisi

602.210 , 602.300 , 602.320 , 602.330, 602.340, 615602 ile birlikte faturalandırılmaz.

600,34

                                                                                                                                                                                        ”

aa) Listede yer alan “608940” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1260

608940

Videotorakoskopi, torakal sempatektomi

Hiperhidroz için sağlık kurulu raporu ile tıbbi gerekçe belirtilmelidir. Diğer endikasyonlar hariç

   832,73

                                                                                                                                                                                       ”

bb) Listede yer alan “615000” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1976

615000

Perkütan foramen ovale gasser gangliyonu RF termokoagülasyonu

X-ray hariç bir hasta için ömrü boyunca üç defadan fazla yapılması halinde nöroloji, algoloji/anestezi ve beyin cerrahisi uzmanlarından oluşan sağlık kurulu ile tıbbi gerekçe belirtilmelidir.

359,19

                                                                                                                                                                                       ”

cc) Listede yer alan  “615160” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1993

615160

Hidrosefali şant ameliyatları

615161 ile birlikte faturalandırılmaz.

826,31

                                                                                                                                                                                        ”

çç) Listede yer alan “615170” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1994

615170

Hidrosefali ameliyatları, 3.ventrikülostomi

P615171, P615170 ve 615171 ile birlikte faturalandırılmaz.

1.198,99

                                                                                                                                                                                        ”

dd) Listede yer alan  “615350” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2020

615350

3. ventrikül içi tümörleri

615351 ile birlikte faturalandırılmaz.

1.947,72

                                                                                                                                                                                        ”

ee) Listede yer alan  “615440” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2029

615440

Glial tümör eksizyonu, mikroşirürjikal teknikle

P615441, P615442 birlikte faturalandırılmaz.

1.176,69

                                                                                                                                                                                        ”

ff) Listede yer alan  “615600” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2051

615600

Transsfenoidal hipofizektomi

Adenomektomi, P615601, 615601 ve P615600 ile birlikte faturalandırılmaz.

1.185,73

                                                                                                                                                                                        ”

gg) Listede yer alan “ 615760” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 2069

615760

Lomber intradural tümör eksizyonu

616020, P615761 ve 615761 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

1.086,06

                                                                                                                                                                                        ”

ğğ) Listede yer alan  “615800” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 2072

615800

Servikal intradural ekstramedüller tümör eksizyonu

616070, P616070, P615801, 615801 ve P615800 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

959,53

                                                                                                                                                                                       ”

hh) Listede yer alan “ 615830” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2075

615830

Spinal syringomyeli drenajı eksizyonu

616020, 616070, 616110 ile birlikte faturalandırılmaz. Laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

1.416,18

                                                                                                                                                                                        ”

ıı) Listede yer alan “ 615840” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 2077

615840

Torakal intradural ekstramedüller  tümör eksizyonu

616.110, P616110, P615840, P615841 ve 615841 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

706,02

                                                                                                                                                                                        ”

ii) Listede yer alan  “615920” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 2085

615920

Lomber mikrocerrahi ile diskektomi, tek seviye

P615920, P615921, 615921, P615922 ve 615922 ile birlikte faturalandırılamaz. Klasik, laminotomi ile birlikte

700,34

                                                                                                                                                                                        ”

jj) Listede yer alan  “615990” SUT kodlu işlem satırı  SUT kodu ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 2092

615991

Transsakral girişimle kamera eşliğinde lomber epidural adezyolizis

 

758,85

                                                                                                                                                                                        ”

kk) Listede yer alan  “616140” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 2108

616140

Transoral odontoidektomi

P616140, 616141 ve P616141 ile birlikte faturalandırılmaz.

1.416,59

                                                                                                                                                                                       ”

ll) Listede yer alan  “618200” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2343

618200

Koklear implant yerleştirilmesi

P618021, P618090, P618100, P618201, P618202, P618203, P618250, P618340, P618410 ile birlikte faturalandırılmaz. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır.   Bir hasta için ömrü boyunca iki defa faturalandırılır.Bu kod faturalandırılan hastalara P618204 kodu ömür boyunca faturalandırılmaz.

1.303,41

                                                                                                                                                                                       ”

mm) Listede yer alan “ 618202” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2345

618202

Kemiğe implante edilebilir işitme cihazı yerleştirilmesi

P618021, P618090, P618100, P618200, P618201, P618203, P618250, P618340, P618410, 618021, 618090, 618100, 618200, 618201, 618203, 618250, 618340 ve 618410 ile birlikte faturalandırılmaz. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır. Bir hasta için ömrü boyunca bir defa faturalandırılır.

700,34

                                                                                                                                                                                        ”

nn) Listede yer alan  “704570” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

3299

704570

Kruger testi

704631 ile birlikte faturalandırılmaz.

10,12

                                                                                                                                                                                        ”

oo) Listede yer alan  “704630” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

3305

704630

Sperma değerlendirilmesi (Bilgisayarla)

704631 ile birlikte faturalandırılmaz.

20,07

                                                                                                                                                                                        ”

MADDE 21- Aynı Tebliğ eki Tanıya Dayalı İşlem Puan Listesi (EK-2/C)’nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan “P550980, P550990, P551030, P551040, P551060, P551070, P551080, P551081, P551082, P551083, P551090, P551100, P607931, P700941” SUT kodlu işlem satırları yürürlükten kaldırılmıştır.

b) Listeye “P550980” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P550981

Faset Eklem RFT, tek

 

D

*

1.349,07

                                                                                                                                                                                        ”

c) Listeye “P550990” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P550991

Glossofaringeal RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

                                                                                                                                                                                        ”

ç) Listeye “P551030” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P551031

Perkütan  faset sinir denervasyon RFT, tek

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

 

P551032

Perkütan  faset sinir denervasyon Kriyoablasyon, tek

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

                                                                                                                                                                                        ”                                                                                                                                                                                                          

d) Listeye “P551040” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P551041

Perkütan intradiskal RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.686,34

                                                                                                                                                                                       ”

e) Listeye “P551060” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P551061

RFT Nörotomi

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

 

P551062

Kriyoablasyon Nörotomi

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

                                                                                                                                                                                        ”

f) Listeye “P551070” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P551071

Sakroiliyak eklem RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.205,73

 

P551072

Sakroiliyak eklem Kriyoablasyon

Toplam sayı dahil

D

*

1.205,73

                                                                                                                                                                                       ”                                                                                                                                                                                           

g) Listeye “P551083” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P551084

Servikal Dorsal Root Gangliyonu RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

 

P551085

Torakal Dorsal Root Gangliyon (DRG)-RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

 

P551086

Lomber Dorsal Root Gangliyon (DRG)-RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

 

P551087

Sakral Dorsal Root Gangliyon (DRG) RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

                                                                                                                                                                                        ”

ğ) Listeye “P551090” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P551091

Spenopalatin gangliyon RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.306,91

                                                                                                                                                                                        ”

h) Listeye “P551100” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P551101

Stellat gangliyon RFT

Toplam sayı dahil

D

*

1.256,32

                                                                                                                                                                                       ”

ı) Listeye“P607931” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P607932

Vena safena magna ve /veya parvanın endovenöz ablasyonu RF

Tüm malzemeler dahil

C

*

2.000,00

 

P607933

Vena safena magna ve /veya parvanın endovenöz ablasyonu lazer

Tüm malzemeler dahil

C

*

2.000,00

 

P607934

Vena safena magna ve /veya parvanın endovenöz ablasyonu buhar

Tüm malzemeler dahil

C

*

2.000,00

                                                                                                                                                                                        ”

i) Listeye “P615160” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P615161

Hidrosefali Şant Revizyonu

P615160,615160 ve 615161 ile birlikte faturalandırılmaz.

B

*

2.455,96

                                                                                                                                                                                        ”

j) Listeye “P615170” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P615171

Araknoid Kist Endoskopik Fenestrasyon

P615170, 615170 ve 615171 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

4.600,57

                                                                                                                                                                                        ”     

k) Listeye “P615350” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P615351

Endoskopik 3. ventrikül içi tümör cerrahisi

P615350, 615350 ve 615351 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

8.699,29

                                                                                                                                                                                        ”

l) Listeye “P615440” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P615441

Yüzeyel metastatik beyin tümörleri

P615440 birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

5.448,97

 

P615442

Derin metastatik beyin tümörleri

P615440 birlikte faturalandırılmaz.

A2

*

7.139,97

                                                                                                                                                                                        ”

m) Listeye “P615570” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P615571

4. Ventrikül tümör cerrahisi

 

A3

 

8.031,68

 

P615572

Beyin sapı lezyonlar cerrahisi

 

A2

 

13.515,09

                                                                                                                                                                                       ”

n) Listeye “P615600” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P615601

Endoskopik hipofiz cerrahisi

Adenomektomi, P615600, 615600 ve 615601 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

5.174,02

 

P615602

Endoskopik BOS fistülü cerrahisi

602180, P602180 ve 615602 ile birlikte faturalandırılamaz.

B

 

2.065,77

                                                                                                                                                                                       ”

o) Listeye “P615760” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P615761

Lomber ekstradural tümör eksizyonu

616.020, P615760 ve 615760 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

B

 

3.601,58

                                                                                                                                                                                        ”

ö) Listeye “P615800” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P615801

Servikal ekstradural tümör eksizyonu

616070, P616070, P615800, 615800 ve 615801 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

B

 

2.648,57

                                                                                                                                                                                        ”

p) Listeye “P615840” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P615841

Torakal ekstradural tümör eksizyonu

616110, P616110, 615840, P615840 ve 615841 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

B

 

2.185,50

                                                                                                                                                                                        ”

r) Listeye “P615920” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P615921

İnterlaminar yol ile Endoskopik  lomber disk cerrahisi

615920, P615920, 615921, P615922 ve 615922 ile birlikte faturalandırılamaz. Klasik, laminotomi ile birlikte

B

*

1.999,34

 

P615922

Transforaminal yol ile Endoskopik  lomber disk cerrahisi

615920, P615920, 615921, P615921 ve 615922 ile birlikte faturalandırılamaz. Klasik, laminotomi ile birlikte

B

*

1.999,34

                                                                                                                                                                                        ”

s) Listeye “P616140” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P616141

Endoskopik  odontoid cerrahisi

616140, P616140 ve 616141 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

5.826,95

                                                                                                                                                                                        ”

ş) Listeye “P618203” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P618204

Koklear implant revizyonu

Koklear implant cerrahi ile yerleştirilen iç parçası hariç,Konuşma işlemcisi bu işlem kodu ile birlikte fatura edilemez. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır.

A3

*

2.550,60

 

P618205

Kemiğe implante edilebilir işitme cihazı revizyonu

Kafabandı uygulamasından sonra yapılan implantasyon uygulamaları da bu işlem üzerinden faturalandırılır. Konuşma  işlemcisi bu işlem kodu ile birlikte fatura edilemez.KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI AKSESUARLARI İç parça ile dış parça arasında aktarıcı sistem ve/veya bileşenleri ile Cerrahi ile yerleştirilen iç parça hariç. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır.

B

*

1.979,34

 

P618206

Kafa bandı uygulaması

Ömür boyu bir kez faturalandırılabilir. Kemiğe implante edilebilir işitme cihazı konuşma işlemcisi ile birlikte faturalandırılır.Konuşma işlemcisi hariç, band dahil. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır.

E

*

100,00

 

P618207

Bilateral koklear implant yerleştirilmesi

P618021, P618090, P618100, P618201, P618202, P618203, P618250, P618340, P618410 ile birlikte faturalandırılmaz. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır. Koklear implant ve seti dahil.  Bir hasta için ömrü boyunca bir defa faturalandırılır. Bu kod faturalandırılan hastalara P618200 kodu ömür boyunca faturalandırılmaz.

A3

*

90.900,00

                                                                                                                                                                                        ”                                                                                                                                                                              

t) Listeye “P621045” SUT kodlu  işlemden önce gelmek üzere aşağıdaki işlem satırı eklenmiştir.

 

P621044

Kök hücre vericisi kardeş doğmasına yönelik invitro fertilizasyon (İVF)

2.4.4.İ.2 Maddesine bakınız.

B

*

    2.091,06

                                                                                                                                                                                        ”

u)  Listeye “P700943” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

 

P700944

Transkateter protez aortik kapak implantasyonu (Replasmanı)

Protez kapak, delivery sistem ve long sheath hariç

A3

*

  2.263,74

 

P700945

Transkateter protez pulmoner kapak implantasyonu (Replasmanı)

Protez kapak, delivery sistem ve long sheath hariç

A3

*

  2.263,74

                                                                                                                                                                                        ”

ü) Listede yer alan P602180 SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

195

P602180

Endoskopik BOS rinoresi cerrahisi

P602210, P602300, P602320, P602330, P602340, P615602 ile birlikte faturalandırılmaz.

B

 

     600,34 

                                                                                                                                                                                        ”

v) Listede yer alan “P608940” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

   884

P608940

Videotorakoskopi, torakal sempatektomi

Hiperhidroz için sağlık kurulu raporu ile tıbbi gerekçe belirtilmelidir.Diğer endikasyonlar hariç.

B

 

    2.495,78

                                                                                                                                                                                        ”

y)  Listede yer alan “P610575” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 1090

P610575

Anal fistülde seton uygulaması

P610570 ile birlikte faturalandırılmaz.

C

*

1.157,00

                                                                                                                                                                                   ”

z) Listede yer alan “P615000” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 1551

P615000

Perkütan foramen ovale gasser gangliyonu RF termokoagülasyonu

X-ray hariç bir hasta için ömrü boyunca üç defadan fazla yapılması halinde nöroloji, algoloji/anestezi ve beyin cerrahisi uzmanlarından oluşan sağlık kurulu ile tıbbi gerekçe belirtilmelidir.

C

 

937,27

                                                                                                                                                                                      ”

aa) Listede yer alan “P615160” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1568

P615160

Hidrosefali şant ameliyatları

Şant aleti ücreti hariç, P615161,615161 ve 615160 ile birlikte faturalandırılmaz.

B

*

2.280,96

                                                                                                                                                                                       ”

bb) Listede yer alan” “P615170” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1569

P615170

Hidrosefali ameliyatları, 3.ventrikülostomi

P615171, 615170 ve 615171 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

4.600,57

                                                                                                                                                                                       ”

cc) Listede yer alan  “P615350” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1595

P615350

3. ventrikül içi tümörleri

P615351, 615350 ve 615351 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

8.146,29

                                                                                                                                                                                       ”

çç) Listede yer alan “ P615440” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1604

P615440

Glial tümör eksizyonu, mikroşirürjikal teknikle

P615441, P615442 birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

5.448,97

                                                                                                                                                                                     ”

dd) Listede yer alan “P615600” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1626

P615600

Transsfenoidal hipofizektomi

Adenomektomi, P615601, 615601 ve 615600 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

5.059,02

                                                                                                                                                                                       ”

ee) Listede yer alan “ P615760” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1644

P615760

Lomber intradural tümör eksizyonu

616020, P615761 ve 615761 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

B

 

1.086,06

                                                                                                                                                                                        ”

ff) Listede yer alan “P615800” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1647

P615800

Servikal intradural ekstramedüller tümör eksizyonu

616070, P615801, 615801 ve 615800 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

B

 

2.648,57

                                                                                                                                                                                        ”

gg) Listede yer alan “P615830” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1650

P615830

Spinal syringomyeli drenajı eksizyonu

616020, 616070, 616110 ile birlikte faturalandırılmaz. Laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

B

 

2.803,54

                                                                                                                                                                                      ”   

ğğ) Listede yer alan “P615831” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

  1651

P615831

Servikal anterior oblik korpektomi tek omurga

 

B

*

3.421,00

                                                                                                                                                                                        ”

hh) Listede yer alan “P615840” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1652

P615840

Torakal intradural ekstramedüller tümör eksizyonu

616110, P616110, 615840, P615841 ve 615841 ile birlikte faturalandırılmaz.Korpektomi veya laminaplasti ile yapılmışsa ilave edilir, laminektomi dahil

B

 

2.185,50

                                                                                                                                                                                        ”

ıı) Listede yer alan “P615920” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1660

P615920

Lomber mikrocerrahi ile diskektomi, tek seviye

615920, P615921, 615921, P615922 ve 615922 ile birlikte faturalandırılamaz. Klasik, laminotomi ile birlikte

B

*

1.929,34

                                                                                                                                                                                       ”

ii) Listede yer alan “P616140” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

1683

P616140

Transoral odontoidektomi

616140, 616141 ve P616141 ile birlikte faturalandırılmaz.

A3

 

4.742,95

                                                                                                                                                                                       ”

jj) Listede yer alan “P618200” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1887

P618200

Koklear implant yerleştirilmesi

P618021, P618090, P618100, P618201, P618202, P618203, P618250, P618340, P618410 ile birlikte faturalandırılmaz. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır. Koklear implant ve seti dahil.  Bir hasta için ömrü boyunca herbir taraf için bir defa faturalandırılır.Bu kod faturalandırılan hastalara P618204 kodu ömür boyunca faturalandırılmaz.

A3

*

46.000,00

                                                                                                                                                                                      ”

kk) Listede yer alan “P618202” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

1889

P618202

Kemiğe implante edilebilir işitme cihazı yerleştirilmesi

P618021, P618090, P618100, P618200, P618201, P618203, P618250, P618340, P618410 ile birlikte faturalandırılmaz. Üçüncü basamak sağlık kurumlarınca faturalandırılır.Kemiğe Monte İşitme Cihazı ve Aksesuarları hariç,Bir hasta için ömrü boyunca bir defa faturalandırılır.

B

*

1.929,34

                                                                                                                                                                                       ”

ll) Listede yer alan “P704210” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

P704210

Acil hemodiyalizi

SUT'un 2.4.4.D.1-1 numaralı maddesine bakınız. Aynı gün yalnızca bir defa ve sadece yatarak tedavilerde faturalandırılır. P704230, P704233, P704234, 704230, 704233, 704234 ile aynı gün faturalandırılmaz. A-V fistül iğnesi, A-V kan seti, diyalizör, serum, antikoagülan olarak kullanılan düşük molekül ağırlıklılar dahil her türlü heparin, konsantre hemodiyaliz solüsyonu (bazik ve asidik), Sağlık Bakanlığınca yayımlanan Diyaliz Merkezleri Hakkındaki Yönetmelik gereğince yapılması zorunlu olan tetkikler ile kullanılan her türlü serum ve seans sırasında gelişen komplikasyonların tedavisinde kullanılan ilaçlar dahildir.

 

 

303,54

                                                                                                                                                                                       ”

mm) Listede yer alan “P704231” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2406

P704231

Hemodiyaliz için kateter yerleştirilmesi

Kateter dahil

E

 

252,95

                                                                                                                                                                                        ”

nn) Listede yer alan “P704232” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

2407

P704232

Kalıcı tünelli kateter yerleştirilmesi

Kateter dahil

E

 

505,90

                                                                                                                                                                                        ”

MADDE 22- Aynı Tebliğ eki İşlem Puanına Dahil Basit Sıhhi Sarf Malzemeler Listesi (EK-3/B-1)’nin sonuna gelmek üzere aşağıdaki satır eklenmiştir.

53

Kafa bandı

Diğer Malzeme

                                                                                                                                                                                        ”

MADDE 23- Aynı Tebliğin eki Eksternal Alt ve Üst Ekstremite/Gövde Protez Ortezler Listesi (Ek-3/C-2)’ nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listenin “Myoelektrik Kontrollü Üst Ekstremite Protezleri” başlığının altında yer alan ödeme kural ve kriterlerinin ikinci fıkrasındaki “Bilkent FTR Eğitim Araştırma Hastanesince”  ibaresi “Gaziler Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesince” şeklinde değiştirilmiştir.

b) Listenin “Özel Koşullar” başlıklı bölümünün 18 inci ve 19 uncu maddelerinde yer alan “Bilkent FTR Eğitim Araştırma Hastanesince” ibareleri “Gaziler Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesince” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 24-Aynı Tebliğ eki Tıbbi Sarf Malzemeler Listesi (EK-3/C-4)’ nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan “KOKLEAR İMPLANT SARF MALZEMELERİ” başlığı ve altında yer alan  ödeme kural ve/veya kriterleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

İŞİTSEL İMPLANTLAR SARF MALZEMELERİ

 

(1) İşitsel implant uygulaması sonrasındaki takip, cerrahi tedavi yapılan sağlık kurumunca yapılır. İşitsel implantlar sarf malzemelerinden pil yuvası ve aktarıcı (bobin, transmitter) için hastanın ilk 2 (iki) yılda 2 (iki) defa, işitsel implantın takıldığı merkezde takip edildiğini Kuruma belgelendirmesi gerekmektedir. Bu takipleri belgelendiremeyen hastalarda pil yuvası ve aktarıcı (bobin, transmitter) bedelleri Kurumca karşılanmaz.

(2) İşitsel implantlardan yalnızca koklear implant uygulaması yapılan hastalar için, cerrahi işlem sırasında verilen çanta içeriğinde 1 (bir) yıllık pil, pil yuvası, aktarıcı (bobin, transmitter) ve aktarıcıdan bağımsız ara kablonun bulunması nedeniyle cerrahi işlem yapıldıktan sonraki ilk 1 yıl  bu malzemelerin bedelleri karşılanmaz.

(3) Tamirinin mümkün olmadığı, işitsel implant üretici firması tarafından düzenlenen teknik rapor ve üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile belgelendirilen konuşma işlemcileri Kurum taşra teşkilatına teslim edilecektir.

 

  ”

b) Listede yer alan  “A10101” SUT kodlu tıbbi malzeme, altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

A10101

İŞİTSEL İMPLANTLAR PİLİ

1,00

(1) Her bir koklear implant için günde en fazla 1 (bir) adet, kemiğe monte işitme cihazı için haftada en fazla 1 (bir) adet, orta kulak implantı için 1 ayda en fazla 6 (altı) adet ve beyin sapı implantı için 1 ayda en fazla 6 (altı) adet pil bedeli olmak üzere: Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminin düzenleyeceği tek hekim raporuna istinaden, 1 (bir)’er yıllık miktarlarının Kurumca bedelleri karşılanır.

 (2) Şarj edilebilen pil bedeli Kurumca karşılanmaz.

 

  ”

c) Listede yer alan  “A10102” SUT kodlu tıbbi malzeme, altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

A10102

İŞİTSEL İMPLANTLAR ARA KABLO BEDELİ (AKTARICIDAN BAĞIMSIZ)

145,00

 

(1) Koklear implant için ara kablo (aktarıcıdan bağımsız):

a) 0-5 yaş için yılda 5 (beş) adet,

b) 5-10 yaş için yılda 3 (üç) adet

c) 10 yaş ve üzeri için yılda 2 (iki) adet olmak üzere,

(2) Beyin sapı implantı için ara kablo (aktarıcıdan bağımsız):

a) 0-5 yaş için yılda 3 (üç) adet,

b) 5-10 yaş için yılda 2 (iki) adet

c) 10 yaş ve üzeri için yılda 1 (bir) adet olmak üzere,

Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminin düzenleyeceği tek hekim raporuna istinaden Kurumca bedelleri karşılanır.

 

  ”

ç) Listede yer alan  “A10104”  SUT kodlu tıbbi malzeme, altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 “

A10104

İŞİTSEL İMPLANTLAR AKTARICI (BOBİN, TRANSMİTTER)

200,00

(1) Kullanıcı kusuru olmaksızın koklear implant ve beyin sapı implantına ait aktarıcılar (transmitter, bobin), garanti kapsamının dışında ancak 2 (iki) yılda bir olmak üzere üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden yenilenir. Bu süreden önce yenilenmez.

 

  ”

d) Listede yer alan  “A10105” SUT kodlu tıbbi malzeme, altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri ile  birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

A10105

İŞİTSEL İMPLANTLAR PİL YUVASI

180,60

(1) Kullanıcı kusuru olmaksızın bozulan pil yuvaları garanti kapsamının dışında ancak 2 (iki) yılda bir olmak üzere üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarınca düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden yenilenir. Bu süreden önce yenilenmez.

 

e) Listede yer alan  “A10103” SUT kodlu tıbbi malzeme altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri ile birlikte aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir. 

A10103

KOKLEAR İMPLANT KONUŞMA İŞLEMCİSİ

12.000,00

(1) Konuşma işlemcisi, 7 (yedi) yıldan önce yenilenemez. Ancak koklear implant üretici firması tarafından verilen teknik rapor ile birlikte üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden tamiri mümkün olmayan durumlarda süresinden önce yenilenebilir. 7 (yedi) yılı dolduran kişilerde üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden yenilenebilecektir.

 

 

f) Listeye “A10105” SUT kodlu malzemenin altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterlerinden sonra gelmek üzere aşağıdaki tıbbi malzemeler ödeme kural ve/veya kriterleri ile birlikte eklenmiştir.

A10115

KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI KONUŞMA İŞLEMCİSİ

11.376,00

 (1)  Konuşma işlemcisi, 5 (beş) yıldan önce yenilenemez. Ancak kemiğe monte işitme cihazı üretici firması tarafından verilen teknik rapor ile birlikte üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden tamiri mümkün olmayan durumlarda süresinden önce yenilenebilir. 5 (beş) yılı dolduran kişilerde üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden yenilenebilecektir.

 

A10116

ORTA KULAK İMPLANTI KONUŞMA İŞLEMCİSİ

11.376,00

(1)  Konuşma işlemcisi, 5 (beş) yıldan önce yenilenemez. Ancak orta kulak implantı üretici firması tarafından verilen teknik rapor ile birlikte üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden tamiri mümkün olmayan durumlarda süresinden önce yenilenebilir. 5 (beş) yılı dolduran kişilerde üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden yenilenebilecektir.

 

A10117

BEYİN SAPI İMPLANTI KONUŞMA İŞLEMCİSİ

12.000,00

(1)  Konuşma işlemcisi, 7 (yedi) yıldan önce yenilenemez. Ancak beyin sapı implantı üretici firması tarafından verilen teknik rapor ile birlikte üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden tamiri mümkün olmayan durumlarda süresinden önce yenilenebilir. 7 (yedi) yılı dolduran kişilerde üçüncü basamak resmi sağlık kurumları tarafından düzenlenen 3 (üç) Kulak Burun Boğaz hastalıkları uzman hekiminden oluşan sağlık kurulu raporuna istinaden yenilenebilecektir.

 

MADDE 25- Aynı Tebliğ eki Özel Hallerde Karşılanan Tıbbi Malzemeler  Listesi (Ek-3/C-5)’nde yer alan “100050” SUT kodlu tıbbi malzemenin ödeme kural ve kriterlerinin ikinci fıkrasında yer alan “Bilkent FTR Eğitim Araştırma Hastanesi ” ibaresi  “Gaziler Fizik Tedavi Rehabilitasyon Eğitim Araştırma Hastanesi” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 26- Aynı Tebliğ eki Omurga Cerrahisi Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler Listesi  (EK-3/E-1)’nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan “TORAKOLOMBER POSTERİOR ENSTRÜMANTASYON” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasının (5) numaralı bendinin sonuna  “(Tomografi/MR’da spinal kanal çaplarının ölçüm değerlerinin belirtilmesi)” ibaresi eklenmiş, (6) numaralı  bendinde yer alan “tek veya” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

b) Listede yer alan  “SERVİKAL ANTERİOR DİSK PROTEZLERİ” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasının (4) numaralı bendinde yer alan “gibi” ibaresi “, osteofit” şeklinde değiştirilmiştir.

c) Listede yer alan  “103065” ve “103070” SUT kodlu tıbbi malzemelerin ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkralarının (a) bendleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş,  (b) bentlerinde yer alan “Daha önce” ibarelerinden sonra gelmek üzere “Spinal” ibaresi, “sekestre lomber disk hernisi bulunmayan,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “kontrastlı” ibaresi eklenmiştir.

“a) Daha Önce Cerrahi Tedavi Uygulanmamış Lomber Spondiloz ve Dejeneratif Disk Hastalığı Olan Olgular İçin; aşağıdaki kriterlerin tümünün varlığı halinde;

1) Üç (3) aylık sürede konservatif tedavi, fizik tedavi, girişimsel ağrı işlemleri ( faset ekleme yönelik girişimler veya arka kök gangliona yönelik girişimler veya epidural enjeksiyon tedavilerinden en az birini görmüş olma ) tedavilerinden fayda görmemiş olması,

2) Radyolojik incelemelerinde ekstrude ve sekestre disk hernisinin olmaması,

3) Radiküler ağrının olması ( bacak ağrısı), veya”

ç) Listede yer alan  “103081”, “103082”, “103083”, “103084”   SUT kodlu tıbbi malzemelerin altlarında yer alan ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkralarından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Listede yer alan  Sadece üçüncü basamak resmi sağlık kurumlarında kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanır.”

d) Listede yer alan  “102283” SUT kodlu tıbbi malzemenin ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrası aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“(1) Açık cerrahi ile birlikte olmaması koşulu ile perkütan girişimle lumbosakral bileşkede önceden yapılmış başarısız füzyon girişimi veya psödoartroz veya revizyon cerrahisinde kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanır.”

e) Listede yer alan  “103103” SUT kodlu tıbbi malzemenin ödeme kural ve/veya kriterlerinde yer alan “benign/malign” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 27- Aynı Tebliğ eki Beyin Cerrahisi Branşı Kranial Cerrahisi Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/E-2)’ nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan  “BEYİN PİLLERİ” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasında yer alan “Esansiyel tremor,” ibaresinden sonra gelmek üzere ” iskemi sonrası gelişen ilaca dirençli tremor,” ibaresi eklenmiş,  üçüncü fıkrasında yer alan“ 3.Basamak Hastanelerde uygulanması halinde” ibaresi yürürlükten kaldırılmıştır.

b) Listede yer alan  “VAGAL SİNİR STİMÜLATÖRÜ”  başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasının (d) bendi ile (g) bendinin (4) numaralı  alt bendi yürürlükten kaldırılmıştır.

c) Listede yer alan  “KRANİAL ELEKTROFİZYOLOJİK ÇALIŞMA / HARİTALAMA” başlığı altında yer alan “KN1176”, “KN1177”, “KN1178”, “KN1179”, “KN1180”, “KN1181”, “KN1182”, “KN1183”, “KN1184”, “KN1185”, “KN1186”, “KN1187”, “KN1188” ve “KN1189”  SUT kodlu tıbbi malzemeler yürürlükten kaldırılmıştır.          

MADDE 28- Aynı Tebliğin Kardiyoloji Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/H)’nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan  “PERİFERİK BALONLU KATETERLER” başlığı “KATETER, BALON, PERİFERİK” şeklinde değiştirilmiştir.

b) Listede yer alan “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ” başlığında yer alan “KATETER, BALON,” ibaresinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

c) Listede yer alan “KR1092”, ”KR1093”, ”KR1094”, ”KR1095”, ”KR1096”, ”KR1097”, ”KR1098”, ”KR1099”, ”KR1100” ve “KR1101” SUT kodlu tıbbi malzemelerin isimlerinde yer alan  “KATETER, BALON,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

ç) Listede yer alan “KR1126” SUT kodlu tıbbi malzemeden sonra gelmek üzere ödeme kural ve/veya kriteri olarak aşağıdaki satır eklenmiştir.

               “

(1) Sadece stent restenozu vakalarında kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanır.

                       ”                 

d) Listede yer alan “KR1127” SUT kodlu tıbbi malzemenin ismi “KATETER, BALON, PERİFERİK, ANJİYOPLASTİ, SKORLAMA, 018 ", OTW/ 014 MONORAİL” şeklinde değiştirilmiştir.               

e) Listede yer alan “KR1128” SUT kodlu tıbbi malzemenin ismi “PTCA, BALON (OTW OVER THE WİRE)” şeklinde değiştirilmiştir.

f) Listede yer alan “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ, KENDİLİĞİNDEN AÇILAN, NİTİNOL”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ, İLAÇ BAĞLI, KENDİLİĞİNDEN AÇILAN, NİTİNOL” başlıklarında yer alan “STENT, VASKÜLER,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

g) Listede yer alan “KR1164”, “KR1165”, “KR1166”, “KR1167”, “KR1168”, “KR1169”,  “KR2015”, “KR2016” ve “KR2017” SUT kodlu tıbbi malzemelerin isimlerinde yer alan “STENT, VASKÜLER,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 29-  Aynı Tebliğin Kalp Damar Cerrahisi Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/I)’nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan “STERNUM SABİTLEME MALZEMELERİ” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Obezite (VKİ≥otuz(30))”

b) Listede yer alan “STERNUM SABİTLEME MALZEMELERİ” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasına aşağıdaki bent eklenmiştir.

“(h) Neoadjuvan tedavi almış hastalar”

c) Listede yer alan “KV1124” SUT kodlu tıbbi malzemenin ismindeki “MALZEMELER” ibaresinden sonra gelmek üzere “STERİL” ibaresi eklenmiştir.

ç) Listeye “KV1126” SUT kodundan sonra gelmek üzere aşağıdaki tıbbi malzemeler eklenmiştir. 

KV4007

STERNAL KABLO İMPLANTI (TİTANYUM)

150,00

KV4008

STERNAL PLAK, TİTANYUM, KİLİTLİ/KİLİTSİZ  ( HER BOY ŞEKİL ÖZELLİK DAHİL )

900,00

                                                                                                                                                                                            ”               

d) Listede yer alan “CERRAHİ ABLASYON ÜRÜNLERİ” başlığında yer alan “ÜRÜNLERİ” ibaresinden ,“CERRAHİ ABLASYON ÜRÜNLERİ (BİPOLAR)” başlığında yer alan “(BİPOLAR)” ibaresinden ve “CERRAHİ ABLASYON ÜRÜNLERİ (UNİPOLAR)” başlığında yer alan “(UNİPOLAR)” ibaresinden sonra gelmek üzere “,KALP ARİTMİSİ TEDAVİSİ İÇİN” ibaresi eklenmiştir.

e) Listede yer alan “KV1148”, “KV1149”, “KV1150”, “KV1151” ve “KV1152” SUT kodlu tıbbi malzemelerin isimlerinin sonuna “,KALP ARİTMİSİ TEDAVİSİ İÇİN” ibaresi eklenmiştir.

f) Listede yer alan “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ, KENDİLİĞİNDEN AÇILAN, NİTİNOL”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ, İLAÇ BAĞLI, KENDİLİĞİNDEN AÇILAN, NİTİNOL” başlıklarında yer alan “STENT, VASKÜLER,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

g) Listede yer alan “KV1176”, “KV1177”, “KV1178”, “KV1179”, “KV1180”, “KV1181”,  “KV2026”, “KV2027” ve “KV2028” SUT kodlu tıbbi malzemelerin isimlerinde yer alan “STENT, VASKÜLER,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

ğ) Listede yer alan “BALONLU KATETERLER” başlığı “KATETER, BALON, PERİFERİK” şeklinde değiştirilmiştir.

h) Listede yer alan “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ”, “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ, İLAÇ SALINIMLI”, “KATETER, BALON, OKLÜZYON” ve  “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ, KESİCİ” başlıklarında yer alan “KATETER, BALON,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

ı) Listede yer alan “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ, İLAÇ SALINIMLI” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerine aşağıdaki fıkra eklenmiş, birinci fıkrasında yer alan  “İntravasküler stentleme” ibaresinden sonra gelmek üzere “(stent ya da greft)” ibaresi eklenmiştir.

“(2) Tek ekstremite için aynı seansta en fazla iki adetinin bedeliKurumca karşılanır.”

i) Listede yer alan “KV1250”, “KV1251”, “KV1252”, “KV1253”, “KV1254”, “KV1255”, “KV1256”, “KV1257”, “KV1258”, “KV1259”, “KV2033”, “KV2034”,”KV2035”, “KV2036”, “KV2037”, “KV2038”, “KV2039”, “KV2040”, “KV2041”, “KV2042”, “KV1270” ve “KV1271” SUT kodlu tıbbi malzemelerin isimlerinde yer alan  “KATETER,  BALON,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

j) Listede yer alan “KV1324” SUT kodundan sonra gelmek üzere aşağıdaki satırlar eklenmiştir.

“    

 

EMBOLİZAN, SIVI, ADHEZİV, DMSO İÇERMEYEN

 

(1)  2 (iki) kalp damar cerrahisi uzmanı ve 1 (bir) radyoloji uzmanı tarafından düzenlenen sağlık kurulu raporu ile aşağıdaki kriterlerin tamamının birlikte varlığının tespit edildiği durumlarda kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanır. 

a) Hastanın mevcut durumunun ve semptomlarının venöz yetmezlik kaynaklı olması ve hastanın CEAP, VCSS, VIS, sistemleri ile kayıt altına alınmış olması,                                                                   

b) Hastanın girişim öncesi Doppler Ultrasonografisinin yapılmış ve belgelenmiş olması,                                                                                                                                                     c) Hastanın embolizasyon yapılması planlanan ven çapının Vena Safena Magna (VSM) için en az 5,5 mm, Vena Safene Parva (VSP) için en az 4 mm olması ve bu ölçümlerin belgelenmiş olması,                                                                                              ç) Prosedür öncesi yapılan Doppler Ultrasonografide 0,5 saniye ve üzeri reflü saptanmış olması ve bu ölçümlerin belgelenmiş olması.

 

MADDE 30-Aynı Tebliğin Kulak Burun Boğaz Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/J)’nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan “KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI VE AKSESUARLARI” başlığı ve altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri,  “KB1013” SUT kodlu tıbbi malzeme,  “ORTA KULAK İMPLANTI”başlığı ve altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri, “KB1014” SUT kodlu tıbbi malzeme,  “KOKLEAR İMPLANT” başlığı ve altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri,  “KB1015” SUT kodlu tıbbi malzeme,“BEYİN SAPI İMPLANTI” başlığı ve altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterleri, “KB1016” SUT kodlu tıbbi malzeme  yürürlükten kaldırılmıştır.

b) Listede yer alan “KB1012” SUT kodlu tıbbi malzemeden sonra gelmek üzere aşağıdaki satırlar  eklenmiştir.

“    

 

İŞİTSEL İMPLANTLAR

 

 

(1) Sağlık Uygulama Tebliği (SUT) 3.3.36 ve ilgili diğer hükümleri geçerlidir.

 

 

KOKLEAR İMPLANT

 

 

(1) SUT 3.3.36.B ve ilgili diğer hükümleri geçerlidir.

 

KB1019

KOKLEAR İMPLANT ( Konuşma İşlemcisi, Aktarıcı sistem ve bileşenleri, Cerrahi ile yerleştirilen iç parça)

İşlem puanına dahildir.

KB1020

KOKLEAR İMPLANT (Cerrahi ile yerleştirilen iç parça)

13275,00

 

(1) Revizyon işlemi başına en fazla bir adetinin bedeli Kurumca karşılanır.

 

 

KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI VE AKSESUARLARI

 

 

(1) SUT 3.3.36.C ve ilgili diğer hükümleri geçerlidir.

 

KB1022

KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI VE AKSESUARLARI (Konuşma İşlemcisi, İç parça ile dış parça arasında aktarıcı sistem ve bileşenleri, Cerrahi ile yerleştirilen iç parça)

15800,00

 

(1) KB1022 SUT kodu ile birlikte KB1023, KB1024 ve KB1025 SUT kodları fatura edilemez.

 

KB1023

KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI VE AKSESUARLARI (Konuşma İşlemcisi)

11376,00

KB1024

KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI VE AKSESUARLARI (İç parça ile dış parça arasında aktarıcı sistem ve bileşenleri)

3424,00

KB1025

KEMİĞE MONTE İŞİTME CİHAZI VE AKSESUARLARI (Cerrahi ile yerleştirilen iç parça)

1000,00

 

ORTA KULAK İMPLANTI

 

 

(1) SUT 3.3.36.Ç ve ilgili diğer hükümleri geçerlidir.

 

KB1030

ORTA KULAK İMPLANTI (Konuşma İşlemcisi, Aktarıcı sistem ve bileşenleri, Cerrahi ile yerleştirilen iç parça)

17949,00

 

BEYİN SAPI İMPLANTI

 

 

(1) SUT 3.3.36.D ve ilgili diğer hükümleri geçerlidir.

 

KB1035

BEYİN SAPI İMPLANTI (Konuşma İşlemcisi, Aktarıcı sistem ve bileşenleri, cerrahi ile yerleştirilen iç parça)

35425,00

                                                                                                                                                                                                      ”             

MADDE 31-  Aynı Tebliğin Radyoloji Branşı ve Endovasküler/Nonvasküler Girişimsel İşlemlere Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/M)’nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan “BALONLU KATETERLER” başlığı “KATETER, BALON, PERİFERİK” şeklinde değiştirilmiştir.

b) Listede yer alan “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ”, “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ, İLAÇ SALINIMLI”, “KATETER, BALON, OKLÜZYON” ve “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ, KESİCİ” başlıklarında yer alan “KATETER, BALON,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

c) Listede yer alan “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ, İLAÇ SALINIMLI” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasında yer alan  “İntravasküler stentleme” ibaresinden sonra gelmek üzere “(stent ya da greft)” ibaresi eklenmiştir.

ç) Listede yer alan “KATETER, BALON, ANJİYOPLASTİ, İLAÇ SALINIMLI” başlığı altındaki ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkrasından sonra gelmek üzere aşağıdaki fıkra eklenmiştir.

“(2) Tek ekstremite için aynı seans da en fazla iki adetinin bedeli Kurumca karşılanır.”

d) Listede yer alan “GR1006”, “GR1007”, “GR1008”, “GR1009”, “GR1010”,  “GR1011”, “GR1012”, “GR1013”, “GR1014”, “GR1015”, “GR2000”, “GR2001”, “GR2002”, “GR2003”, “GR2004”, “GR2005”, “GR2006”, “GR2007”, “GR2008”, “GR2009”, “GR1016” ve “GR1017” SUT kodlu tıbbi malzemelerin isimlerinde yer alan “KATETER, BALON,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

e) Listede yer alan “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ, KENDİLİĞİNDEN AÇILAN, NİTİNOL”, “STENT, VASKÜLER, GREFT KAPLI, PTFE'Lİ, İLAÇ BAĞLI, KENDİLİĞİNDEN AÇILAN, NİTİNOL” başlıklarında yer alan  “STENT, VASKÜLER,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

f) Listede yer alan “GR1142”, “GR1143”, “GR1144”, “GR1145”, “GR1146”, “GR1147”,  “GR2037”, “GR2038” ve “GR2039” SUT kodlu tıbbi malzemelerin isimlerinde yer alan  “STENT, VASKÜLER,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “PERİFERİK,” ibaresi eklenmiştir.

g) Listede yer alan “GR2048” SUT kodlu tıbbi malzemeden  sonra gelmek üzere ödeme kural ve/veya kriteri olarak aşağıdaki satır eklenmiştir.

(1) Bir anevrizmanın endovasküler tedavisinde GR2048 SUT kodlu tıbbi malzeme ile birlikte “İNTRAKRANİYAL ENDOVASKÜLER CİHAZLAR” başlığı altında yer alan diğer SUT kodlu tıbbi malzemelerin kullanılması halinde GR2048 SUT kodlu tıbbi malzemenin dışındaki bu başlık altında yer alan diğer SUT kodlarının Kurumca bedeli karşılanmaz.

 (2) Birden fazla anevrizmanın aynı seansta tedavisi durumunda GR2048 SUT kodlu tıbbi malzemenin kullanıldığı anevrizma için “İNTRAKRANİYAL ENDOVASKÜLER CİHAZLAR” başlığı altındaki diğer SUT kodlu tıbbi malzemelerden herhangi birinin kullanılmadığının epikriz notunda açıkça belirtilmesi halinde Kurumca bedeli karşılanır.

 (3) Anevrizma başına en fazla bir adetinin bedeli Kurumca karşılanır.”

 

 

MADDE 32-Aynı Tebliğ eki Göğüs Hastalıkları ve Göğüs Cerrahisi Branşlarına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/S)’nde “STERNUM SABİTLEME MALZEMELERİ” başlığı altında yer alan ödeme kural ve/veya kriterlerin birinci fıkrasının (b) bendi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

“b) Obezite (VKİ≥otuz(30))”

MADDE 33- Aynı Tebliğ eki Anesteziyoloji, Reanimasyon ve Ağrı Tedavisi Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/T)’nde yer alan “AN1410” ve “AN1420” SUT kodlu tıbbi malzemelerin ödeme kural ve/veya kriterlerinin birinci fıkralarının (a) bentleri aşağıdaki şekilde değiştirilmiş,  (b) bentlerinde yer alan “Daha Önce” ibarelerinden sonra gelmek üzere “Spinal” ibaresi,  “sekestre lomber disk hernisi bulunmayan,” ibarelerinden sonra gelmek üzere “kontrastlı” ibaresi eklenmiştir.

“a) Daha Önce Cerrahi Tedavi Uygulanmamış Lomber Spondiloz ve Dejeneratif Disk Hastalığı Olan Olgular İçin; Aşağıdaki kriterlerinin tümünün varlığı halinde;

1) Üç (3) aylık sürede Konservatif tedavi, fizik tedavi, girişimsel ağrı işlemleri ( faset ekleme yönelik girişimler veya arka kök gangliona yönelik girişimler veya epidural enjeksiyon tedavilerinden en az birini görmüş olma ) tedavilerinden fayda görmemiş olması,

2) Radyolojik incelemelerinde ekstrude ve sekestre disk hernisinin olmaması,

3) Radiküler ağrının olması ( bacak ağrısı), veya”

MADDE 34- Aynı Tebliğ eki Sadece Yatarak Tedavilerde Kullanımı Halinde Bedelleri Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-4/G)”’ne 59 uncu maddeden sonra gelmek üzere aşağıdaki madde eklenmiştir.

60. Karmustin (SUT’un 4.2.14.C(ğğ) maddesi esaslarına göre)

MADDE 35- Bu Tebliğin;

a) 14 ve 15 inci maddeleri 18/6/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

b) 6, 16, 17, 18, 34 üncü maddeleri yayımı tarihinden 1 iş günü sonra,

c) 12 nci maddesi 25/7/2016 tarihinden geçerli olmak üzere yayımı tarihinde,

ç) 26 ncı maddenin (a),(b),(c), (d),(e) bentleri, 27, 28 inci maddenin (a)  ila (c), (d) ila (g) bentleri, 29 uncu maddenin (a) ila (i) bentleri, 31, 32, 33 üncü maddeleri yayımı tarihinde,

d) 11,13, 22, 23, 24, 25, 26 ncı maddenin (ç) bendi, 28 inci maddenin (ç) bendi, 29 uncu maddenin (j) bendi ,30 uncu maddeleri yayımı takip eden ayın ilk günü,

e) Diğer maddeleri yayımı tarihinden 10 gün sonra,

yürürlüğe girer.

MADDE 36- Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

 

Tebliğin tamamı için tıklayınız 

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 70158 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim