• BIST 9915.62
  • Altın 2440.177
  • Dolar 32.4575
  • Euro 34.7559
  • Ankara 16 °C
  • İstanbul 18 °C
  • Bursa 17 °C
  • Antalya 22 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-29.12.2023

Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ-29.12.2023
Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Tebliğ 29 Aralık 2023 tarihli ve 32414 mükerrer sayılı Resmi Gazete'de yayımlandı.

29 Aralık 2023 CUMA

Resmî Gazete

Sayı : 32414 (Mükerrer)

TEBLİĞ

SOSYAL GÜVENLİK KURUMU SAĞLIK UYGULAMA TEBLİĞİNDE
DEĞİŞİKLİK YAPILMASINA DAİR TEBLİĞ

MADDE 1- 24/3/2013 tarihli ve 28597 sayılı Resmî Gazete’de yayımlanan Sosyal Güvenlik Kurumu Sağlık Uygulama Tebliğinin 4,4.2 numaralı maddesi aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

4.4.2 - İç Referans Fiyatlandırma Uygulaması

(1) İç referans fiyatlandırma uygulaması; aynı endikasyonlar için kullanılabilecek etken maddeleri içeren ürünlerin benzer dozaj formları arasında birim fiyat karşılaştırması esasına dayanır. Kurum, iç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında gruplar oluşturabilir.

a) Eşdeğer grup uygulaması; aynı etken maddeyi aynı dozda içeren benzer dozaj formundaki ilaçlar aynı eşdeğer grupta değerlendirilir, bu ilaçlar eczanede ikame edilebilir.

b) Eşdeğer grup uygulaması dışında yapılan diğer iç referans fiyatlandırma uygulamaları arasında; aynı etken maddeyi içermekle birlikte Sağlık Bakanlığınca ruhsatlı endikasyonlarında farklılık olan ilaçlardan oluşan gruplar, aynı etken maddeyi içermekle birlikte Sağlık Bakanlığınca cihaz-direnç farklılıkları belirtilen ilaçlardan oluşan gruplar, aynı etken maddeyi içermekle birlikte hasta sağlığının korunması ve Sağlık Bakanlığınca eczane ikamesinin emniyetli olmadığı belirtilen ilaçlardan oluşan gruplar ile akılcı ilaç kullanımı çerçevesinde değerlendirilen ve hastaların tedaviye erişiminde zorluk oluşturmayacağı komisyonlar tarafından belirlenen İlaçlardan oluşan gruplar yer alır. Ancak bu gruplarda yer almakla birlikte farklı eşdeğer gruplarda bulunan ilaçlar eczanede ikame edilemez.

(2) İç referans fiyatlandırma uygulaması kapsamında yer alan ilaçlara ait ödemelerde, grubun en ucuz ilaç bedelinin %5 fazlasına kadarı dikkate alınacaktır.

a) Bu esaslara göre belirlenen gruplarda; SUT’un 4.4.1 maddesinde belirtilen kamu kurum iskontoları ile belirlenen kamu fiyatı üzerinden gruptaki ilaçların ortak en küçük birimi başına düşen “indirimli birim bedeller” karşılaştırılarak en ucuz birim bedel bulunur. Bulunan en ucuz birim bedele %5 ilave edilerek o gruptaki ilaçlar için ödenebilecek azami birim bedel bulunur. Bu şekilde bulunan ödenebilecek azami birim bedel esas alınarak, gruptaki her bir ilacın ambalaj formuna göre o ilaca özgü kutu bedeli hesaplanır ve ortaya çıkan bu kutu fiyatı, aynı ilacın kamu fiyatı ile karşılaştırılır. Kamu fiyatının, azami birim bedelden yola çıkılarak hesaplanan kutu fiyatını aşan kısmı ödenmez.

b) Hastalar ve eczaneler tarafından ulaşılabilir olması amacıyla azami birim bedelin hesaplanmasına esas olan en ucuz ilacın belirlenmesinde Kurum tarafından tespit edilebilen son 5 aylık verinin en az 1 ayında grup içinde %1 pazar payına sahip olması hususu gözetilir. Söz konusu süre ve pazar payının her bir ilaç grubundaki ilaç sayısı dikkate alınarak yeniden belirlenmesinde ve bunlara ilişkin tereddütlerin giderilmesinde “Sağlık Hizmetleri Fiyatlandırma Komisyonu” yetkilidir.”

MADDE 2- Aynı Tebliğin 5.3.2 numaralı maddesinin dördüncü fıkrasında yer alan “3.3.12” ibaresi “3.3.11” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 3- Aynı Tebliğ eki “Hizmet Başı İşlem Puan Listesi (EK-2/B)” nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listeye “619981” SUT kodlu işlemden sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satın eklenmiştir.

619982

Ultrason eşliğinde çoğul gebeliklerde fetal redüksiyon ya da selektif fetal redüksiyon

Perinatoloji uzmanı tarafından yapıldığında faturalandırılır. Her fetüs için ayrı faturalandırılır

350,00

b) Listeye “803310” SUT kodlu işlem satırından sonra gelmek üzere aşağıdaki işlem satırları eklenmiştir.

803311

İlk üç ay ayrıntılı ultrasonografi

Riskli gebeliklerde yapıldığında, gebelik boyunca bir defa faturalandırılır,

Perinatoloji uzmanlarınca yapıldığında da faturalandırılır.

803310 ile birlikte faturalandırılmaz.

150,00

803312

İkinci üç ay ayrıntılı ultrasonografi

Riskli gebeliklerde yapıldığında, gebelik boyunca bir defa faturalandırılır.

Perinatoloji uzmanlarınca yapıldığında da faturalandırılır.

803310 İle birlikte faturalandırılmaz.

150,00

c) Listede yer alan “803310” SUT kodlu işlem satırı aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

803310

3-Boyutlu ultrasonografi

20-22 hf.da gebelik boyunca bir defa, anomali riskinin yüksek olduğu durumlarda faturalandırılır.

246,07

ç) Listede yer alan "A1 grubu”, "A2 grubu”, “A3 grubu”, “B grubu”, “C grubu”, "D grubu”, “E grubu”, "9.A. MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ”, “9.B. SİTOGENETİK TETKİKLER”, “9.B.1. MOLEKÜLER SİTOGENETİK TETKİKLER”, "9.C. MOLEKÜLER GENETİK TETKİKLER” ve “9.C.1. ONKOLOJÎK MOLEKÜLER TETKİKLER” işlem satırları aşağıdaki şekilde değiştirilmiştir.

 

A1 grubu

12001 ve üzeri

 

 

A2 grubu

5201-12000

 

 

A3 grubu

2351-5200

 

 

B grubu

1451-2350

 

 

C grubu

751-1450

 

 

D grubu

301-750

 

 

E grubu

0-300

 

"

 

9.A. MOLEKÜLER MİKROBİYOLOJİ

Bu grup işlemlerde sonucun elde edilmesi için yapılması gereken tüm işlemler fiyata dahildir. Sonuç belgesi ile faturalandırılır. Bu başlık altında yer alan işlemler aksi belirtilmedikçe üçüncü basamak sağlık hizmeti sunucuları tarafından veya enfeksiyon hastalıkları, çocuk sağlığı ve hastalıkları, gastroenteroloji, göğüs hastalıkları, iç hastalıkları uzmanı tarafından istenmesi halinde faturalandırılır.

 

"

 

9.B. SİTOGENETİK TETKİKLER

Tüm aşamaları dahildir. SUT 2.4.4.G-1 maddesine bakınız.

 

"

 

9.B.1. MOLEKÜLER SİTOGENETİK TETKİKLER

Tüm aşamaları ve tüm problar dahildir. Prelmplantasyon genetik tetkikler, prenatal genetik tetkikler, hematolojik maligniteler, organ ve doku nakli merkezi bulunan sağlık hizmet sunucularında transplantasyon yapılacak alıcı ve verici adaylarına yapılan tetkikler hariç bu başlık altında yer alan kodlar birbiri ile faturalandırılmaz. Tıbbi endikasyonlara bağlı zorunluluklar dışında kişinin kendi isteğine bağlı olarak yapılan tetkikler ödenmez. SUT 2.4.4.G-1 maddesine bakınız.

 

"

 

9.C MOLEKÜLER GENETİK TETKİKLER

Tüm aşamalar dahildir. Preimplantasyon genetik tetkikler, prenatal genetik tetkikler, hematolojik maligniteler, organ ve doku nakli merkezi bulunan sağlık hizmet sunucularında transplantasyon yapılacak alıcı ve verici adaylarına yapılan tetkikler hariç bu başlık altında yer alan kodlar birbiri ile faturalandırılmaz. Tıbbi endikasyonlara bağlı zorunluluklar dışında kişinin kendi isteğine bağlı olarak yapılan tetkikler ödenmez. SUT 2.4.4.G-2 maddesine bakınız.

 

"

 

9.C.1. ONKOLOJİK MOLEKÜLER TETKİKLER

Tüm aşamalar dahildir. Sadece onkolojik tanılarda, solid doku örneğinden çalışılması halinde faturalandırılır. Tıbbi endikasyonlara bağlı zorunluluklar dışında kişinin kendi isteğine bağlı olarak yapılan tetkikler ödenmez. Sonuç raporunda çalışılan ekzon/ekzonlann ve intronik bölgelerin belirtilmesi gereklidir. SUT 2.4.4.G-2 maddesine bakınız.

 

"

d) Listede yer alan “619970” SUT kodlu işlem satırı yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 4- Aynı Tebliğ eki “Omurga Cerrahisi Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/E-1)” nde yer alan ”103.103” SUT kodlu tıbbi malzeme satırının “Açıklama” bölümünde yer alan “primer” ibaresinden sonra gelmek üzere “malign patolojik doku tanısı” ibaresi eklenmiştir.

MADDE 5- Aynı Tebliğ eki “Ortopedi ve Travmatoloji Branşı Travma ve Rekonstrüksiyon Alan Grubuna Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/F-4)” nde yer alan “TV2980”, “TV2990”, “TV3000” ve “TV3010” SUT kodlu tıbbi malzeme satırlarının “Açıklama” bölümünde yer alan “seansta” ibareleri “işlemde” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 6- Aynı Tebliğ eki “Kardiyoloji Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/H)” nde yer alan “KR2021” ve “KR2022” SUT kodlu tıbbi malzeme satırlarının “Açıklama” bölümünde yer alan “veya Logistic Euro Score I ≥20” ile “veya Logistic Euro Score I ≥10” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

MADDE 7- Aynı Tebliğ eki "Kalp Damar Cerrahisi Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/I)” nde aşağıdaki düzenlemeler yapılmıştır.

a) Listede yer alan “KV1011” ve “KV1012” SUT kodlu tıbbi malzeme satırlarının “Açıklama" bölümünde yer alan “veya Logistic Euro Score I ≥20” ile “veya Logistic Euro Score I ≥10” ibareleri yürürlükten kaldırılmıştır.

b) Listede yer alan “KATETER, BALON, PERİFERİK, ANJİYOPLASTİ, İLAÇ SALINIMLI” başlıklı satırın “Açıklama” bölümüne aşağıdaki madde eklenmiştir.

“(3) Krural damarlarda ilaç salınımlı anjioplasti balonlarının kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanmaz.”

MADDE 8- Aynı Tebliğ eki “Kadın Hastalıkları ve Doğum Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/K)” nde yer alan “KD1004” SUT kodlu tıbbi malzeme satırının “Açıklama” bölümünde yer alan “kullanılması halinde” ibaresi “2 (iki) kadın hastalıkları ve doğum uzmanının yer aldığı sağlık kurulu raporuna istinaden” şeklinde değiştirilmiştir.

MADDE 9- Aynı Tebliğ eki “Radyoloji Branşı ve Endovasküler/Nonvasküler Girişimsel İşlemlere Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/M)” nde yer alan “KATETER, BALON, PERÎFERİK, ANJİYOPLASTİ, İLAÇ SALINIMLI” başlıklı satırın “Açıklama” bölümüne aşağıdaki madde eklenmiştir.

“(3) Krural damarlarda ilaç salınımlı anjioplasti balonlarının kullanılması halinde bedeli Kurumca karşılanmaz.”

MADDE 10- Aynı Tebliğ eki “Hematoloji-Onkoloji Branşına Ait Tıbbi Malzemeler Listesi (EK-3/O)” nde yer alan “H01000” SUT kodlu tıbbi malzeme satırının “Açıklama” bölümüne aşağıdaki madde eklenmiştir.

“(2) Sadece 704940 işlem kodunda kullanılması halinde bedeli karşılanır.”

MADDE 11- Aynı Tebliğ eki “Bedeli Ödenecek İlaçlar Listesi (EK-4/A)” ekteki şekilde değiştirilmiştir.

MADDE 12-Bu Tebliğin;

a) 2 ilâ 10 uncu maddeleri yayımı tarihinden 5 iş günü sonra,

b) 11 inci maddesinde düzenlenen ekli listede; listeye giriş tarihi, aktiflenme tarihi veya pasiflenme tarihi bulunan ilaçlar belirtilen tarihlerde, listeye giriş tarihi, aktiflenme tarihi veya pasiflenme tarihi bulunmayan ilaçlar yayımları tarihlerinde,

c) Diğer hükümleri yayımı tarihinde,

yürürlüğe girer.

MADDE 13- Bu Tebliğ hükümlerini Sosyal Güvenlik Kurumu Başkanı yürütür.

 

SUT değişiklik Tebliği için tıklayınız

Tebliğ ekleri için tıklayınız

 

Sağlık Aktüel - www.saglikaktuel.com

saglikaktuellogo-001.png

YASAL UYARI: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Sağlık Aktüel’e (www.saglikaktuel.com) aittir.  www.saglikaktuel.com biçiminde aktif bağlantı kurulabilir, açık kaynak gösterilmek kaydıyla içerik kullanılabilir. Açık kaynak göstermeden yapılan alıntılar için yasal işlem uygulanacaktır.

Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 50282 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim