Sağlık ve üniversite personelinin tam gün çalışmasını öngören kanun tasarısı Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
“Üniversite ve Sağlık Personelinin Tam Gün Çalışmasına ve Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısıönın gerekçesinde, Sağlıkta Dönüşüm Programı’nın 2003 yılından itibaren uygulanmaya başlandığı hatırlatılarak, diğer kamu hizmetlerinde olduğu gibi sağlık alanında da tam gün esasına göre çalışma sisteminin uygulanmasının, programın hedeflerinden biri olduğu vurgulandı.
“UZMAN HEKİMLERİN TAM GÜN ÇALIŞMA ORANI YÜZDE 80’LERE ÇIKTI
Sağlıkta Dönüşüm Programı’ndan önce uzman hekimlerde yüzde 10 civarında olan tam gün çalışma oranının, yapılan düzenlemeler sonrasında yüzde 80’lere çıktığı belirtilen gerekçede “Kanuni zorunluluk bulunmamasına rağmen, hekimlerin büyük kısmının kendi tercihleri ile tam gün çalışmayı seçmeleri, sistemin tam güne geçişe hazır olduğunun önemli göstergesidir. Hekimlerin bir yandan kamu hizmeti sunarken, diğer yandan sundukları bu hizmetten tam olarak soyutlanamayan özel mesleki faaliyette bulunma ayrıcalığı olarak tanımlanabilecek kısmi zamanlı çalışma düzeninin halkın sağlık hizmetine erişimini olumsuz yönde etkilediği bir gerçektir. Kısmi zamanlı olarak kamu sağlık kurumları dışında sunulan hizmetler, kamuda verilen sağlık hizmetinin yükünün paylaşılması yerine, bazen kamusal hizmete erişim aracı hâline getirebilmektedir. Kısmi zamanlı çalışma sisteminin, kamu kurumunda verimlilik azalması sonucunda hastanın bilinçli veya duruma bağlı olarak özel sektöre yönlendirilmesi sonucunu doğurduğu gerçeği, genel olarak bütün hekimlerce yapılması söz konusu olmamakla birlikte, inkar edilemez. Hekimle hastası arasında doğrudan para ilişkisi bulunması, hastaların sağlık hizmetine erişimini zorlaştırmakta, güven ilişkisini zedeleyebilmektedir" denildi.
“PERSONELİN ÖZLÜK HAKLARINDA İYİLEŞTİRME YAPILACAK
Üniversite hastanelerinde “Mesai dışı özel" adı altında yapılan düzenlemenin de serbest çalışma düzeninin kamuda sürdürülmesi anlamına geldiği belirtilen gerekçede, “Bu tür uygulamalar hastalar için hakkaniyet içinde hekim seçme özgürlüğü yerine, başka bir seçenek bırakılmaksızın cepten ödeme suretiyle hizmet alma zaruretini doğurabilmektedirö görüşü dile getirildi.
Türk Silahlı Kuvvetleri’nde çalışan sağlık personeli de dahil, kısmi zamanlı çalışma sisteminden tam gün çalışma sistemine geçilmesiyle, kamu sağlık kuruluşlarında görev yapan hekimlerin tüm mesaisini çalıştığı kuruma harcayacağı kaydedilen gerekçede, tam gün çalışma esasına geçilmesine bağlı olarak kamu sağlık kurumlarında çalışan personelin özlük haklarında da bazı iyileştirmeler yapılacağı ifade edildi.
TASARI NE GETİRİYOR?
Tam gün çalışma sistemine geçilmesini öngören tasarıya göre, personelin katkısıyla elde edilen döner sermaye gelirlerinden personele bir ayda yapılacak ek ödemenin tutarı, ilgili personelin bir ayda alacağı aylık yan ödeme ve her türlü makam, temsil ve görev tazminatı ile yabancı dil tazminatı hariç-tazminat toplamının; klinik şefleri ve şef yardımcıları ile uzman tabip kadrosuna atanan profesör ve doçentlerde yüzde 800’ünü, uzman tabip ve tıpta uzmanlık mevzuatında belirtilen dallarda uzman olanlar ile uzman diş tabiplerinde yüzde 700’ünü geçemeyecek. Yine pratisyen tabip ve diş tabiplerinde yüzde 500’ünü, idari sağlık müdür yardımcısı, hastane müdürü ve eczacılarda yüzde 250’sini, başhemşirelerde yüzde 200’ünü, diğer personelde de yüzde 150’sini aşamayacak. İşin ve hizmetin özelliği dikkate alınarak yoğun bakım, doğumhane, yeni doğan, süt çocuğu, yanık, diyaliz, ameliyathane, kemik iliği nakil ünitesi ve acil servis gibi hizmetlerde çalışan personel için uygulanan yüzde 150 oranı, yüzde 200 olarak uygulanacak.
“İHTİYAÇ OLURSA GÖREVLENDİRME YAPILACAK
Sağlık Bakanlığı merkez teşkilatı ve bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görevlendirilenler, kanunda belirtilen ilave ödemelerden yararlanmamak kaydıyla, Bakanlık merkez veya bağlı sağlık kurum ve kuruluşlarında görev yaptıkları unvan için belirlenen ek ödemeden faydalandırılacak. Sağlık kurum ve kuruluşlarında ihtiyaç duyulması halinde, ilgilinin isteği ve kurumlarının muvafakatiyle diğer kamu kurum ve kuruluşlarında görevli sağlık personeli haftanın belirli gün veya saatlerinde ya da belirli vakalar ve işler için görevlendirilebilecek. Yıl veya ay itibarıyla belirli bir süre için görevlendirme halinde bu kişilere, sadece görevlendirildikleri sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden ödeme yapılacak. Belirli bir vaka ve iş için görevlendirilenlere ise, kadrosunun bulunduğu kurumdaki döner sermaye işletmesinden yapılan ödemenin yanı sıra, katkı sağladıkları vaka ve iş dolayısıyla görevlendirildiği sağlık kuruluşundaki döner sermaye işletmesinden ek ödeme yapılacak. Bu görevlendirmeye ilişkin usul ve esaslar Sağlık Bakanlığınca belirlenecek.
“ÖĞRETİM ELEMANLARI DEVAMLI STATÜDE GÖREV YAPACAK
Tasarıya göre öğretim elemanları, üniversitede devamlı statüde görev yapacak. Öğretim elemanları, bu Kanun ile diğer kanunlarda belirlenen görevler ve telif hakları hariç, yükseköğretim kurumlarından başka yerlerde ücretli veya ücretsiz, resmi veya özel başka herhangi bir iş göremeyecekler, ek görev alamayacaklar ve serbest meslek icra edemeyecekler.
Öğretim üyesi, kadrosunun bulunduğu yükseköğretim birimi ile sınırlı olmaksızın ve ihtiyaç bulunması halinde görevli olduğu üniversitede haftada asgari on saat ders vermekle yükümlü olacak. Öğretim görevlisi ve okutmanlar, haftada asgari oniki saat ders vermekle yükümlü olacaklar. Rektör, rektör yardımcısı, dekan, enstitü ve yüksekokul müdürlerinin ders verme yükümlülüğü olmayacak. Dekan yardımcıları, enstitü ve yüksekokul müdür yardımcıları ve bölüm başkanlarının ise haftada asgari beş saat ders vermeleri gerekecek.
DÖNER SERMAYE GELİRLERİNİN YÜZDE 5’İ BİLİMSEL ARAŞTIRMALARA HARCANACAK
Döner sermaye gelirlerinden tahsil edilen kısmın asgari yüzde 5’i, üniversite bünyesinde yürütülen bilimsel araştırma projelerinin finansmanı için kullanılacak. Kanunun yayımlandığı tarihte kısmi statüde görev yapmakta olan öğretim üyelerinden, kanunun yayımlandığı tarihten itibaren altı ay içerisinde talepte bulunanlar devamlı statüye geçirilecek. Bu süre içinde talepte bulunmayanlar istifa etmiş sayılacak.
DOKTORLARA SİGORTA ZORUNLULUĞU
Tasarıya göre, kamu sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan tabip, diş tabibi ve uzmanlar, tıbbi kötü uygulama nedeniyle kendilerinden talep edilebilecek zararlar ile kurumlarınca kendilerine yapılacak rüculara karşı sigorta yaptırmak zorunda olacaklar. Bu sigorta priminin yarısı kendilerince, diğer yarısı döner sermayesi bulunan kurumlarda döner sermayeden, döner sermayesi bulunmayan kurumlarda da kurum bütçelerinden ödenecek. Özel sağlık kurum ve kuruluşlarında çalışan veya mesleklerini serbest olarak icra eden tabip, diş tabibi ve uzmanlar ise tıbbi kötü uygulama sebebi ile kişilere verebilecekleri zararlar ile bu sebeple kendilerine yapılacak rücuları karşılamak üzere mesleki mali sorumluluk sigortası yaptıracaklar.
Milliyet