• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • Ankara 27 °C
  • İstanbul 23 °C
  • Bursa 22 °C
  • Antalya 25 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıkçılar, döner sermayenin emekliliğe yansıtılmasını istiyor

Sağlıkçılar, döner sermayenin emekliliğe yansıtılmasını istiyor
Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı, lisans tamamlama fırsatının sunulmasını ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılmasını istiyor.

YEŞİM SERT KARAASLAN - Türk Sağlık-Sen, sağlık çalışanlarına yıpranma hakkı verilmesi ve lisans tamamlama sağlanmasını öngören kanun tasarısının kanunlaşmasını ve döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması yönünde düzenlemenin de yapılmasını istediklerini bildirdi.

Sendikanın genel başkanı Önder Kahveci, sağlık alanındaki yeni düzenlemelere ilişkin beklenti ve önerilerini anlattı.

Kanun tasarısı içerisinde yer alan başlıklardan birinin, sağlık çalışanlarına verilmesi öngörülen "yıpranma payı" olduğunu belirten Kahveci, şu anda bu imkandan radyoloji çalışanlarının faydalandığını anımsattı. Kahveci, yıpranma payının bu dönem yasalaşmasının beklendiğini ifade etti.

Sektör çalışanlarının hizmet üretirken maruz kaldığı kimyasallardan dolayı büyük risk altında olduğunu dile getiren Kahveci, iş yükü, fazla mesai gibi gerekçelerden ötürü "sağlık çalışanlarının tamamının" fiili hizmetten faydalandırılması gerektiği değerlendirmesinde bulundu.

-"Lisans tamamlama bir an önce hayata geçirilmeli"

Kahveci, TBMM gündemindeki kanun tasarısında, sağlık bilimleri alanında önlisans diploması almışlara, Sağlık Bakanlığında çalışanlara öncelik tanınarak lisans tamamlama eğitimi yaptırılacağının öngörüldüğünü bildirdi.

Bu eğitimlerin, Yükseköğretim Kurulunun (YÖK) belirleyeceği alanlarda uzaktan eğitim metotları ile verilebileceğine dikkati çeken Kahveci, "Kanunda yer alması da önemlidir, burada can alıcı nokta, lisans tamamlamayı bir an önce hayata geçirmektir" dedi.

-Döner sermayenin emekliliğe yansıtılmasını istiyorlar

Tasarıda, döner sermayelerin emekliliğe yansıtılması ile ilgili herhangi bir madde bulunmadığını belirten Kahveci, "Bu konu ile ilgili herhangi bir çalışma yok, fakat sağlık çalışanlarının gerçekleşmesini istediği en önemli düzenleme bu" diye konuştu. Kahveci, "Bu yüzden çalışanlar emekli olmayı istemelerine rağmen, geçim derdi nedeniyle ya emekli olamıyor ya da emekli olanlar başka işlerde çalışmak zorunda kalıyor" dedi.

Önder Kahveci, Türk Sağlık-Sen'in araştırmasına göre; emekli olduklarında uzman doktorun, aylık gelirinin yüzde 75'ini, pratisyen hekimin yüzde 65'ini, hemşirelerin yüzde 55'ini ve sağlık çalışanlarının da yüzde 42'sini kaybettiğini vurguladı. Kahveci, "Emeklilerin sadece yüzde 1'i emekli maaşı ile geçinebildiğini ifade ediyor. Yüzde 57'si de zorunlu ihtiyaçlarının büyük bir bölümünü karşılayacağını söylüyor" değerlendirmesini yaptı.

Kahveci, bu yasama döneminde bazı düzenlemelerin yapılmasını beklediklerini belirterek, söz konusu düzenlemelerin tüm sağlık çalışanlarını kapsayacak şekilde hayata geçirilmesini istediklerini vurguladı.

Bu haber toplam 4139 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim