• BIST 9111.31
  • Altın 2323.888
  • Dolar 32.3797
  • Euro 35.0176
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 20 °C
  • Bursa 24 °C
  • Antalya 26 °C
  • İzmir 25 °C

Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat Tırı

Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat Tırı
“Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” tırı 18-24 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da olacak.

“Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” tırı 18-24 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da olacak.

Türk Nefroloji Derneği’nin hayata geçirdiği “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesi kapsamında yola çıkan gezici tır, ilk durağı Ankara’nın ardından; 18-20 Kasım Üsküdar ve 21-24 Kasım tarihleri arasında Kadıköy’de olmak üzere ikinci durağı olan İstanbul’da ziyaretçilerini bekliyor.

Türk Nefroloji Derneği, Türkiye’de ve dünyada önemli bir sağlık sorunu olmayı sürdüren kronik böbrek hastalığına dair toplumda farkındalık sağlamak, kronik böbrek hastalığına yol açan risk faktörleri ve erken tanının böbrek fonksiyonunu korumadaki önemine dikkat çekmek amacıyla “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” projesini hayata geçirdi. AstraZeneca Türkiye, Roche Diagnostik Türkiye ve Mesitaş’ın koşulsuz desteklediği proje kapsamında Ankara, İstanbul ve İzmir şehirlerinde bulunacak gezici tırda hızlı test yöntemi ile ziyaretçilerin idrarda albümin testi ve kan basıncı ölçümleri yapılıyor. Gezici tırın ilk durağı olan Ankara’da olduğu gibi ziyaretçiler, yaptırdıkları ölçümlerin sonuçlarını hemen alabiliyor ve gezici tırda görevli sağlık çalışanları, ziyaretçilerin test sonuçlarına ilişkin bilgilendirmede bulunuyor.

“Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” tırı ilk durağı Ankara’nın ardından, 18-20 Kasım tarihleri arasında İstanbul’da Üsküdar sahilde metro girişinin karşısında, 21-24 Kasım tarihleri arasında İstanbul Kadıköy’de Beşiktaş İskelesi’nin önünde ziyaretçileriyle buluşacak.

Türkiye’de her 6 ila 7 erişkin bireyden biri böbrek hastası

Kronik böbrek hastalığı dünya nüfusunun yaklaşık yüzde 15’ini etkileyen ciddi bir sağlık sorunu olarak tanımlanıyor1. Bu hastalık önemli bir sağlık sorunu oluşturmasının yanı sıra diğer ağır hastalıklara da zemin hazırlayabiliyor4. Kronik böbrek hastalarında kalp hastalıkları, ölüm nedenlerinin neredeyse yüzde 50’sini oluşturuyor.5 Kronik böbrek hastalığına zemin hazırlayan faktörler arasında ileri yaş, ailede böbrek hastalığı öyküsü, diyabet, hipertansiyon, idrar yolu enfeksiyonları ve böbrek taşı oluşumu yer alıyor2,3. Kan basıncının ve diyabette kan şekerinin kontrol altında olmaması gibi faktörler de kronik böbrek hastalığının ilerlemesine neden olabiliyor2,3. Türkiye’de her altı ila yedi erişkin bireyden birinin böbrek hastası olduğu tahmin ediliyor.

Erken tanı kronik böbrek hastalığının ilerlemesini durdurabilir

Hastalığın yüksek yaygınlığına rağmen erken tanı oranlarının düşük düzeyde seyrettiğini hatırlatanTürk Nefroloji Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Alaattin Yıldız, projeyle ilgili şu açıklamayı yaptı: “Böbreklerimiz, yapı ve ağırlık açısından küçük görünmekle birlikte vücudumuz için çok önemli organlarımızdır. Böbreklerimiz vücut ağırlığımızın yüzde 0,5’ini oluşturmasına karşın kalp debisinin yüzde 20’sinden fazlasını alır ve bu yönüyle beyinden sonra ikinci sırada gelir. Vücudumuzdaki zararlı ve atık maddelerin atılmasından tansiyonumuzu düzenleyen hormonların salgılanmasına kadar pek çok önemli işlevi üstlenirler. Dolayısıyla kronik böbrek hastalığının ilerlemesi, vücudumuzun önemli işlevlerini yerine getiren organların sağlık durumunu etkiler. “Sağlıklı Böbrek Sağlıklı Hayat” tırımızla, hem böbrek sağlığımızın önemi hem de kronik böbrek hastalığının erken tanısıyla hastalığın ilerlemesinin engellenmesi konusunda vatandaşımızı bilgilendirmeyi hedefliyoruz. Ziyaretçilerimize sunacağımız anlık test imkanlarıyla her yaştan insanı gizli böbrek hastalığı ve hipertansiyon açısından taramış olacağız. Toplumda hipertansiyon ve böbrek hastalığı konusunda farkındalık yaratmaya çalışıyoruz. Bu şekilde erken tanının önemini anlatmak istiyoruz.” 

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 4425 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim