• BIST 9456.61
  • Altın 2496.131
  • Dolar 32.5945
  • Euro 34.78
  • Ankara 20 °C
  • İstanbul 13 °C
  • Bursa 18 °C
  • Antalya 20 °C
  • İzmir 20 °C

Sağlıklı Saç=Sağlıklı Beslenme

Sağlıklı Saç=Sağlıklı Beslenme
"Saçlarım güçsüz ve çok dökülüyor..." ifadesiyle günlük hayatta sık sık karşılaşılır.

“Saçlarım güçsüz ve çok dökülüyor...” ifadesiyle günlük hayatta sık sık karşılaşılır. Başlıca sebebi düzensiz beslenme alışkanlıkları olan saç dökülmesini mevsimsel değişiklikler, sigara ve alkol kullanımı, stres, kimyasal maddelerin saç derisine nüfuz etmesi de tetikler.

Özellikle mevsim geçişlerinde sık rastlanan sağlık sorunlarının başında saç dökülmesi gelir. Dökülmeye hormonal, metabolik ve besinsel birçok etken sebep olabilir. Bunlar ortadan kaldırılmadan kesin tedavi mümkün olamaz.

Düzensiz beslenme alışkanlıklarının saç sağlığı üzerindeki zararları her geçen gün artmakta. Saç dökülmelerine neden olan en önemli faktörlerden biri dengesiz beslenmedir. Sağlıklı saçlar ve saç derisi için öncelikle protein, çinko, B 12 vitaminleri, folik asit ve bakır eksikliği olmamasına özen gösterilmelidir. Ayrıca alkol ve sigara kullanımını alışkanlık haline getirmek saçların ölmesine yol açar. Sigaranın saçlarda yağlanma ve kırılmaya neden olduğu da bilinmektedir.

Günde ne kadar saç teli dökülür?

Saçlar bir ayda yaklaşık 1 cm uzar. Yaş ilerledikçe bazı kıl kökleri tahrip olduğundan saçmiktarında azalma olabilir. Bir günde dökülen saç miktarı en çok 100 adet olmalıdır. Normal oranda olan bu saç dökülmesi saçı seyreltmez. Vücuttaki hücreler kendini yenileyebildiği için dökülenlerin yerine yenileri çıkar.

Hangi durumlarda normalden fazla dökülme söz konusudur?

Stres, ameliyat, doğum, 39 derecenin üzerinde ve tekrarlayan ateşli hastalıklardan sonra ya da şeker hastalığı, karaciğer yetmezliği gibi rahatsızlıklarda da saç dökülmesi görülebilir. Demir, çinko eksikliği, aşırı zayıflama, şok diyetlere bağlı protein eksikliği, bazı ilaç ve kimyasal maddeler de dökülmeye neden olur. Aşırı alkol ve sigara tüketimi ise saç sağlığını doğrudan etkileyen bir diğer faktördür.

Saç dökülmesi şikayeti olanlar ne yapmalıdır?

Öncelikle hangi sebeple saçların döküldüğünü öğrenmek üzere bir cilt hekimine başvurulmalıdır. Yapılacak muayene ve laboratuvar tetkikleri, hatta bayanlarda yumurtalık ve böbreküstü bezi ultrasonografi ve sintigrafi tetkikleri ile en doğru sonuca ulaşılacaktır.

Dökülmeyi önlemek için…


-Saç ve saç derisine zarar veren ürünlerden kaçınılmalı,

-Protein ağırlıklı besinlerin tüketimine özen gösterilmeli,

-Demir ve çinko eksikliği varsa ek vitaminlerle giderilmeli,

-Karbonhidrat ağırlıklı beslenmeden kaçınılmalı,

-Stresten uzak durulmalı,

-Sigara ve alkol kullanımı alışkanlık haline getirilmemelidir.

-Saçı her gün yıkamak doğru değildir. 2-3 günde bir ph 5.5 bir şampuanla yıkamak yeterlidir. Sık yıkamak saç derisinin yağ dengesini bozacağından saçlar daha fazla yağlanır.

-Jöle kullanılmamalıdır. Jöle saçın nefes almasına engel olur ve dolayısıyla dökülmeyi artırır. Jöle kullanılsa bile aynı gün saçı yıkamak gerekir.

-Yüksek miktarda A vitamini alınması da dökülmeyi tetikler. A vitamini alımı kesilerek bu problem çözülebilir.

-B grubu vitaminler (biotin ve d-pantenol) alınabilir.

-Saç derisinin kanlanmasını sağlayan damarların akışı yönünde saçlı deriye masaj yapmak dökülmenin önlenmesine yardımcı olur.

Uzm. Dr. Köksal Hacı
Dermatolog

Uyarı: Sitemizde yer alan yazı, haber, makale, video, yorum ve tüm tıbbi bilgiler sadece genel bilgilendirme amaçlıdır. Bu bilgiler zamanla geçerliliğini kaybedebilir. Sitede yer alan bu bilgiler hiçbir zaman doktor muayenesinin yerini alamaz, doktor muayenesi ve tedavisi yerine kullanılamaz, kişisel teşhis ve tedavi yönteminin seçimi için değerlendirilemez. Bitki Ansiklopedisinde ve haberlerde yer alan bilgiler sadece bilgilendirme amaçlıdır, uzmana danışmadan bilinçsiz kullanımda ilaçlarla etkileşime girerek ciddi yan etkiler oluşturabilir, başka bir hastalığı tetikleyebilir veya bir organınıza zarar verebilir. Sağlığınızla ilgili durumlarda lütfen uzman bir doktora danışınız. Sitemiz, uzman bir doktora danışılmadan yapılan herhangi bir uygulamadan doğabilecek zarardan sorumlu tutulamaz. Sitemizi ziyaret eden, yorum yapan ve doktorlara soru gönderen kişiler, bu uyarıları kabul etmiş sayılacaktır.
Kaynak: Haber Kaynağı
Bu haber toplam 3622 defa okunmuştur
UYARI: Küfür, hakaret, rencide edici cümleler veya imalar, inançlara saldırı içeren, imla kuralları ile yazılmamış,
Türkçe karakter kullanılmayan ve büyük harflerle yazılmış yorumlar onaylanmamaktadır.
Bu habere henüz yorum eklenmemiştir.
Diğer Haberler
EDİTÖRÜN SEÇTİKLERİ
Tüm Hakları Saklıdır © 2006 Sağlık Aktüel | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : (0216) 606 17 18 - (0224) 334 1 335 | Faks : (0216) 606 17 19 | Haber Yazılımı: CM Bilişim